Szabadidő

Januártól tilos kutyát láncon tartani

Januártól tilos láncra verve kutyát tartani. Legutóbb három éve szigorították a vonatkozó törvényt.

A 2012-es állatvédelmi törvényt módosító kormányrendelet szigorította az állattartás szabályait, a 2016-tól érvényes rendelkezés szerint pedig már egyáltalán nem szabad tartósan láncra verni egy kutyát – írja a delmagyar.hu.

Azért lesz agresszív, mert láncon van és nem fordítva
Azért lesz agresszív, mert láncon van, és nem fordítva

A láncon tartott kutya frusztrált, mivel nagyon ingerszegény körülmények között él. Emiatt pedig előbb-utóbb agresszív lesz. Keller Zoltán kutyakiképző szerint akkor szokás láncot alkalmazni, ha nem megfelelő a kerítés, vagy ha a gazda nem foglalkozik a kutyával, csak riasztóként használja. Egyik indok sem elfogadható, az állatok ugyanis szenvednek a láncon. Jelenleg több tízezer kutya él láncvégen itthon. 

Keller szerint a szabályozás nem hoz érdemi változást: a törvény miatt nem épül több kerítés, viszont bűncselekményt fog elkövetni az, aki tartósan láncon tartja kutyáját. A tartós láncon tartás ismérveit ráadásul nem is határozza meg a kormányrendelet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top