Szabadidő

Ennél nagyobb Tom Cruise toplistát még nem láttál – rangsoroltuk az összes filmjét

Sokan nem kedvelik, de még a legvérmesebb Tom Cruise-gyűlölők is elismerik, hogy rengeteg zseniális filmben szerepelt. Vajon melyik a legjobb? Melyik a legpocsékabb? Epikus méretű gigatoplista a Top Guntól a Magnóliáig.

38. A szerelemben vesztes (1983)

Klasszikus szüzességelvesztős vígjáték road movie-s elemekkel, amiben a fiatal Cruise a haverjaival – köztük a fiatalon is öregnek tűnő Jackie Earle Haley-vel – elkocsikázik Mexikóba, hogy ott aztán a helyi prostikkal történjen meg a dolog. Persze minden másképp alakul: Cruise-nál például Shelley Long alakításában beköszön egy válófélben lévő, szexi negyvenes. A film sajnos humortalan, unalmas, és szinte semmi sem működik benne – Cruise is nagyon halovány –, amit annak fényében különösen nehezen értek meg, hogy a rendezői székben a Szigorúan bizalmas és a 8 mérföld direktora, Curtis Hanson ült.
Érdekesség: Bár a film nagy része Tijuanában játszódik, az egészet Kaliforniában forgatták.

A nagy Tom Cruise toplista – Megnéztük és sorrendbe állítottuk mind a 38 filmjét

37. Tökéletes mozdulatok (1983)

Az amerikai futballról szóló filmek piaca Magyarországon csekély, így nem csoda, hogy elég kevesen látták Tom Cruise korai sportopuszát, amiben összeveszik az edzőjével, ezért kizárják a gimis csapatból, így az egyetemi sportösztöndíját is bukhatja. Mindezt a film olyan hihetetlen komolysággal ábrázolja, mintha legalábbis a világ megmentése volna a cél, közben pedig annyi klisét lő el, hogy az már szinte fáj.
Érdekesség: A filmet a Flashdance fiús változataként próbálták eladni.

A nagy Tom Cruise toplista – Megnéztük és sorrendbe állítottuk mind a 38 filmjét

36. Mint a villám (1990)

Máig nem értem, hogy a Tony Scott–Tom Cruise páros miért nem folytatta soha a Top Gunt, és helyette miért csináltak közösen egy olyan filmet, amit nyugodtan nevezhetünk a Top Gun autóversenyes remake-jének. Hiába a rendező legendás agyonszűrözött képei, a recept másodjára már nem igazán működött, és a film sem szerepelt annyira jól a mozikasszáknál, mint várták.
Érdekesség: A legenda szerint Nicole Kidman úgy kapta meg a női főszerepet, hogy maga Cruise nézte ki magának a Halálos nyugalom című filmben. Az volt a szándéka, hogy egy filmszereppel Amerikába csábítja, majd elcsavarja a fejét. Bejött.

35. Túl az óperencián (1992)

1992-ben Tom Cruise és Nicole Kidman párosa olyan volt, mint most a Brangelina duó. Megőrült értük a világ, viszont a népszerűségüket együtt nem tudták a moziban kamatoztatni: a Mint a villám után a Túl az óperencián is méreteset bukott. Talán túlságosan érződött rajta Cruise görcsös igyekezete azért, hogy Oscart kapjon, vagy előre besokalltak a nézők az amerikai álom eléréséről szóló monumentális giccstől, mindenesetre a film nem váltotta be a hozzá fűződő reményeket.
Érdekesség: Hat év után ez volt Cruise első olyan filmje, melynek amerikai bevétele nem érte el a gyártási költség összegét.

A nagy Tom Cruise toplista – Megnéztük és sorrendbe állítottuk mind a 38 filmjét

34. Mindörökké rock (2012)

Tom Cruise hosszú hajú, tetovált metál énekesként? Pipa. Bár az énekhangjával nem veszélyezteti Axl Rose helyét a rock and roll nagyjai közt, a figurát csípőből hozta. Csak kár, hogy kb. ő volt az egyetlen jó dolog ebben az enyhén furcsa, romantikus felhangokkal tarkított rockmusicalben.
Érdekesség: Alec Baldwin pocsék, nézhetetlen filmnek nevezte a Mindörökké rockot, amit csak azért vállalt el, hogy Tom Cruise-zal dolgozhasson.

