Szabadidő

Kultikus kép került elő egy filmvetítésnek köszönhetően

Stuart Little és a Berény-kép esete óta tudjuk: az okos művészettörténészek figyelik a hátteret is, mert kincset érő műalkotásokra lehet a filmek hátterében találni. A mozinak köszönhetően most újabb kép került elő!

A történelmi drámák miatt a magyar művészek alkotásai gyakran szétszóródtak a világban. Rengeteg fontos mű eltűnt, így vált nagyon nehézzé a művészettörténészek munkája magyarázza Molnos Péter, az Aranykorok romjain című kiállítás kurátora, aki a 20-as, 30-as évek filmjeit nézegetve jött rá, hogy azokban rengeteg korabeli műtárgy szerepel. Mivel a film így fontos és izgalmas forrás, úgy vélte, ez másnak is érdekes lehet, ezért a Kieselbach Galéria Kabos termében az 1937-es Úrilány szobát keres című film tízperces jelenete fel van vetítve a terem falára, lelassítva és kinagyítva azokat a részeket, ahol Vörös Géza festményei szerepelnek a háttérben. A filmbéli ügyvéd lakásában tucatnyi alkotás látható, és izgalmas, hogy ezek közül hármat élőben is meg lehetett eddig nézni. Aztán olyasmi történt a galériában, amiben titokban mindenki reménykedett, de senki nem hitte igazán, hogy be fog következni.

Bejött egy kedves úriember. Nézte-nézte a tízperces videót, és a közepén finoman elmosolyodott. Felismerte ugyanis, hogy a film egyik jelenetében felbukkanó festmény ugyanaz, amely évtizedek óta az otthonában lóg. Azóta már el is hozta nekünk a Kékruhás nő című képet, amit bárki megcsodálhat nálunk! áll a Kieselbach Galéria Facebook-oldalán.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top