Szabadidő

Sportoló-magyar szótár: így kell érteni, amit az atléták mondanak

A sportesemények előtt vagy után a komoly vagy kevésbé komoly teljesítményt nyújtó sportolók, edzők sokszor állnak a kamerák elé, hogy megosszák a világgal a meccsen, versenyen vagy futamon gyűjtött tapasztalataikat. Első ránézésre hétköznapi mondatokról van szó, de akinek egy kicsit is van füle az ilyesmire, sokkal mélyebb összefüggéseket kihallhat a zihálva előadott szólamokból.

Mindent a csapatért

Kezdjük a csapatsportokkal, itt ugyanis nem elég az egyéni teljesítményt méltatni vagy épp kritizálni, sőt nagyon fontos megemlékezni az edző munkásságáról is. Ilyen esetekben gyakoriak az alábbihoz hasonlító mondatok:

“Mindenki érezte, mekkora tétmeccsről van szó, ezért mindenki beleadott apait-anyait. A lelkünket is kihajtottuk, edzőbá’ is erre biztatott mindenkit. Jól hárítottuk az ellenfél támadásait, de végül a meccs vége előtt picit lankadt a figyelmünk, ezért sajnos nem sikerült elhozni a győzelmet. Persze csalódott vagyok, de örülök is, mert látom, hogy mire képes ez a csapat, ezért a következő meccsen már biztos mi diadalmaskodunk majd.”

Jelentése: “úgy mozogtunk a pályán, mint a nyugdíjas csigák. Én még úgy-ahogy rendben voltam, de ezek a mozgásművészek tényleg olyan tehetségtelenek, hogy a járókeretes nagyanyám jobban csinálná. Az edzőnk meg egy alkoholista vén barom, aki csak a fizetésért csinálja. Komolyan, ha ez így megy tovább, inkább elmegyek hamburgert sütni valamelyik gyorsétterembe.”

Tartalomhoz a forma

Az egyéni sportokban persze nem lehet másra hárítani a felelősséget (még elismerésnek álcázva sem), ilyenkor az egyszeri sportoló kénytelen úgy csomagolni az önkritikát, hogy lehetőleg ne tűnjön hibásnak. Ilyenkor hangzanak el az alábbihoz hasonló mondatok:

 “Rengeteget készültem, de a formaidőzítéssel voltak gondok. Bár a tegnapi edzésen országos csúcsot értem el, ma valahogy nem sikerült ugyanezt hozni. Bízom benne, hogy a következő világversenyen jobban sikerül majd elkapni a megfelelő felkészülési ritmust, mert tudom, hogy akár több világbajnoki címre is lehet esélyem.”

Jelentése: “teledoppingolva sem fogom soha hozni az élmezőny szintjét, ráadásul nekik futja a drágább, designer cuccokra, nekem meg csak a diszkont áron vett cápaszteroid marad, hát ezzel nem sokra megyek.”

Sportoló-magyar szótár

Kedves ellenségem

Előfordul, hogy két rivális azonos csapat színeiben versenyez, ilyenkor még körmönfontabb módon kell nyilatkozni, különben súlyos szájkarate-bajnokság lehet a dolog vége. Erre az egyik legszebb példa idén kétségkívül a Forma-1 világából érkezett, ahol az immár háromszoros világbajnok Lewis Hamilton és csapattársa Nico Rosberg üzengettek egymásnak a kamerákon keresztül. Ezek a nyilatkozatok így szoktak kinézni:

“Ő a sportág valódi bajnoka, ez nem vitás, egy ilyen ellenfél ellen nem szégyen a vereség sem. Évszázados tehetség, akivel megtiszteltetés egy pályán versenyezni. Azért remélem a következő versenyen, ha legyőzni nem is tudom, de egy picit jobban megszorongathatom a mostaninál.”

Jelentése: “anyád gepárd volt, mi, szétdoppingolt géntenyésztett szörnyeteg. Ha rajtam múlna téged a cirkuszban mutogatnának, és nem engednének velünk együtt versenyezni…”

Sportoló-magyar szótár

Szép volt fiúk!

Van a másik oldal is, amikor a győztes fél nyilatkozik igencsak befogadó módon, vagyis ilyenkor mindenkinek illik megköszönni a gyúrótól az edzőtábor recepciósáig. Azonban ha jól figyelünk, kihallhatjuk az ehhez hasonló mondatokból a féktelen önimádat hangjait.

“Erős év áll a hátunk mögött, rengeteget dolgoztunk ezért a bajnoki címért. Köszönöm a csapatomnak, az edzőmnek, a csapattársaimnak, a szponzorainknak és természetesen a rajongóiknak, nélkületek nem sikerülhetett volna. Ezért érdemes csinálni, és ezért fogunk jövőre még keményebben hajtani, hogy megismételhessük az idei sikereket!”

Jelentése: “annyira jó vagyok, hogy komolyan, arra nem találok szavakat. Mindenkinek üzenem a csapatban: tudjátok, hol a helyetek, mert a KIRÁLY nyilván én vagyok. Jövőre is kaparjatok keményen, mert a tíz sportautóm mellé kinéztem egy szexi jachtot is, nem fogom égetni magam Monacóban holmi bérelt ladikkal, mint az állatok…”

Sportoló-magyar szótár

A szándék a fontos

A szupersztár sportolók persze a pályán kívül is beleadnak száztíz százalékot, vagyis ott a helyük a különféle gálákon, pláne, ha esetleg az jótékonysági célt is szolgál, nosza fel a kisestélyit vagy szmokingot és lehet pózolni a vakuk fényében, na meg persze velős mondatokat mondani a kamerák előtt.

“Számomra mindig is nagyon fontos volt, hogy visszaadjak valamit annak a közösségnek, amelynek tagjai annyi éven keresztül támogattak. Remélem, ez a mostani kezdeményezés rávilágít majd, hogy mennyire fontos a társadalmi hozzájárulás, ami nem csak a sportolók, hanem minden ember feladata is egyben.”

Jelentése: “a pályán már csak bohócnak vagyok jó, fogyóban a szponzorpénz, esetleg valami elfekvő reality show-felkérés nem volna valahol, amiből még két-három reklámszereplést összehozhatnék idén?”

További cikkek remek nyilatkozatokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top