Szabadidő

Így vették át az uralmat a macskák az internet felett

A macskáknál már csak a pornó népszerűbb az interneten. Mióta a YouTube fizet a videók készítőinek a megtekintések után, elszaporodtak a macskás videók, és jelenleg több mint kétmillió közül válogathatunk. Egy macskás videó kétszer annyi kattintást hoz, mint egy kutyás, és a jelenség annyira fontos lett, hogy idén nyáron a New York-i Mozgóképművészeti Múzeum kiállítást is szentelt nekik.

Miután idén nyáron egy kutatás eredményeként kiderült, hogy a macskás videók nézegetése még az egészségünknek is jót tesz (csökkenti a rossz közérzetet), most már tényleg semmi nem tántoríthat el attól, hogy napjában legalább fél órát a gombolyagot kergető, vagy épp kutyákkal acsarkodó cicákat nézegess, hacsak nem áll mögötted szigorú tekintettel a főnököd, aki amúgy jó eséllyel az irodájába vonulva maga is cicás videókkal dobja fel a napját. A macskák népszerűsége természetesen már az internet előtt is megkérdőjelezhetetlen volt, de az, hogy az interneten is jelenséggé váltak, csak nagyjából tíz éve kezdődött.

A világ talán legnépszerűbb szórakoztató honlapja, a BuzzFeed statisztikái szerint egy macskás kontentjük átlagosan három és félszer népszerűbb, mint egy bármilyen más tartalmú cikkük, ha pedig az olvasói aktivitást (lájkolás, megosztás, komment – bár ez utóbbiból itt csak a “Jaj, de cuki!” kategória játszik) vesszük figyelembe, akkor ez a különbség már tizennégyszeres a macskák javára. Elképesztő, ahogy az alábbi információk is.

  • A több mint kétmillió macskás videóra nagyjából huszonhatmilliárdnyi néző jut. Egy statisztika szerint a számok alapján egy macskás videót átlagosan tizenkétezren néznek meg.
  • Naponta több ezer új macskás videó kerül fel a YouTube-ra.
  • Az első macskás videót Thomas Edison készítette Bokszoló macskák címmel még 1894-ben (!).

  • Az első macskás videót (Puppy vs. Cat volt a címe) még 2006-ban tették ki a YouTube-ra. Jelenleg tizenhatmillió megtekintésnél jár, pedig csak annyi történik benne, hogy egy csomó kiskutya találkozik egy nyávogó macskával egy folyosón. Ma már persze ez kevés lenne a sikerhez.
  • A macskák internetes erejére leginkább 2007-ben döbbent rá a világ, amikor egy leginkább kisállatos, és azon belül is főleg macskás fotókat, videókat és gifeket bemutató oldalt, az I Can Has Cheezburgert kétmillió dollárért adtak el.

  • Egy kutatás szerint 350 000 olyan macskatulajdonos van a világon, aki a kedvencének saját Facebook-, Instagram- vagy Twitter-oldalt, netán YouTube-csatornát indított.
  • Jelen állás szerint a Japánban élő, és dobozokba beszorulni szerető Maru az internet legnépszerűbb macskája. Egy átlagos marus videó lazán hoz nyolcszázezer megtekintést, és az eddigi videói már közel járnak a háromszázmillió nézőhöz. Ennyit a Super Bowl-közvetítés és az Oscar-gála összeadva sem tud produkálni.
  • Az internet legnépszerűbb macskás videóján egy gagyin megrajzolt macskát láthatunk, amint egy gagyi dalra nyávog valami gagyi dallamot. A Nyan Cat néven elhíresült videó jelenleg száztizennégymillió megtekintésnél jár.

  • Nyon Cat persze egy rajzolt macska. Az igazi cicák közül a legnézettebb videó a Surprised Kitty, amit még 2009-ben töltöttek fel az oldalra, és egy kiscicát mutat, akivel a gazdája játszik. Alig tizenhét másodperc, és már 75 millió megtekintésnél jár.

