Szabadidő

Elolvastuk Tóth Vera könyvét – léleksimogató Gyémánt

A munkám során rengeteg sztár tollából született könyv fut át a kezem között. Tapasztalataim szerint ezek általában nem túl mély írások, főleg kedves anekdoták, amelyben a szerzők igyekeznek magukat minél jobb színben feltüntetni. Tóth Vera kötete azonban más: a Gyémántban megmutatja lelkének legmélyebb, legsötétebb bugyrait is.

Adott egy kedves, vidéki, alig tizennyolc éves lány, aki megnyeri a Megasztárt, és ezzel együtt hirtelen rászakad az országos hírnév, és az ezzel járó felhajtás, anélkül, hogy erre bárki is felkészítette volna őt. Az utolsó show után legördült a függöny, a tévé pedig elengedte a győztes kezét, hogy boldoguljon a frissen szerzett, óriási népszerűséggel, ahogy tud. Akkoriban az amerikai típusú sztármenedzselés itthon még gyerekcipőben járt, csak keveseknek volt igazi tapasztalatuk arról, hogyan is kell a csiszolatlan gyémántot ragyogó ékkővé varázsolni – hogy éljek a Tóth Vera könyvében többször is olvasható szóképpel.

Elolvastuk Tóth Vera könyvét - Léleksimogató Gyémánt

Az énekesnő a Gyémántban őszintén ír arról, hogy miközben egy ország ünnepelte, az ő lába alól kicsúszott a talaj, és úrrá lett rajta a deperszonalizációs zavar. Hihetetlen, hogy miközben a színpadon mosolygó energiabombaként hengerelte le a közönséget, addig a magánéletben a sarokig sem mert egyedül elmenni, hogy mondjuk vegyen a zöldségesnél egy kiló banánt. Útját csalók és csalódások, különös szakmai és szerelmi viszonyok kísérték, Vera ezeken keresztül jutott el arra a pontra, ahol sokak élete tragédiába torkollik. Ő azonban az utolsó pillanatban megrázta magát, és elhatározta, hogy szembenéz a problémákkal, és újraépíti darabokra hullott személyiségét. Összeszedte magát, és szakember segítségét kérte…

Ott állunk reménytelenül, széthullott lélekkel, és legszívesebben egész nap csak sírnánk

Mindannyian kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy kicsúszik a lábunk alól a talaj, akár ismert emberek vagyunk, akár nem. Bennünket is becsapnak, elhagynak, kritizálnak, bántanak, és jöhet egy olyan időszak, amikor csodát tehet, ha valaki más történetével azonosulva ráébredünk arra, hogy igenis minden helyzetből van kiút. Akkor is, ha ott állunk reménytelenül, széthullott lélekkel, és legszívesebben egész nap csak sírnánk és aludnánk felváltva, mert ez sokkal könnyebb, mint szembenézni a valósággal, kidobni az életünk összetört vázájának darabkáit, és akár egy művészi kerámiás, újat alkotni… Tóth Vera lélekemelő gondolatai kétségtelenül képesek kirángatni az embert ebből az állapotból, hogy elkezdjen dolgozni önmagán, a gondolatain, ez által pedig a jövőjén is. A kötetben az énekesnő személyes történetei mellett jelen van a pszichológia, és szerepet kap a misztikus világ is – emellett sok-sok egyéb apró dolog, ami  Verának a legnehezebb időszakokban kapaszkodót jelentett.

Elolvastuk Tóth Vera könyvét - Léleksimogató Gyémánt

 

Vera neked mesél

A szöveg, stílusát tekintve olyan, akár az élőszó. Miközben olvastam, úgy éreztem, Vera itt ül velem szemben, és nekem mesél élete legnehezebb időszakáról, és ugyan időnként tanácsokkal is ellát, mégsem tűnik sem magasröptűnek, sem bölcselkedőnek. Inkább egy érett nőnek, aki nagyon sok mindenen keresztülment, és tudja, ahogy a sorsunkat, úgy a szenvedést, és az önmagunkon végzett belső munkát sem kerülhetjük el, ha harmóniára szeretnénk találni. Szóval minden nagyon is a helyén van ebben a kötetben, épp csak a borító fura – kicsit olyan, mintha Vera mellszobra lenne a fedőlapon. Lehet, hogy egy nap majd lesz neki szobra, de ehhez még kétségtelenül fiatal.

Elolvastuk Tóth Vera könyvét - Léleksimogató Gyémánt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top