33. Legenda (1985)

Egy fantasy-mesefilm abból az időből, amikor a fantasy-mesefilm még nem volt divatos műfaj. Ridley Scott rendező kissé túltolta a látványt, a színészek pedig – már azok, akik nem lettek szénné sminkelve – láthatóan nem találták a helyüket a túlburjánzó díszletben. Gyerekmesének túl komor, felnőttmesének túl gyerekes. A film óriásit bukott, de Cruise szerencséjére ekkorra már leszerződtették őt a Top Gunhoz.
Érdekesség: A forgatás idején halt meg Cruise édesapja, amiért pár napra leállították a munkát.

A nagy Tom Cruise toplista – Megnéztük és sorrendbe állítottuk mind a 38 filmjét

32. Végtelen szerelem (1981)

Mit keres a listában ez a film? A kérdés majdnem jogos, ugyanis a színész alig egy percre tűnik fel élete első filmszerepében, de mivel teljességre törekedtem, ez se maradhatott ki. A film amúgy sokkal jobb, mint a 2014-es, alaposan kiherélt remake-je. Egészen provokatív jelenetek (egy anyuka meglesi a lányát szex közben, utána meg le akar feküdni a pasijával, a főhős jelleme koránt sem makulátlan…) sorjáznak benne, főleg egy tinirománchoz képest. Jó filmnek ettől még nem nevezném, de kétségtelen, hogy emlékezetes.
Érdekesség: Cruise a főhős egy haverját alakítja, aki meztelen felsőtesttel tűnik fel, és elmond egy rövid monológot. Látszik, hogy már akkoriban is gyúrt.

31. Mission: Impossible II. (2000)

A Mission: Impossible-széria egyik báját az adja, hogy minden részt más rendező készít, viszont így olyan kezekbe is kerülhet, akihez nem való. A szuperlassítgatásokra és galambreptetésekre specializálódott John Woo kezében már-már nevetségesbe hajlóan heroikus és túlstilizált lett a második rész, és bár ez a franchise legkevésbé kedvelt része, ez a bevételeken egyáltalán nem látszódott meg.
Érdekesség: Robert Towne forgatókönyvíró elárulta, hogy először az akciójeleneteket találták ki, és köréjük írták meg a történetet. Sajnos ez látszik is rajta.

30. Gyávák és hősök (2007)

Az MI 3 gyengébb szereplése után megrekedt karrierű Cruise-nak kellett egy presztízsfilm, így kapóra jött Robert Redford ajánlata. Túl sokat nem kockáztatott, mert a filmnek sok fontos szereplője volt, így bukás esetén – ez történt – nem egyedül kellett elvinnie a balhét. Ő remek volt a seggfej szenátor szerepében, de Redford háborúellenes szájbarágása inkább fárasztó, mint érdekes.
Érdekesség: A fotó Cruise irodájában, ami őt fiatal kadétként ábrázolja a Takarodó című filmjéből származik.

A nagy Tom Cruise toplista – Megnéztük és sorrendbe állítottuk mind a 38 filmjét

29. Valkűr (2008)

Történelemlecke a II. világháborúból azokról a bátor német férfiakról, akik merényletet terveztek elkövetni Adolf Hitler ellen. A sztori jó, a megvalósítás azonban erősen tévéfilmes, és mintha a rendező nem tudta volna, mit is akar igazán elmondani ezzel a történettel.
Érdekesség: Tom Cruise nagyon ügyel arra, hogy személyesen válassza ki a partnernőit játszó színésznőket. Ez esetben is ő hívta fel Bryan Singer rendező figyelmét Carice van Houtenre, aki a felesége szerepét kapta.

A nagy Tom Cruise toplista – Megnéztük és sorrendbe állítottuk mind a 38 filmjét

28. Világok harca (2005)

Steven Spielberg és Tom Cruise második közös munkája már korántsem volt olyan innovatív, mint az első. Egy tisztességesen összerakott, nagy költségvetésből készült inváziós sci-fi, ami szinte semmiben nem tükrözi, hogy a világ leghíresebb rendezője dolgozott rajta. Kólával egynek elmegy.
Érdekesség: Tom Cruise a film promóciós körútján járt Oprah Winfrey show-jában, amikor a kanapén ugrálós jelenetével sikerült magából teljesen hülyét csinálnia a műsorban. Eredetileg Spielberg is ment volna vele, de le kellett mondania a részvételt.

