Szabadidő

Mit érdemes tudni a vasárnap éjjeli Super Bowlról?

Az 50. alkalommal rendezik meg a világ első számú amerikaifoci-ligájának, az NFL-nek a nagydöntőjét,a Super Bowlt. A közvetítést világszerte emberek százmilliói nézik majd, ezért összeszedtük, hogy miért lehet érdemes késő éjszakáig fennmaradni és végignézni a különös sporteseményt.

Kezdjük az elején: bár első ránézésre durva, agresszív sportnak tűnik (és valóban nem nélkülöz hatalmas ütközéseket vagy letarolásokat), de legalább ekkora szerepe van a stratégiának, vagyis a test-test elleni küzdelem mellett a játékosoknak azért az agyukat sem árt használni.

De ez csak agyatlan vagdalkozás, nem?

Nem egészen. Az amerikai foci sokkal taktikusabb játék, mint a sima labdarúgás, sokkal inkább hasonlít egy adrenalingőzös, védőfelszerelésben lejátszott sakkpartihoz, mint a sima foci, ahol rossz esetben kétszer 45 percen át futkosnak a labda után, mégis 0-0 lesz a vége.

Az amerikai változatban – amely sportágból az első mérkőzést 1869 november 6-án játszotta le a Princeton és a Rutgers egyetem csapata – egy közel 110 méter hosszú, csaknem 50 méter széles (vagyis 120 yard hosszú és 53,3 yard széles) pályán kell az egymással szemben álló csapatoknak a labdát a másik csapat tagjai mögé, az úgynevezett célterületre, az end zone-ba eljuttatni.

Az idei döntőben a Carolina Panthers (fekete mez) és a Denver Broncos (fehérmez) csapatai csapnak össze
Az idei döntőben a Carolina Panthers (fekete mez) és a Denver Broncos (fehér mez) csapatai csapnak össze

A játék menete szakaszokra van bontva, a támadó csapat elsődleges feladata, hogy minél közelebb kerüljön a célterülethez. Ez a játék mechanikáján is látszik: a támadó csapatnak egy-egy támadás során legalább 10 yard távolságot kell megtennie. Ha ez sikerül, újabb 10 yard megtételével próbálkozhatnak, ha nem sikerül, akkor újra próbálkozhatnak, legfeljebb 4 alkalommal. Természetesen a védők minden alkalommal azon vannak, hogy ezt megakadályozzák, illetve, hogy megszerezzék a támadóktól a labdát, ilyenkor ugyanis a támadó csapat elveszti a lehetőséget és innentől védekeznie kell.

Ha sikerül elérni a célterületet a labdával, ezt touchdownnak nevezik, és 6 pont jár érte. Ezután egy jutalomrúgás következik, amikor a támadók rúgójának a jellegzetes alakú kapu két szára közé kell berúgni a labdát. Előfordulhat olyan is, hogy a támadók nem jutnak elég közel ahhoz, hogy bevigyék a labdát az end zone-ba, ilyenkor is megpróbálkozhatnak a rúgással, azonban siker esetén ilyenkor csak 3 pontot kapnak.

Fontos különbség a labdarúgáshoz képest, hogy az amerikai fociban a neve ellenére a játékosok legtöbbször a kezükben fogják a tojás alakú labdát. Persze, ha ennyi lenne a fő különbség, hívhatnák akár kézilabdának is. Azonban, a passzolás, mint a játékot segítő mozzanat meglehetősen korlátozott az amerikai foci világában. Ez annyit jelent, hogy előrefelé, vagyis a támadás irányába mindössze egyszer lehet átadni a labdát, így alaposan meg kell gondolni, hogy mikor élnek ezzel a lehetőséggel a játékosok.

Látványos akciók...
Látványos akciók…

Összességében az amerikai foci egyszerű elemekből építkező játék, mégis hihetetlenül összetett taktikára van szükségük a csapatoknak, hogy sikert érjenek el. A támadóknak minden egyes alkalommal meg kell találniuk az adott védelem ellen legjobban működő megoldást, így a játék akár támadásról támadásra más képet mutathat. Itt jön még be a képbe, hogy a támadások jellemzően csak pár másodpercig tartanak, utána legalább ennyi, ha nem több időt vesz igénybe, amíg a két csapat újra rendezi a sorait a következő támadásra. Lehet, hogy ezt valaki unalmasnak találja, de érdemes más szemszögből megnézni a dolgot: a támadások között nyugodtan ki lehet menni a konyhába még egy zacskó rágcsáért, vagy lehet folytatni a beszélgetést is és csak a következő támadás kezdetekor kell újra pár másodpercig a pályára figyelni.

Nem csak a sport miatt érdemes nézni a Super Bowlt

A Super Bowl, mint az amerikai sportesemények java, egy hatalmas gála, amin mindenki részt vesz, aki számít. A támadások közti szünetek során érdemes figyelni, hogy milyen hírességeket talál meg a rendező, hiszen a lelátó tömve van sportolókkal, filmsztárokkal, zenészekkel és énekesekkel is. Na meg persze ott van a félidei show, ami önmagában akkora durranás szokott lenni, hogy van, aki csak azért marad ébren, hogy megnézze a rendkívül látványos előadást. Ja, és ne felejtsük az amerikai himnuszt sem, amit szintén egy világsztár ad elő. Ez utóbbi produkció jellegzetessége, hogy a magyarral ellentétben az amerikai himnuszt minden előadó sajátos stílusban szokta előadni, a korábbi években hallható volt countrys, de hip-hopos verzióban is. Idén Lady Gaga énekli majd a himnuszt a Super Bowl előtt, míg a félidőben a Coldplay zenél majd, nem akármilyen vendégművészekkel: az amerikai popvilág királynője, Beyoncé biztosan ott lesz a színpadon, de azt rebesgetik, hogy a tavalyi fellépő Bruno Mars is tiszteletét teszi a félidei show-ban.

Bár Magyarországon sajnos nem lesz látható, de a Super Bowl félideje a reklámok szempontjából is fontos mérföldkő. A legnagyobb márkák ilyenkor külön tévészpotokkal készülnek, az eseményt ezért olyanok is várják, akiket maga a sport nem érdekel, de szeretik az ötletes reklámokat. Biztosak vagyunk benne, hogy idén már a félidő végére elérhetőek lesznek online is a legjobb reklámok.

...kisportolt férfiak. A képen Cam Newton, a Carolina Panthers irányítója látható. A bicepszével együtt.
…kisportolt férfiak. A képen Cam Newton, a Carolina Panthers irányítója látható. A bicepszével együtt.

Ha pedig ez még nem lenne elég, egy csomó, kisportolt férfi izmaiban lehet gyönyörködni a kemény akció közben. Ki tudja, a végére lehet, hogy sokan megszeretik ezt az elsőre brutálisnak tűnő, izgalmas és mozgalmas sportot. Jó szórakozást kívánunk!

További cikkek a Super Bowlról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top