Szabadidő

Ilyen jól néz ki színesben a Plútó

Elkészült az első rendes videó a Plútóról, körülbelül fél másodpercenként lőtt képkockákból állították össze. És még színes is, mindjárt kiderül, miért.

A színeket a spektrométernek köszönhetjük

Olyan, akár egy szép karácsonyi díszgömb, pedig ez a Plútóról készült színes felvétel, amit a Nasa New Horizons szondájának a kutatócsoportja adott ki nemrég. A sok-sok színnek tudományos jelentősége van. Ez az első igazi videofelvétel a bolygóról, pontosabban a Plútó felszínéről. Júliusban már kiadtak egy sor felvételt, de azokon csak állóképek voltak, egyik-másikba belenagyítottak, vagy a fényképen végigpásztáztak, hogy mozgónak látszódjék. A mostani viszont tényleg videó, kb. fél másodpercenként lőtt képkockákból állították össze.

A különleges színekre is van magyarázat: a felvétel ugyanis a Leisa elnevezésű infravörös spektrométerrel készült. A szűrőit úgy tervezték, hogy a kép különböző szeletei más és más hullámhosszúságú fényt eresszenek át. Így tudják a tudósok tanulmányozni a bolygó felszínének összetételét. Fontos szempont volt, hogy ne kelljen cserélni a szűrőket, és mozgó alkatrészek nélkül lehessen vizsgálni több hullámhosszt. A spektroszkópos anyagvizsgálatnak az a lényege, hogy a különböző molekulák eltérő hullámhosszúságú fényt vernek vissza. Az űrszondával dolgozó egyik tudós, Alex Parker azért konvertálta át látható színekre a szűrő sávjait, hogy be tudja mutatni a Leisa működésének az alapelvét. Ezzel a módszerrel mutatták ki azt is, hogy vízjég van a Plútó felszínén.

Ilyen jól néz ki színesben a Plútó

A második legnagyobb törpebolygó

Egészen 2006. augusztus 24-éig a Naprendszer kilencedik, legkisebb bolygójaként tartották számon a Plútót, ma pedig a második legnagyobb törpebolygónak számít. Azóta a Neptunusz a legtávolabbi bolygó. A Föld holdjánál kisebb, magas hőmérsékleten összetömörült anyagokból álló, nitrogén–metán–szén-monoxid légkörű törpebolygó. A Plútó tömege csak egyötöde a Holdénak, valamint átmérője is kisebb. Felszínét fagyott nitrogén borítja, mely napközelben felenged és vékony légkört alkot. Pályája nagyon elnyúlt, melyen néha a Neptunusz pályáján belül kerül. Jele a két első betűjéből alkotott jel, mely egyben Percival Lowell monogramja is.

Van élet a Plútón?

A NASA történelmi jelentőségű New Horizons küldetésének köszönhetően minden eddiginél többet tudunk a Plútóról. Az új ismeretek alapján egy brit fizikus nem tartja lehetetlennek, hogy kialakult az élet a törpebolygó felszín alatti óceánjaiban. Tudjuk például, hogy a felszínét zömmel jeges síkságok és hegyek uralják. A törpebolygó fagyos külseje arra utal, hogy kevés a valószínűsége annak, hogy élet létezhetne a felszínen, más azonban a helyzet a felszín alatt rejtőző világgal. Brian Cox, brit fizikus szerint a Plútó külső kérge alatt meghúzódó, felszín alatti óceánok sokkal kedvezőbb körülményeket nyújthatnak az élet számára. A New Horizons űrszonda adataiból arra következtethetünk, hogy a Plútó felszíne alatt óceánok bújnak meg. Ez azt jelenti, hogy – ha a földi életről alkotott elképzelésünk kicsit is helyes – ebben lehetnek élőlények – mondta Cox a The Times magazinnak.

 Még több a bolygókról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top