27. Koktél (1988)

A film, ami semmi másra nem épít, csak Cruise korabeli tinisztárságára, és maximálisan kihasználja azt. Jamaika gyönyörű tájai, fogós betétdalok (a Beach Boys Kokomója ugye mindenkinek megvan?), és a gyönyörű és tehetséges Elisabeth Shue a női főszerepben, plusz Bryan Brown figurájának váratlan halála, ami ma egy hasonló feelgood filmben szinte elképzelhetetlen lenne. És persze a bárpult mögött előadott táncolós, koktélkeverős pillanatok. Igazi blőd, de szórakoztató limonádéfilm, amit a helyén kell kezelni. Úgyis csak az volt a cél, hogy még több tinilány szerelmes legyen Tom Cruise-ba.
Érdekesség: A film megkapta a legrosszabb filmnek járó Arany Málna-díjat.

26. Mission: Impossible III.

Az elhíresült Oprah Winfrey-interjú annyira megtépázta Cruise hírnevét, hogy az még a M:I harmadik részének bevételeire is komoly hatással volt. A filmhez alig találtak rendezőt, így végül a tévésorozatokkal elhíresült J.J. Abrams kapta meg a melót. A filmen kicsit érződik is az összedobottság. Korrekt történet, a sorozat legkarakteresebb főgonosza (P.S. Hoffman), de az erőltetett szerelmi szál és a nagy akciójelenet utáni üresjárat eléggé leülteti a filmet. Közepes.
Érdekesség: A vártnál gyengébb bevételek után a Paramount sokáig azt tervezte, hogy elveszi Cruise-tól a franchise-t, és másnak adja Ethan Hunt szerepét.

A nagy Tom Cruise toplista – Megnéztük és sorrendbe állítottuk mind a 38 filmjét

25. Kéjjel-nappal (2010)

Tom Cruise a Koktél óta nem csinált nyári limonádéfilmet, és az ilyen ártalmatlan, szórakoztató, romantikus marhaságok eléggé távol állnak tőle, ezért is okozhatott sok rajongónak csalódást a Cameron Diazzal közösen forgatott kémes, ultrakönnyed akció-vígjáték. Én ahhoz a kisebbséghez tartozom, aki kimondottan élvezte a film nem túl kifinomult humorát, Diazt meg kifejezetten jó komikának tartom, de sokan másképp gondolták ezt, így a film megbukott.
Érdekesség: A filmben a Tom Cruise mamáját alakító színésznő, Celia Weston mindössze tíz évvel idősebb a színésznél.

A nagy Tom Cruise toplista – Megnéztük és sorrendbe állítottuk mind a 38 filmjét

24. A kívülállók (1983)

Bár Cruise még a plakáton is szerepel C. Thomas Howell, Patrick Swayze, Matt Dillon, Ralph Macchio és Rob Lowe mellett, igazából neki van a legkisebb szerepe a csapatból ebben a stílusos, szomorkás hangulatú, de nem túl emlékezetes retro-felnövéstörténetben. Leginkább azért emlékezhetünk rá, mert a sminkesek foghíjassá változtatták a szerep kedvéért, így elég viccesen néz ki, és van egy bunyójelenet, amiben elég bénán üti a levegőt. Lám, ez a kaszkadőrködés nem mindig ment neki annyira.
Érdekesség: Cruise-ék nemcsak a filmben voltak balhés srácok. A legenda szerint a hotelben, ahol a srácokat a forgatás idején elszállásolták, irgalmatlanul kemény bulizás ment, és nemcsak poharak törtek.

A nagy Tom Cruise toplista – Megnéztük és sorrendbe állítottuk mind a 38 filmjét

23. Az utolsó szamuráj (2003)

A film élvezete egyetlen dolgon múlik: el tudod-e fogadni, hogy Tom Cruise japánabb a japánoknál, és szamurájabb a szamurájoknál. Ha el tudod, kedvelni fogod ezt a két és fél órásra hízott történelmi háborús drámát, de ha nem, akkor pokolian lassan fog eltelni a játékidő.
Érdekesség: Cruise két éven át készült a szerepre, és ez idő alatt nem csak a kardhasználatot tanulta meg, hanem japán nyelvleckéket is vett.

