Szabadidő

Ki ne akarna a modern Leonardo da Vinci lenni? – interjú Blake Ritsonnal, a Da Vinci démonai Riariójával

Blake Ritson, aki Girolamo Riariót alakítja a Da Vinci démonai sorozatban, furcsa jellem. Olyan halk, kicsit már félelmetes nyugalommal beszélgetett velem az interjú alatt, mintha a kegyetlen, de szerethető báró szerepében maradt volna a forgatás után.

Blake Ritson karakteréről: Girolamo Riario báró és a pápai csapatok vezére, akiről köztudomású, hogy Sixtus pápa unokaöccse. Csak pár kiválasztott van tisztában a férfi valódi származásával, aki Leonardo da Vincihez hasonlóan mindent megtesz, hogy bebetonozza társadalmi helyzetét. Bár az első két évadban a Vatikánt szolgálja, hamar ráébred, hogy Sixtus pápát világi vágyak és önös érdekek vezérlik, míg ő tisztán Istenbe vetett hitből cselekszik. Könyörtelen és rendíthetetlen stratéga, aki minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál céljai elérése érdekében.

Mi lesz a központi témája a harmadik évadnak?

Spoiler nélkül?

Megpróbáljuk?

Igen. (Nevet.) Ebben az évadban több egymásra találást, visszatérést és egyfajta egyesítést látunk. Nagyon mély érzésekkel találkozhatnak a nézők, ugyanakkor néhány karakter sokkal sötétebb lesz. De talán nem is ez a jó szó rá, sokkal összeszedettebb lesz. Szerintem ez a felismerések évada, amikor számos szereplőt utolér a múltja.

Ki ne akarna a modern Leonardo da Vinci lenni?- Interjú Blake Ritsonal, a Da Vinci démonai Riariojával

2014-ben elég szép sikeretek volt a New York-i Comic Con fesztiválon. Nekem úgy tűnt, mintha ti magatok is meglepődnétek a sok-sok amerikai rajongó láttán.

Elképesztő is volt! Nyáron Spanyolországban nyaraltam a barátnőmmel. Beültünk valahová vacsorázni, és a pincértől egy tapastálat kértünk két főre. Aztán sorra jöttek a rajongók, én pedig módosítottam a rendelést négy főre… hat főre… nyolc főre. (Nevet.)

A Da Vinci démonai első két évad tele volt harci jelenettel. Mennyit vállaltok be ti, színészek, és mennyit a kaszkadőrök?

Idén számos új emberrel egészült ki a stáb, és kitoltuk a határainkat is. Ez annyit tesz, hogy ha meg tudod csinálni, akkor neked “kell” harcolnod, ugornod, menekülnöd. Ez elég veszélyesnek tűnik, és az is.

Szóval Blake Ritson az, aki ugrál a háztetőkön?

Például. De a harmadik évadban török majd ki falakat, robbantok… Ó, a robbantás. Lesz egy robbantós jelenet, az nagyon pazar lesz.

Rengetegféle kosztümöt viseltél már a sorozatban. Melyiket szeretted a legjobban és melyiket a legkevésbé?

Most sem tudom, mi van rajtam, hogy ez a saját ruhám vagy kosztüm, amiben veled beszélgetek. Bár a reneszánsz koráról beszélünk, Riario elég modernen öltözködik. Nem így gondolod?

Jogos. Egy kezdetleges napszemüveget is hord.

Igen! Visszatérve a kérdésedre: a legrosszabb a lágyékkötő volt. A helyzet az, hogy ebben a sorozatban rengetegszer leszek vizes, vannak vízesések, tavak, jön a tájfun, belemászok a folyóba… szóval olyan ruhát szeretek viselni, ami a lehető legjobban ellenáll a víznek. A lágyékkötő ennek éppen az ellentettje. Volt egy nagyon szép japán vászonkabátom, úgy festettem benne, mint egy XV. századi szamuráj. Különös szabású ujja volt, egy nagyon aprólékosan kidolgozott hímzéssel, melynek mintája két külön irányba mutatott. Ez pedig az elveszett szerelmet szimbolizálta. Azt egyszerűen imádtam.

Ki ne akarna a modern Leonardo da Vinci lenni?- Interjú Blake Ritsonal, a Da Vinci démonai Riariojával

Milyen képességeket kellett megtanulnod az utolsó, harmadik évadra?

Kötni. Csak viccelek. De a sorozat miatt kezdtem el például kravmagázni.

Szerinted miért olyan izgalmas személyiség még most is Leonardo da Vinci (természetesen a munkásságán kívül)?

Tizenháromezer oldalnyi vázlatot találtak azután, hogy Leonardo meghalt, de hétezer hiányzott. Elképesztően ünnepelt feltaláló és művész volt, ezért nem hitték, hogy csak úgy “elvesztette” a saját jegyzeteit. Azt gyanították, hogy valami titkolt információkat rejtett el azokon a lapokon, és ez azóta is téma. Tudunk a búvárruháról, az ejtőernyőről, számológépről, tengeralattjáróról, de mi lehetett az, ami eltűnt? Mi lehetett ennyire veszélyes, hogy el kellett tüntetni? Ez egy izgalmas talány. Ki ne akarna a modern Leonardo da Vinci lenni? Igazi polihisztor volt, amilyenek mi is akarunk lenni. Művész, mérnök, festő, mentalista, feltaláló. Nála mindezek a képességek természetesen jöttek.

Ki ne akarna a modern Leonardo da Vinci lenni?- Interjú Blake Ritsonal, a Da Vinci démonai Riariojával

Egy korábbi interjúban azt mondtad, hogy Riariót egyáltalán nem látod velejéig gonosznak. Még most is kitartasz emellett?

Mindig úgy gondoltam, hogy Riario egy nagyon komplex személyiség. Szerintem ő a bizonyítéka annak, hogy nincsenek alapvetően jók és rosszak a Da Vinci démonaiban. Azt mondják róla, rossz, gonosz, gátlástalan gyilkos. De Riario az élete folyamán sokszor csak két rossz közül választhatott. És a döntéseiért mindig megfizetett.

A Da Vinci démonairól

A Da Vinci démonai eddig nem látott ábrázolásban mutatja be a világ egyik leghíresebb történelmi alakját, lerombolva tabukat és előítéleteket, feltárva a különleges tudással megáldott, ám sokszor zavart és félelmekkel küzdő művész igazi énjét. Leonardót legtöbbször szakállas öregemberként ábrázolják saját önarcképe nyomán, ám a sorozatban a 25 éves, fiatal da Vinci kel életre, akit zsenialitása magasba repít, de félő, hogy el is pusztítja, miután eléri az épelméjűség határait. A sorozat valós alapokon nyugvó, történelmi fikció, melynek első két évadát a világ számos országában – köztük Magyarországon is – bemutatták. A harmadik évad október 25-én debütál a FOX műsorán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top