Szabadidő

Csillagok háborúja: Han Solo valójában feminista

A héten kerül a mozikba a várva várt folytatás, a Csillagok háborúja: Ébredő Erő című hetedik epizód. Ezzel kapcsolatban nemrég egy érdekes elmélet látott napvilágot, amely szerint a Star Wars-univerzum legnagyobb macsója valójában egy feminista ikon. Az elgondolás elsőre talán nem tűnik egyértelműnek, de ha egy picit belegondolunk, mindjárt összeáll a kép.

Az elméletet egy amerikai blogger, Megan O’Keefe vetette papírra, aki azzal kezdi, hogy a feminizmus alatt annak legalapvetőbb értelmezését érti: vagyis hogy az a feminista, aki egyetért azzal, hogy a férfiak és a nők egyenlők. Ez alapján Han Solo valóban a Star Wars világának legnagyobb feministája, ennek bizonyítékát pedig a Leia hercegnőhöz fűződő kapcsolatában kell keresni.

Elsőre úgy tűnhet, Han Solo a legnagyobb macsó...pedig...
Elsőre úgy tűnhet, Han Solo a legnagyobb macsó… pedig…

A Carrie Fisher által alakított Leia figurája a hercegnő-archetípus progresszív értelmezése: bár a IV. epizódban, a New Hope-ban egy bajba jutott nőt alakít, akinek férfiak indulnak a megmentésére, hamar kitör ebből a skatulyából, amikor bebizonyítja, hogy képes egy lázadás élére állni, és a lézerpisztoly használatától sem riad vissza, ha meg kell védenie magát. Hercegnői rangja nem befolyásolta azt, hogy politikai és katonai vezetővé váljon. És itt jön be a képbe Han Solo, aki a legelső alkalommal megkérdőjelezi a vezetői képességeit.

Nem tűri, hogy más irányítson, de mindezt gender-semlegesen
Nem tűri, hogy más irányítson, de mindezt gendersemlegesen

De akkor mitől feminista?

Fontos tényező, hogy a nagyszájú csempész akkor szól be Leiának, amikor épp a Halálcsillagról menekülnek, azonban ennek semmi köze a két szereplő neméhez. Han Solo ugyanis saját hitvallását követi azon a ponton, amikor azt mondja: “nézze felségességesség, nekem csak egyvalaki parancsolgathat, és az én vagyok.”

Érzelmei Leia személyiségének szólnak, nem a külsejének vagy a rangjának
Érzelmei Leia személyiségének szólnak, nem a külsejének vagy a rangjának

Azért fontos ez a mondat, mert valóban eddig a pontig Han Solo senki mástól sem fogadta el, hogy irányítani akarja. Sem Jabba, a hutt, sem Greedo a fejvadász, sem a jedimester Obi-Wan Kenobi nem kerekedhetnek fölé. Luke és Leia is csak azután lesznek a barátai, hogy helytállnak mellette a harcban. Ráadásul Han nem is a jellegzetes hajú hercegnő külsejére vagy politikai státuszára figyel fel, hanem határozott személyiségére. Ráadásul a későbbiekben ő az egyetlen szereplő, aki láthatóan Leia érzelmi igényeit is szem előtt tartja, mindezt úgy, hogy továbbra sem a hercegnőt, hanem a személyt látja benne.

Az a bizonyos arany bikini

A Csillagok háborúja világának egyik emlékezetes jelenete, amikor a hercegnő a gonosz Jabba fogságába esik. Itt a hatalmas szörny láncra verve tartja, egy sokat mutató arany bikiniben. Maga Carrie Fisher ezerszer elátkozta már ezt a jelmezt, mivel a legtöbben ezzel azonosítják Leia hercegnő figuráját. A kép tökéletes: a hősnő leláncolva, erejét vesztve kénytelen az elnyomó gonosz lábai előtt heverni.

A legendás arany bikini, amit Carrie Fisher gyűlöl (Fotó: Tumblr)
A legendás arany bikini, amit Carrie Fisher gyűlöl – Fotó: Tumblr

Itt jön be a képbe a legárulkodóbb jelenet: az alatt az idő alatt, amíg Leia a szexi rabszolganő képében látható, Han Solo végig vak (a karbonitos fagyasztás utóhatásaként). Vagyis az egyetlen ember, akit romantikus szálak fűznek a női vezető figurájához, az egyetlen, aki sohasem láthatta Leiát az arany bikiniben, ami szépen rímel a fent leírtakra, amely szerint a nagyszájú csempészt jobban érdekli a hercegnő személyisége, mint a teste. Az már csak hab a tortán, hogy az átmenetileg megvakult Solo fültanúként hallhatja csak, ahogy az elnyomott nő legyőzi elnyomóját és megfojtja Jabbát saját rabláncával.

A nő irányít <3
A nő irányít

Han Solóról sok minden elmondható, hogy bűnöző, csempész, de hős és barát is, na meg persze kiváló pilóta. A Leia iránti érzelmei pedig azt is elárulják, hogy tetszik vagy nem, de egy valódi feminista szereplő is egyben. Kíváncsian várjuk, hogy ez mennyire lesz majd érezhető a Csillagok háborúja: Az ébredő Erő című folytatásban.

További cikkek a Csillagok háborújáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top