A nagy Tom Cruise toplista – Megnéztük és sorrendbe állítottuk mind a 38 filmjét

22. Kockázatos üzlet (1983)

Az első igazi főszerep. Az első alkalom, hogy egy filmet egyedül kellett elvinnie a hátán. A dolog olyannyira bejött, hogy ugyan a filmben még Rebecca De Mornay sokat sejtető ruhákban és ruha nélkül is csábítja hősünket, az utókor mégis arra a jelenetre emlékszik leginkább, amiben Cruise ingben, alsógatyában és fehér zokniban tátikázik és táncol egy rock and roll számra. A hangulat ennél nyolcvanas évekbelibb nem is lehetne, és hiába klasszikus tinifilm, sokkal érettebb a műfaj átlagánál.
Érdekesség: Tom Cruise a híres táncjelenetét teljes egészében improvizálta.

21. A cég (1993)

A kilencvenes évek hollywoodi sztáríróját John Grishamnek hívták, és az összes írásának tartalomleírása úgy kezdődött, hogy “Egy fiatal, de ambíciózus ügyvéd…” Egy ilyen szerepre Cruise akkoriban nagyon is alkalmas volt. A cég egy nagyon korrekt Dávid Góliát ellen thriller, ahol az okos kisember felveszi a harcot az őt kihasználó korrupt céggel, csak kár, hogy fél órával hosszabb a kelleténél.
Érdekesség: Holly Hunter mindössze 5 perc 59 másodpercig látható a filmben, mégis Oscarra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriában.

A nagy Tom Cruise toplista – Megnéztük és sorrendbe állítottuk mind a 38 filmjét

20. Született július 4-én (1989)

Régi szabály: próbálkozni lehet, de harminc éves kor előtt egy színésznek szinte lehetetlen Oscart kapnia. Cruise a legfelkapottabb fiatal sztárként felszállt az Oscar-vonatra, és egy látványos átalakulással rokkant, tolószékes háborús veteránná vált. Ami még ennél is súlyosabb: bajuszt növesztett és parókával csúfította el magát, de még ez is kevésnek bizonyult. A közönség legalább szerette, bár tény, hogy a mondanivalóját a film eléggé a nézők szájába rágja.
Érdekesség: Tom Cruise július 3-án született.

A nagy Tom Cruise toplista – Megnéztük és sorrendbe állítottuk mind a 38 filmjét

19. A pénz színe (1986)

Magyarországon sokan nem tudják róla, hogy ez A svindler című mozi folytatása. Cruise karrierjében azért volt fontos állomás, mert ez volt az első alkalom, hogy egy legendás színész oldalán bizonyíthatott. A szerep testhezálló volt az ambíció szobrának, ugyanis egy ambíciótól duzzadó biliárdjátékost kellett megformálnia, aki egy mentor segítségével a nagy zsetonra hajt. A pénz színe nem tartozik Scorsese legjobbjai közé, de a miliőt jól hozza, a színészek pedig pompásak.
Érdekesség: A Doom című legendás videojátékot Tom Cruise dumája után nevezték el, aki ezt válaszolja, amikor megkérdezik, hogy mi van a táskájában.

A nagy Tom Cruise toplista – Megnéztük és sorrendbe állítottuk mind a 38 filmjét

18. Vanília égbolt (2001)

A Nyisd ki a szemed című spanyol klasszikus hollywoodi remake-jével Cruise eléggé magára haragította az artfilmek kedvelőit, pedig sok év után újranézve ez a film nagyon is rendben van. Működik a kellemesen zavaros történetvezetés, a csavarokat nem lehet előre kitalálni, a filmzene dögös, és a kiürített Times Square-en egyedül sétálgató Tom Cruise képe annyira erős lett, hogy ez utóbbira garantáltan mindenki emlékszik belőle.
Érdekesség: Tom Cruise válását Nicole Kidmantől a forgatás idején jelentették be. A forgatáson aztán összejött Penélope Cruzzal.

