Szabadidő

Eldobta az első fiát, de imádta a másodikat – 75 éves lenne John Lennon

Milyen volt az élete? Kívülről csupa csillogás, siker és boldogság. Valójában azonban megtört ember volt, tele fájdalommal, meg nem értettséggel, amely dalaiból a mai napig sugárzik. Október 9-én lenne 75 éves.

Traumákkal indult az élete

Az egykori Beatles-tagok gyermekkora szinte kísértetiesen hasonló volt. Paul McCartney és George Harrison életéhez hasonlóan ugyanis Lennon is zűrös családból származott. Apja elhagyta őket, anyja meghalt, ő pedig tinédzserként árva lett. Ráadásul neki kellett azonosítania anyja holttestét a balesete után, mivel egy ittas rendőr elgázolta. Ezek a hatások egész életét beárnyékolták, és életfelfogását, művészetét alapjaiban befolyásolták.

Zenéjében megmutatkozik belső énje, hol vidám, szabadságérzettel teli, reménykedő, hol pedig búskomor, életunt és rettentően szomorú volt. Ez a kettősség mind a művészetében, mind a magánéletében fellelhető volt mindvégig. Sokszor borzasztó volt végignéznie a környezetének, ahogyan felemelkedik, kibontakozik, majd egyszer csak a mélybe zuhan, és aztán újra és újra ebben az örökös körforgásban kínlódik. Anyjáról, gyermekkoráról és a borzasztó emlékek soha fel nem dolgozásáról több dala is árulkodik, például a “Julia” vagy a “Mother”.

Mert újat mutatni, így lett világsztár

Lennon, bármilyen furcsa is, először nem zenei tehetségével, hanem rajztudásával tűnt fel, de az iskola, a kötöttségek, a szigor ellen ösztönösen lázadt. Így lett a rock and roll híve. 1957 tavaszán alapította meg első zenekarát, a The Quarryment-et. Ez volt az az együttes, amely Paul McCartney és George Harrison csatlakozása, több átalakulás és névváltás után végül The Beatlesként robbant be a köztudatba, és hódította meg a világot. A zenekar vezéralakja Lennon lett, de a tagok között mindig folyt egyfajta rivalizálás, amely egy ideig az együttes előnyére vált, majd végül épp emiatt jutottak el a feloszlásig. Lennon volt a legsikeresebb szerzője a zenekarnak, talán azért, mert állandó melankolikus hangulatát, bonyolult és túláradó érzelmeit tolmácsolta dalaiban, zenében és szövegben egyaránt. Ettől vált egyedivé és hitelessé, amit csináltak.

Lennont nemcsak a 20. század egyik legtehetségesebb zeneszerzőjeként és szövegírójaként tartják számon, hanem ő volt az, aki kísérletezésével, a különböző zenei műfajok ötvözésével, a műfaji határok kitágításával olyan új hangzásvilágot tudott létrehozni, amelyre addig senki nem volt képes. Mindez alapjában véve határozta meg a Beatles stílusát, amely végül ekkora sikerre vitte az együttest. Lennon nemcsak a zenében volt őszinte, hanem sokszor a nyilatkozataiban is, amelyekkel szinte kivétel nélkül mindig nagy botrányt okozott. Egyszer például azt jelentette ki, hogy a Beatles népszerűbb még Jézusnál is. Ennek hatására több helyen világszerte nyilvánosan elégették a zenekar lemezeit, és halálos fenyegetéseket is kaptak a tagok.

“Sosem akartam tudni, milyen volt az apám!”

A Beatles tarolt, a sikernek azonban megvolt az átka. Lennon a hírnévvel járó stresszt drogokba és alkoholba fojtotta. 1962-ben nősült meg először, iskolatársát, Cynthia Powellt vette feleségül, akitől Julian nevű fia született. Családjával azonban nem sokat törődött. Különösképpen igaz volt ez a fiára, akit saját bevallása szerint nem nevelt jól, sőt igazából sehogyan sem. Fia inkább Paul McCartney-val volt szoros kapcsolatban, szinte őt tekintette pótapjának és jó barátjának. Julian szerint apja sokszor bántalmazta őt a szavaival, többször emlegette például, hogy ő csak “egy whiskey-s üvegből jött ki egy szombat este”. Ez alapjaiban véve meghatározta apa és fiú kapcsolatát, Julian ezért soha nem is akarta igazán megismerni Johnt. Mivel Lennon Cynthiával sem jött ki túl jól, és többször fajultak veréssé a köztük lévő konfliktusok, végül elváltak. “Mother” című dalában Lennon nemcsak anyjáról beszélt, hanem arról is, miért nem volt ő maga sem jó szülő.

A nő, aki szinte megváltotta Lennont

Yoko Onóval már a válásakor együtt volt Lennon, és miután összeházasodtak, ők lettek a média kedvenc excentrikus párja. Sokan a mai napig úgy vélik, hogy a Beatles feloszlása Yoko számlájára írható, mivel nagy hatással volt a zenészre. Ez azonban csak a felszín, a zenekar a háttérben akkor már sok problémával küzdött. Nehéz volt ugyanis úgy dolgozni, hogy a tagok, köztük Harrison olykor fogták magukat, és a stúdiófelvételek kellős közepén kisétáltak az ajtón, majd hetekre eltűntek. A négy tehetséges fiatal ekkor már nem az összetartás útján mendegélt, hanem mindegyikük szólókarrierre vágyott, saját ambícióikat akarták beteljesíteni. Így végül 1970-re tarthatatlanná vált köztük a munka- és magánéleti helyzet, végül pedig feloszlatták a világ azóta is talán legsikeresebb együttesét.

Lennon Yoko Ono segítségével és együttműködésével vetette bele magát egy új világba, szólókarriert épített, nem is akármilyen sikerrel. 1971-ben adta ki első saját lemezét, majd nem sokkal később az Imagine cíművel már óriásit tarolt. Művészetével ekkor már inkább a kor problémáit tárgyalta, sokszor volt témája például a vietnami háború, a faji ellentétek, a nők helyzete a társadalomban. Magánélete ezután is zűrös volt, kábítószer- és alkoholproblémái miatt Yoko Ono egy időre el is hagyta őt, de a nagy szerelem végül mégis mindig összehozta a párt. Az ő találkozásuk sorszerű volt, Yoko volt az, aki Lennont szinte megváltotta. Egy közös gyermekük született, Sean Lennon.

És meghalt a legenda…

A sikernek valóban megvan az átka. Nemcsak Lennon viselte nehezen a sztársággal járó felfokozott életet, hanem sokszor a rajongók is. Ahol a Beatles vagy az együttes bármelyik tagja megjelent, ott kő kövön nem maradt. Sikoltozó tömeg, ájuldozó fiatal lányok kísérték őket, bármerre jártak. Nem kellett ehhez koncertet adniuk, elég volt, ha kimentek az utcára. Nem volt ez másképp 1980-ban sem, egy decemberi napon, amikor Lennont, késő este hazatérve egy rajongója várta a háza előtt. Délelőtt ugyanez a fiatalember még autogramot kért tőle, alig pár órával később pedig több lövéssel lelőtte. Lennon a kórházba szállítás közben meghalt. Mark David Chapman egy súlyos mentális problémákkal küzdő rajongó volt, aki máig tisztázatlan okok miatt végzett a zenésszel. Egy világ omlott össze a rajongókban és a zenésztársakban, McCartney sírva búcsúztatta Lennont. Két élő legenda szűnt meg alig néhány év alatt, a Beatles után Lennon is végleg elment.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top