Szabadidő

Erotikus Faludy György-versek is kalapács alá kerülnek

Több mint 100 tételt árvereznek el Faludy György hagyatékából. Özvegye, Faludy Fanni szerint ahhoz, hogy egyben tudja tartani a Kossuth-díjas költő, író örökségét, szükségszerűen fel kell áldoznia néhány darabot belőle.

Faludy György kiadatlan erotikus és más témájú verseinek kéziratait, jegyzetfüzeteket, leveleket, személyes tárgyakat, állami kitüntetéseket, valamint a költő köteteinek autográf javításokkal ellátott szerzői példányait is elárverezik azon az aukción, amelyet a Kossuth-díjas költő, író, műfordító hagyatékából rendeznek csütörtökön Budapesten, a Pintér Aukciósházban.

Fel kell áldozni

Mint Faludy Fanny, a 2006-ban elhunyt költő özvegye elmondta: a sajtóban megjelent információkkal ellentétben szó sincs arról, hogy nyomorogna, és a költő teljes hagyatékát elárverezné, de ahhoz, hogy egyben tudja tartani Faludy György örökségét, szükségszerűen fel kell áldoznia néhány darabot belőle. Az aukciós anyagot úgy állította össze, hogy a hagyaték minden részéből jusson egy-egy szelet a gyűjtőknek – mondta az özvegy.

Erotikus Faludy György-versek is kalapács alá kerülnek

A teásbögréje is megvásárolható

A licitek 5 ezer és 1,5 millió forint közötti összegről indulnak. Legalacsonyabb kikiáltási ára Faludy bordó teásbögréjének van, kék sétaesernyője 10 ezer forinttól, nádszéke 20 ezer forinttól kelhet el. A költő 1994-ben átvett Kossuth-díját 1,5 millió forinttól, a díszdoktori címről szóló oklevélét 900 ezer forinttól kínálják az érdeklődőknek. Az 1975 és az 1956 című verseinek autográf tintaírású kézirata 70-70 ezer forinttól cserélhet gazdát. Kiadatlan erotikus verseinek 1940-es kötete 500 ezer forinttól, a Pokolbéli víg napjaim II. című könyv kéziratfoszlányai és jegyzetei 500 ezer forinttól, míg a Fannynak/Fannyhoz című utolsó versének autográf ceruzaírású vázlata 250 ezer forinttól kelhet el.

Faludy
Faludy bordó teásbögréje 5 ezer forintról indul – Forrás: pinteraukcioshaz.hu

Tolódik az emlékmúzeum ügye

A 100 tétel eladásából befolyó összegből egy ideig fedezhetők lesznek a hagyaték fenntartási költségei – mondta Faludy Fanny, aki szerint az alapítványnak mindig annyi pénze volt csak, amennyit ő beletett, bár ez eddig sem az ő feladata lett volna. Az özvegy ezzel arra utalt, hogy kilenc évvel Faludy György halála után még mindig rendezetlen hagyatékának helyzete, és a mai napig sem nyílt meg a Faludy-emlékmúzeum.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top