17. Top Gun (1986)

Ray Ban napszemüveg, kivillanó, hibátlan, magabiztos mosoly, bőrdzseki, motor és egy vadászrepülő, és mindezt a Take My Breath Away zenei aláfestésével. Ennyi kellett ahhoz, hogy a sztárpalánta Tom Cruise Tom Cruise-zá, a szupersztárrá váljon. A filmen ugyan rendesen fogott az idő, de kétségtelen, hogy majdnem minden pillanata igazi klasszikus, a dumákat máig idézgetik belőle, és egyszer talán elkészülhet az a régóta tervben lévő folytatás is.
Érdekesség: Tom Cruise a Kelly McGillisszel közös jeleneteinél végig magasított talpú cipőt viselt, hogy ne tűnjön fel a kettejük közti magasságkülönbség. A hír elterjedt, és a sajtó azóta is előszeretettel piszkálja őt alacsony termete miatt.

16. Feledés (2013)

Cruise számára fontos a sci-fi műfaj – mondjuk a választott vallása is egy sci-fi regényen alapul –, így ideális alapanyagnak tűnt számára a Feledés, amiben ő lehetett az utolsó ember a Földön. A történet ugyan tartogat egy jó kis csavart, mégis leginkább a hihetetlenül gyönyörű látványvilág miatt emlékszünk rá. Letisztult, pompás díszletek, elképesztő tájak (főképp Izlandon forgattak) és a sci-fik legfőbb hagyományait megtörve szinte mindent nappal láthatunk.
Érdekesség: A film forgatása idején Cruise-t már elhagyta Katie Holmes, így a bulvársajtó elkezdte vele játszani a “hozzuk össze minden nővel, akivel közösen mutatkozik” nevű játékot. Ennek az első áldozata a filmbeli partnernője, Olga Kurylenko volt.

A nagy Tom Cruise toplista – Megnéztük és sorrendbe állítottuk mind a 38 filmjét

15. Mission: Impossible (1996)

A Mission: Impossible karrierjének egyetlen olyan filmje, amihez folytatásokat készített, nemcsak a parádésan átdolgozott főcímzenéje miatt emlékezetes, hanem kémthrillerként és akciófilmként is kiváló. A nyitójelenet az elbaltázott küldetéssel és a sorra levadászott IMF-tagokkal pazar, arra pedig nyilván mindenki emlékszik, amikor emberünk a padló fölött lebegett egy dróton, és semmije nem érhette a földet az érzékelők miatt.
Érdekesség: A híres dróton lógós jelenet felvételekor Cruise feje mindig előrebukott, és hozzáért a földhöz, ezért aprópénzzel tömték meg a cipőit, hogy kiegyensúlyozzák a tartását.

14. Takarodó (1981)

Méltatlanul elfeledett film, ami okosan mutatja be, hogy milyen felelőtlenség arra éretlen fiatalok kezébe éles lőfegyvereket adni. Cruise a második filmjében is csak mellékszerepet játszik, de egy nagyon fontos mellékszerepet. Ő és a Sean Penn alakította katona testesítik meg a főszerepet játszó Timothy Hutton jó és rossz oldalát, és amikor végül Hutton választ közülük, a másik oldala (Cruise) egy öngyilkos manőverrel megsemmisíti önmagát. A katonai akadémián játszódó film egyik legemlékezetesebb jelenete pont az, amiben Cruise egy díszőrség vezetőjeként parádézik a frissen előléptetett társa tiszteletére a kollégium folyosóján.
Érdekesség: Ez volt Sean Penn első filmje.

13. Trópusi vihar (2008)

Az Oprah Winfrey show botránya után Cruise biztonsági játékot játszott, és a Trópusi viharral igazán nem kockáztatott sokat. Nem ő a főszereplő, a plakátokon sem szerepel, és a filmben is alig lehet ráismerni kopaszon és elhízva (nem ő hízott meg, ezt a sminkesek és az öltöztetők érték el), viszont a seggarc stúdiómogul szerepe igazán hálás, emlékezetes és piszkosul vicces. A vége főcím alatti tánca pedig egyszerűen fergeteges.
Érdekesség: Cruise-nak még a kezét is nagyobbá és ormótlanabbá varázsolták át a sminkesek, hogy a figura még otrombábbnak tűnjön.

