Szabadidő

Döbbenet: megköszönték a múzeumban, hogy eltörte a 2000 éves vázát

Megköszönték egy kislánynak a kétezer éves váza eltörését egy jeruzsálemi múzeumban.

 A családjával a jeruzsálemi Izrael Múzeumba látogató kislány véletlenül eltört egy ókori üvegvázát, de még meg is köszönték neki, mert helyreállítva jobb lett, mint a baleset előtt. 

A Háárec című izraeli lap szerdai száma szerint néhány nap múltán, kedden már ismét kiállították az értékes tárgyat, az ősi egyiptomi, főníciai, római és bizánci műkincsekből álló New York-i Robert és Renee Belfer-gyűjtemény egyik darabját. 

Az éppen restaurálás alatt lévő váza helye
A restaurálás alatt lévő váza helye

A múzeum fél éve több tucat különleges ókori és középkori műtárgyat kapott az egykori birodalmak kiváltságosainak fényűző luxustárgyait bemutató időszakos kiállításra a világhírű New York-i műgyűjtőktől, ebből az alkalomból került a múzeum vitrinébe az értékes üvegváza. A műtárgyat mintegy kétezer éve, a római korban készítették, talpazatánál egy régen kijavított törés nyomai látszottak, amelyeket ma már kevésbé lehet látni a minapi restaurálást követően. 

A múzeum egyik dolgozója szerint egy tömeges szünidei családi látogatáson a kislány a vitrinhez tapadt, talán meg is rázhatta azt, mire a váza leesett állványáról és a régi ragasztás mentén kettétört. A múzeum restaurátorai vették kezelésbe a kincset, és tüntették el ügyesen a régi törés helyét.

A múzeum
A múzeum
Fotók:  Haaretz, Courtesy Israel Museum

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top