Szabadidő

A Dínó tesó bizonyítja: kisgyerek és dinoszaurusz két jó barát

A Disney legendás animációs vállalata, a Pixar egy éven belül még sosem állt elő két új filmmel, ám most a zseniális Agymanók után az év végén egy dinoszauruszos mozival is előrukkolnak. A Dínó tesó egy olyan világot mutat be, ahol az a bizonyos aszteroida elkerülte a Földet, a dinoszauruszok nem pusztultak ki.

Az animációs filmek jellemzően sokáig készülnek, de a Dínó tesó története még a szokásosnál is régebbre nyúlik vissza. A film eredeti rendezője, Bob Peterson még 1964-ben járt a New York-i világkiállításon, ahol gyerekként lenyűgözték az ott kiállított óriási dinoszaurusz-robotok.

Néhány évtizeddel, egy Őslények országával, egy Denver, az utolsó dinoszaurusszal és jó pár Jurassic Park-filmmel később Peterson már a Pixar animációs részlegén dolgozott, és továbbra sem tudta kiverni a dinoszauruszokat a fejéből, viszont ő nem egy “emberek a dinók ellen” típusú menekülős kalandfilmben, hanem egy szép és tanulságos mesében gondolkodott, és egy nyerő ötlet is a rendelkezésre állt. Mi lenne, ha a dinoszauruszok nem pusztultak volna ki a Földön, és még itt lennének akkor is, amikor az emberi faj elkezdi benépesíteni a bolygót?

A Dínó tesó bizonyítja: kisgyerek és dinoszaurusz két jó barát

A mestermű az alapelvárás

2009-ben a Pixar animációs vállalat rábólintott az ötletre, és elkezdődött érlelődni a történet. Fontos sarokpontnak bizonyult, hogy eldöntötték: az ő dinóik az eltelt évezredek alatt nem álltak meg a fejlődésben, és egyfajta evolúción estek át. A növényevők farmerekké váltak, akik saját maguk termelik meg az ételeiket, míg a húsevőkből állattenyésztők lettek, és a filmben a híres T. rexeket például egyfajta cowboyokként láthatjuk viszont. Igen, jól olvastad. Persze a Pixarnál érezték, hogy meddig lehet elmenni úgy, hogy a néző még értékelje az újdonságot, de még ne tartsa túl soknak az újítást: ruhákat viselő dinoszauruszokat például biztosan nem láthatunk a Dínó tesóban.

A rajzfilm készítése ment tovább a jól megszokott útján, ki is jelölték számára a bemutatás időpontját 2014 májusára, aztán történt valami. A Pixar vezetősége nem volt elégedett a készülő filmmel. Jónak jó volt, csak nem mestermű. Azonban egy olyan cégnél, ami olyan mesterműveket adott a világnak, mint a Wall-E, a Némó nyomában, a Toy Story-sorozat vagy az Agymanók, a mestermű az alapelvárás.

A film, amit kétszer készítettek el

Bármely más cég fogta volna, és bemutatja a filmet úgy, ahogy van, de a Pixar semmi olyat nem ad ki a keze közül, amivel nem maximálisan elégedett. Lázas tárgyalások után a film ötletadóját és rendezőjét, Bob Petersont inkább átállították – nem kirúgták, csak más feladatot kapott – más projektekre, mert úgy érezték, túlságosan elakadt a fejlesztésben, és némi koncepcióváltás után Peter Sohn (a Kissé felhős című zseniális rövid animációs film direktora) kapta meg a rendezői széket, aki fiatalította a főhős apatoszaurusz figuráját, akit így gyerekként, és nem fiatal felnőttként ismerhetünk meg, fő ellenfélnek pedig nem más dinoszauruszokat, hanem a tomboló természeti erőket tette meg, mert a természet erejének még a hatalmas őslények sem tudnak ellenállni. Az új koncepciót már imádta a Pixar, és a film kedvéért csúsztatták el a Némó nyomában folytatását, a Szenilla nyomábant 2016-ra, hogy a karácsony idén a dinoszauruszoké legyen.

A Dínó tesó bizonyítja: kisgyerek és dinoszaurusz két jó barát

Vadonbéli kalandok

A film főhőse Arlo, az apatoszaurusz-kölyök, aki farmercsaládba születik, de nem éppen tehetséges farmer, ezért a családja azzal bízza meg, hogy gazdálkodás helyett inkább őrizze a földjeiket. Egy nap azonban egy kis embergyerekkel találkozik, és mivel Arlo szelíd lélek, képtelen bántani a betolakodót. Üldözés azért lesz a dologból, így Arlo egy apró balesetnek köszönhetően távol kerül az otthonától, ahol szembe kell néznie a saját legmélyebb félelmeivel.

Rá kell jönnie, hogy a torzonborz embergyerek nem az ellensége, hanem a barátja, és együtt kell felvenniük a harcot a tomboló természeti erőkkel, ha túl akarják élni a vadonbéli kalandjaikat. A filmet az amerikai sajtónak már levetítették, és szinte kizárólag csak dicséreteket kapott, és a szakik azt mondják, hogy a cég vizuálisan még sosem alkotott olyan lenyűgöző világot, mint amilyet itt sikerült, vagyis a Pixar az Agymanók után újfent mesterművet alkotott. Tőlük persze ez az alap.

Olvasnál tovább Disney/Pixar témában?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top