A nagy Tom Cruise toplista – Megnéztük és sorrendbe állítottuk mind a 38 filmjét

12. Jack Reacher (2012)

A regényfolyamban Jack Reacher egy volt katona, aki akkora darab izomcsávó, hogy kétszer is meggondolod, hozzá mersz-e szólni. Ehhez képest a filmben a töpszli Cruise hozza a figurát, de szerencsére ez az egyetlen dolog, amibe bele lehet kötni. Régimódi, feszes és szimpatikusan emberközeli akciómozi ez, amilyeneket manapság már nem divat készíteni. Talán pont ettől olyan jó.
Érdekesség: Mielőtt Cruise képbe került, Hugh Jackmant, Will Smitht, Brad Pittet, Jamie Foxxot és Vince Vaughnt (?) is megkínálták a szerepel.

A nagy Tom Cruise toplista – Megnéztük és sorrendbe állítottuk mind a 38 filmjét

11. Különvélemény (2002)

2002-ben hatalmas szenzáció volt, hogy a sikergyáros Tom Cruise közös filmet készít Steven Spielberggel, ráadásul a felkapott sci-fi szerző, Philip K. Dick írása nyomán, és a Különvélemény meg is felelt az elvárásoknak. A film nemcsak izgalmas krimibe oltott sci-fi volt, hanem számos ponton valóban megmutatta a jövőt. Az érintőképernyő használata vagy a személyre szabott reklámok ma már életünk mindennapi részei.
Érdekesség: Philip K. Dick eredeti novellájában Tom Cruise karaktere alacsony, kövér és kopaszodik. Ebből csak az alacsony stimmel.

10. Tágra zárt szemek (1999)

Cruise talán még ma is bánja, hogy aláírt a legendás Stanley Kubrick rendező utolsó filmjéhez, ugyanis a direktor híresen lassú és körülményes forgatási módszere miatt két éven át egyetlen új filmje sem kerülhetett mozikba. A végeredmény megosztó lett. Én abba a csoportba tartozom, akik szerint ez egy párkapcsolatokat és a hűség, hűtlenség kérdését igazán mélyen boncolgató, fantasztikus hangulatú mozi.
Érdekesség: A rendező a film elkészülte után négy nappal meghalt.

A nagy Tom Cruise toplista – Megnéztük és sorrendbe állítottuk mind a 38 filmjét

9. Mission: Impossible – Titkos nemzet (2015)

A sikeres recepten ne változtass, és most nem is tették. Hiába a rendezőcsere, a Titkos nemzet a Fantom protokoll útján megy tovább, vagyis egy vicces, csapatjátékra építő akciófilm, néhány hihetetlenül jól kidolgozott, nagyszabású kaszkadőrmutatvánnyal megtoldva. Elképesztő, hogy 53 évesen Cruise képes volt egy felszálló repülőgép oldalán lógni a nyitójelenet kedvéért.

8. Jerry Maguire – A nagy hátraarc (1996)

Tom Cruise-nak eszméletlen éve volt 1996-ban, ugyanis míg a Mission: Impossible-vel bevételi rekordokat döntögetett, addig a Jerry Maguire – A nagy hátraarccal elérte, hogy ismét Oscarra jelöljék. A sors fintora, hogy a szobrot nem ő, hanem a mellékszerepben brillírozó Cuba Gooding Jr. kapta meg. A Jerry Maguire a self made man Tom Cruise esszenciája, vagyis a főhős egy olyan fickó, aki egyszerűen képtelen veszíteni, és ha kirúgják az ajtón, visszajön az ablakon. Kedves, sokszor megnézhető, romantikus. Kell még valami?
Érdekesség: A főszerepet eredetileg Tom Hanksnek írták.

7. Collateral – A halál záloga (2004)

Az őszesre festett hajú Cruise elegáns bérgyilkosként arra kényszerít egy taxisofőrt, hogy furikázza őt végig a városon a tervezett gyilkosságai helyszíneire. A film leginkább a Los Angeles-i éjszaka hangulatának elkapásában jeleskedik, és akcióthrillerként is tökéletesen működik. Cruise rosszfiúként is meggyőző, és a karrierje során ez a második film, amiben meghal a figurája (az első a Takarodó volt).
Érdekesség: Mivel a bérgyilkos karaktere arról híres, hogy bárhol észrevétlenül el tud vegyülni, Cruise azzal gyakorolt a szerepre, hogy Fedex futárnak álcázva magát el kellett érnie: senki ne ismerje fel, hogy ő Tom Cruise.

