Szabadidő

Több mint 170 cuki állat született idén a Nyíregyházi Állatparkban

Több mint 170 állatcsemete született 2015-ben a Nyíregyházi Állatparkban, amely a búcsúzó évben kategóriájában az Európa legjobb állatkertje címet is megkapta.

Gajdos László elmondta, hogy összesen 173 kis állat látta meg a napvilágot a nyírségi állatkertben, ahol a híres Sóstói-erdő 35 hektáros területén a világ szinte minden tájáról több mint ötezer állat él.
A sztár állatcsemete az afrikai elefántborjú volt, amelynek a látogatók a Kito nevet adták, amely szuahéli nyelven “féltett gyermeket, drága kincset” jelent.

Több mint 170 cuki állat született idén a Nyíregyházi Állatparkban
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Az állatkert vízilótavában utódot hozott a világra a törpevíziló mama is: a kicsi már a második vízilóborjú, amely a rendkívül veszélyeztetett fajból Nyíregyházán született. Az igazgató hozzátette: a természetben nincsenek könnyű helyzetben a fókapopulációk sem, és ezért volt nagy öröm, amikor az északi-tengeri borjúfókacsalád 2015-ben is szaporodott az állatparkban. A kis fókának, Bonifácnak szintén a látogatók adtak nevet. Szapora volt a már 15 tagúra nőtt rénszarvascsalád is Nyíregyházán, egy hét alatt négy borjú született az agancsosoknál.

A világ legnagyobb macskáinak tartott szibériai tigriseknél is “kopogtatott a gólya”: két kölyök született. Katja és Vladim egy hónapos korukban négy kilogrammosak voltak, és jó pár év kell még ahhoz, hogy elérjék az ivarérett 300 kilós testsúlyt.

Több mint 170 cuki állat született idén a Nyíregyházi Állatparkban
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Gajdos László megemlítette, hogy a borjúfóka és egy tevecsikó is a látogatók szeme láttára született a parkban. A csíkos farkú katták és a sárgaszakállas makik utódait pedig testközelből figyelhették a látogatók, hiszen a makik erdejébe bárki beléphetett és sétálhatott köztük a tavaszi–nyári időszakban.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a Nyíregyházi Állatpark Anthony Sheridan független állatkerti szakértő alapítványának minősítése szerint a 250 ezer és 500 ezer közötti látogatói kategóriában két dán intézménnyel holtversenyben megkapta az Európa legjobb állatkertje címet. A szabolcsi megyeszékhely állatkertjébe 2015-ben – hasonlóan az egy évvel korábbihoz – több mint 430 ezren látogattak el.

Gajdos László kiemelte: a nyíregyházi a leglátogatottabb vidéki állatkert Magyarországon, és a város lakosságszámához viszonyítva a leghatékonyabban működő is. Működéséhez nem használ fenntartói támogatást, bevételeiből tartja fenn magát, így gazdasági vállalkozásként is az egyik legeredményesebb az ország állatkertjei között.

Még több állatkerti érdekesség az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top