Szabadidő

Szerényen, de nagy szerelemben él a bhutáni királyi pár

Jetsun hétéves volt, amikor Buthán koronahercege megígérte neki, ha nagy lesz, felségül veszi. A kislány felnőtt, az időközben királlyá lett herceg pedig nőül vette, és nemsokára megszületik az első gyermekük. Meglehet, éppen akkor, amikor Vilmos herceg és Katalin hercegné tavasszal meglátogatja őket.

A bhutániak a Mennydörgő Sárkány Birodalmának nevezik országukat, ahol a Sárkánykirály és a Sárkánykirályné uralkodik. Mások csak a Himalája Vilmos hercegének és Katalin hercegnéjének hívják őket. Dzsigme Keszar Namgyal a bhutáni Vangcsuk dinasztia ötödik királya. Apja még teljhatalmú királyként uralkodott, majd 2006-ban lemondott fia javára. Az akkor 26 éves uralkodó trónra lépésekor Bhután abszolút monarchiából alkotmányos monarchia lett, és megindult a demokratizálódás útján.

Mindehhez modern királyi család kellett. Míg a király apja négy feleségével él ma is, akik amúgy nővérek és összesen tíz gyermeket szültek, addig a fiatal uralkodónak más elképzelése volt a boldog házaséletről. Főleg, mert jó ideje tudta, kit akar elvenni.

Dzsigme és Jetsun
Dzsigme és Jetsun

Dzsigme Keszar Namgyal király, pontosabban akkor még csak koronaherceg 17 éves volt, amikor találkozott a hétéves Jetsun Pemával. Dzsigme azt mondta a lánynak, ha húszéves korában még egyedülálló lesz, feleségül veszi. Végül 21 éves volt Jetsun, amikor összeházasodtak, egy igen színes, szerény ceremónián, ahol a király királynévá koronázta a főnixkoronával ifjú hitvesét. Jetsun közrendű származású, egy ötgyermekes pilóta lánya, Oxfordba járt egyetemre, nemzetközi kapcsolatokat, pszichológiát és művészettörténetet hallgatott, és a házasságkötése után visszaült az oxfordi iskolapadba, hogy lediplomázzon. 

Szerényen élnek, kicsit sem királyi módon

A 700 ezer lakosú, India és Kína között fekvő Bhután nem a leggazdagabb ország, hacsak az egyik legszebb tájat, a Himaláját nem lehet vagyonnak nevezni. Éppen ezért a GDP-t nem gazdasági mutatókkal, hanem boldogság­indexszel mérik, ebben pedig a példa az uralkodópár. Jetsun királyné és férje szerényen él, hivatalos rezidenciájuk, a Tasicsoedzong-palota egy nagyobb vidéki kúriának menne csak el Nagy-Britanniában. Apja, az előző király egy Toyotával járt, az új uralkodó inkább a Mini Coopert kedveli, szívesen kosárlabdázik, fanatikus hegyikerékpáros és hatalmas Elvis-rajongó. A királyné pedig fest, táncol és röplabdázik, ezenkívül folyamatosan képezi magát művészettörténetből.

Megnézem
Összes kép (1)

Nem lehet lány az örökös

A nép négy éve vár arra, hogy a palota bejelentse, a királyné babát vár. Ez most, a nagypapa 60. születésnapján megtörtént. Úgy hírlik a felséges pár sokat imádkozott abban a 17. századi buddhista monostorban, ahol összeházasodtak, és többször estek át tisztító szertartáson is. Ennek is köze lehet ahhoz, hogy csak most vállaltak babát, de minden bizonnyal közrejátszott az is, hogy Jetsun királyné az elmúlt években lediplomázott, bejárta az országot, és számos külföldi látogatást tett, találkozott Károly herceggel és Kamillával, és még a japán császári párral is. Idő kellett míg megszokja új életét, és készen állt az anyaságra. Ennek pedig most jött el az ideje. S hogy fiút vagy lányt vár, azt nem közölték, bár fiúnak talán jobban örülnének, hiszen modern család ide vagy oda, lányok nem örökölhetik a bhutáni trónt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top