Szabadidő

10 filmzene, amit egyszerűen imádunk a ma 84 éves John Williamstől

John Williams zenéit mindenki ismeri, aki valaha beült a moziba egy jó filmet megnézni. Ha a nagy, kultikus filmeket szereted, akkor velünk együtt rajongasz a ma születésnapos zeneszerzőért.

Csillagok háborúja, Indiana Jones, Cápa, Jurassic Park, Superman, E. T., Schindler listája, Ryan közlegény megmentése, Harry Potter és még bőven sorolhatnánk azoknak a filmeknek a címét, amiket szinte mindenki látott, aki valaha mozi közelében járt, és amiknek a zenéit felismerjük már a képkockák nélkül is.

10 filmzene, amit egyszerűen imádunk a ma 84 éves John Williamstől

A zeneszerző dzsesszzongoristaként kezdte karrierjét New Yorkban, ahonnan Los Angelesbe került. Innentől már tudatosan dolgozta be magát a filmszakmába, először tévéműsorokhoz írt zenéket, majd négy Emmy-díj begyűjtése után váltott a nagy filmekre. Az első filmzenéjét 1958-ban a Daddy-O című filmre írta. Azóta több mint 150 film zenéjét komponálta és vezényelte élete során, és még korántsem fejezte be pályafutását.

Eddig 5 Oscar-díjjal jutalmazták munkásságát, és negyvenhétszer jelölték a kis szoborra, amivel ő a második Walt Disney után a legtöbb jelölést elért emberek között. Az Amerikai Filmintézet 2005-ben minden idők legjobb filmzenéjévé választotta a Williams által szerzett ’77-es Csillagok háborúja zenéjét.

Íme tíz filmzene, ami miatt rajongunk John Williamsért:

A cápa (1975)

Csillagok háborúja (1977)

Superman (1978)

Reszkessetek, betörők! (1990)

Schindler listája (1993)

A. I. – Mesterséges értelem (2001)

Kapj el, ha tudsz (2002)

Harry Potter és az azkabani fogoly (2004)

Egy gésa emlékiratai (2005)

A könyvtolvaj (2013)

Hallgass még több filmzenét: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top