Szabadidő

Szemétnek nézte, és eltakarította a kortárs műalkotást a takarítónő

Szemétnek hitte, ezért a kukába tette egy kortárs műalkotás egyes darabjait a takarítónő egy mannheimi templomban.

Romana Menze-Kuh installációja a Behausung 6/2016 (Hajlék 6/2016) nevet viseli. A búvóhelyet formázó aranyszínű mentőfólia mellett a Philippuskirche evangélikus templom padlóján emberi alakokat formázó kisebb fóliadarabokat is elhelyezett a művész, ezeket hitte hulladéknak a takarítónő. Az installáció a hajlékot kereső, szükséget szenvedő embereket jelképezte.

Menze-Kuh teljesen felháborodott, és szólni sem tudott, amikor megtudta, mi történt alkotásával.
“Sokként ért, és azt gondoltam, ez nem lehet igaz” – mondta szerdán a művész. Az eset január végén történt, azóta Menze-Kuh a kukába került fóliát a szemetesvödörrel együtt integrálta installációjába.

Szemétnek nézte és eltakarította a kortárs műalkotást a takarítónő

“Ezzel új jelentést kapott. A nevét 6a/2016-ra változtattam” – mondta a művész.
Gerd Frey-Seufert, a templom lelkésze értesítette az esetről takarítással megbízott céget is, de kérésének megfelelően a takarítónő számára nem lesznek következményei az esetnek.
“Elég kellemetlen ez neki így is” – mondta a lelkész.

Nem először fordult elő ilyesmi

Hasonló eset történt két évvel ezelőtt az olaszországi Bari városának egyik galériájában, ahol egy takarítónő hulladéknak nézett néhány értékes, kortárs műalkotást, és kidobta azokat a szemétbe. Az újságpapírból, kartondobozokból és szétszórt, törött süteményekből álló installációkat már nem lehetett helyreállítani, mivel darabjaikat hajnalban elszállították a kukások, a hiányt pedig csak később, nyitás előtt vették észre a biztonságiak.

Tavaly szintén Olaszországban, Bolzano modern művészeti múzeumában állítottak fel egy üres pezsgősüvegekből és konfettiből álló installációt, mely a nyolcvanas évek Olaszországának dekadenciáját akarta jelképezni. A múzeum takarítói azonban a műalkotást az előző esti, jól sikerült buli maradványainak hitték, és egyszerűen eltakarították. A tévedés még az előtt kiderült, hogy a kukásautó elszállította volna az egyébként gondosan szétválogatott üveg-, illetve papírhulladékot, így az installációt a művészek közel az eredeti állapotába vissza tudták állítani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top