  • A macskás videóknak már saját filmfesztiváljuk is van, a hihetetlenül népszerű Internet Cat Video Festival, melyen a nyertes videókat (különböző kategóriák vannak) Golden Kitty-díjjal jutalmazzák.

Miért a macskák, és nem a kutyák?

A kutya az ember legjobb barátja, de amikor videót nézünk az interneten, mégis inkább a macskásat választjuk. A kérdést szakértők (!) vizsgálták meg, és arra jutottak, hogy a kutyák egyszerűen azért kevésbé népszerűek a videókon, mert kiszámíthatóbbak. Míg egy kutyának sok trükköt be lehet tanítani, amiket aztán parancsszóra szinte bármikor megcsinálnak, addig a macskák kevésbé kontrollálhatók, és egy jó macskás videóhoz gyakorlatilag folyton bekapcsolt kamerával kell közlekednünk, több napon át a cicánk nyomában loholva. Kicsit melósabb, igaz?

Ezek a macskák is felrobbantották az internetet:

Grumpy Cat

A világ leghíresebb mogorva képű cicája, Grumpy Cat egy életre kelt Garfield. 2012-ben robbant be a köztudatba. Egy igazi celeb, akit gazdája folyton társasági eseményekre visz, hogy az embereknek lehessen vele egy közös fotója. 214 000 feliratkozója van, a videóit eddig 32 millióan nézték meg, és ilyen népszerűség mellett saját ügynöke is van. Két könyv íródott róla, és egy dokumentumfilm is készült az életéről.

BaneCat

Egy macska, akire a gazdája rápakolta Batman nagy ellenfele, Bane maszkját, és arról forgat vele vicces videókat, hogy a cicája terrorizálja őt. Ennek 220 000 YouTube-feliratkozó örül. A videóit eddig 89 millióan nézték meg.

Colonel Meow

Ezt a macskát leginkább arról ismertük, hogy ő volt a világ leghosszabb szőrű cicája, és ehhez elég mérges pofát vágott. Sajnos tavaly elhunyt, de a videóit így is több mint hárommillióan látták, bár ő inkább az Instagramon és a Facebookon szerzett népszerűséget.

Lil Bub

Genetikai mutáció következtében kissé torzan született, és folyton kilóg a nyelve, mivel nem bírja teljesen becsukni a száját, emellett egy csontbetegségben is szenved. Anyja kidobta az alomból, most gazdája mégis királynőként bánik az egyedi pofijú cicával. Saját könyve, kalendáriuma és filmje van, meg persze 172 000 feliratkozója a YouTube-csatornáján, és 27 millió nézője.

Hogyan csinálj vírusként terjedő macskás videókat?

Miután a cikk kedvéért annyi macskás tartalmat néztem át, amennyit egy átlagos macskásvideó-néző egy év alatt tud le – persze nem volt kötelező, de hát olyan cukik… –, és annyi macskás videós tanácsot olvastam, hogy a fele is sok, bátran le merem írni, mi kell ahhoz, hogy jó macskás videókat készítsünk.

1. Egy dokumentumfilmes alaposságával és ráérősségével kövesd az alanyodat a kamerával! Előbb vagy utóbb bekövetkezik a csoda.
2. Ne menjen a háttérben zene, vagy bekapcsolva hagyott tévében látható műsor, mert akkor a YouTube a nem tisztázott jogdíjak miatt nem fog neked fizetni.
3. Ne feledd, nem te vagy a főszereplő, hanem a cicád! Ha túlságosan előtérbe tolod magad, a videód nem lesz sikeres.
4. Nem árt, ha jó vagy az utómunkában. Egy jó vágó csodákra képes, és igenis vannak jelenetek, amiket egyszerűen muszáj lassítva megmutatni.
5. Kell bele a történés! Hiába alszik cukin az a cica, a videóba kell valami akció vagy minimál történet, ami igazán érdekessé teszi.
6. Azok a videók terjednek igazán, melyek pozitív érzelmeket váltanak ki az emberből.
7. Csak egyedi videókat készíts!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top