Szabadidő

Valentin-napi hagyományok szerte a világon

A Valentin-nap nem Amerikából, hanem az angolszász országokból terjedt el az egész világon. A hagyományai országonként eltérőek.
  • Angliában a 15. század óta küldenek egymásnak a párok ajándékokat vagy szerelmes verseket Valentin-napon. Na, jó, de hogyan került az ünnep Amerikába, és hogyan terjedt el Európában? Az angol kivándorlók őrizték meg a Valentin-napi hagyományokat az Amerikai Egyesült Államokban is. A második világháború alatt pedig az amerikai katonák terjesztették el a szokást Európában.
  • Németországban 1950-ben Nürnbergben tartották az első Valentin-napi bált.
  • Olaszországban a szerelmespárok többnyire hidakon vagy tavaknál szoktak találkozni ezen a napon, méghozzá azért, hogy egy lakat segítségével emléket állítsanak a szerelmüknek. A lakatokra ráírják a nevük kezdőbetűit, vagy ha nagyobb, ráragasztják a fényképüket, majd biciklitárolókon vagy vasszerkezeteken rögzítik. Miután a lakatot lezárták, egy-egy kulcsot dobnak a vízbe és közben valamit kívánnak maguknak.
Valentin napi hagyományok szerte a világon
  • Finnországban a Valentin-napot nem a szerelem, hanem a barátság napjaként ünneplik, ilyenkor képeslapot küldenek, vagy kisebb ajándékot adnak át egymásnak azok, akik a másikat szimpatikusnak találják. Ez a szimpátia azonban nem erotikus jellegű.
  • A japán szokás eltér a nyugatitól. Február 14-én a hölgyek csokoládéval ajándékozzák meg imádottjukat, de akár férfi munkatársaikat, ismerőseiket is. A viszonzásra egy hónapot kell várniuk, március 14-e White day, ekkor ők kapnak ajándékot, méghozzá fehér csokoládét ajándékba.
  • Brazíliában a legnagyobb eltérés, hogy nem februárban, hanem június 12-én ünneplik a Valentin-napot.
Valentin napi hagyományok szerte a világon

Még több Valentin-napi cikk az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top