A nagy Tom Cruise toplista – Megnéztük és sorrendbe állítottuk mind a 38 filmjét

6. Interjú a vámpírral (1994)

A regény írója, Anne Rice túl szépfiúsnak találta Tom Cruise-t Lestat, a vámpír szerepére, és minden létező helyen lenyilatkozta, hogy mennyire nem örül annak, hogy őt választották a főszerepre, ám miután bemutatták a kész filmet, nyilvánosan bocsánatot kért. Cruise a karrierje során először játszott kimondottan negatív karaktert, és tényleg jól ment neki. Amikor a mocsárból félhullaként visszatérve jelenik meg, tényleg félelmetes, a film pedig máig működő vámpírrománc, ami megújította a műfajt.
Érdekesség: Brad Pitt utálta forgatni a filmet, mert végig másodhegedűsként kezelték Cruise mellett, és igyekeztek háttérbe tolni a figuráját Cruise javára.

A nagy Tom Cruise toplista – Megnéztük és sorrendbe állítottuk mind a 38 filmjét

5. Mission: Impossible – Fantom protokoll (2011)

Végre rájöttek, hogy az eredeti Mission: Impossible sorozat egy csapatról szólt, és nem csak egyetlen hősről, így Ethan Hunt kapott maga mellé egy komplett teamet, akik nemcsak statiszták voltak mellette, hanem közel egyenrangú szereplők. Új elemként humor is került a filmbe, és a negyedik rész teli volt hihetetlen ötletektől duzzadó akciójelenetekkel, mint a Burj Khalifa megmászása vagy az üldözés a homokviharban. Egyértelműen ez a rész a széria csúcspontja.
Érdekesség: Jeremy Renner karakterét azért alkották meg, hogy ha egyszer Cruise kiszáll a sorozatból, legyen valaki, aki a helyébe léphet.

4. A holnap határa (2014)

A tavalyi év meglepetésfilmje az Idétlen időkig alapötletét helyezte át egy inváziós akció-sci-fi cselekményébe, és az eredmény egy agyas, vicces, pörgős és piszkosul ötletes mozi lett, amiben Cruise egy igazán gyáva alakot játszik. Azért ne aggódjunk, a végére itt is hőssé válik. És még a romantikus szál is rendben van.
Érdekesség: Tom Cruise kiakadt Emily Bluntra, amikor a színésznő a pótforgatásokon nem akarta maga csinálni a kaszkadőrmutatványait, pedig a rendes forgatáson saját maga akciózott. A színésznő ezért kénytelen volt elárulni neki, hogy a terhessége korai szakaszában van, így a férje után Cruise volt a második ember, akinek ezt elmondta.

A nagy Tom Cruise toplista – Megnéztük és sorrendbe állítottuk mind a 38 filmjét

3. Magnólia (1999)

Tom Cruise nem az az alkat, aki beéri mellékszerepekkel, de Paul Thomas Anderson rendező kedvéért kivételt tett, és frenetikusan játszotta el a hímsoviniszta (“Tiszteld a f*szt!”), a nőket lenéző előadásaiból jól megélő Frank Mackey szerepét. Tom Cruise akkor a legjobb, amikor igazi seggfejet kell játszania, és ezt úgy érte el, hogy végül meg tudta mutatni a karaktere érző, sebezhető oldalát is. A film pedig békaesőstül egy olyan gyönyörű tabló, amit nem lehet elégszer újranézni.
Érdekesség: A békaesőhöz 7900 igazi békát használtak. A többit CGI-al hozták létre.

2. Egy becsületbeli ügy (1992)

A forgatókönyvírói szakma atyaúristene, Aaron Sorkin ezzel a filmmel kezdte meg hollywoodi karrierjét, ami látszik is rajta: pattogó, pengeéles párbeszédek, jól kidolgozott morális dilemmák és egy kényes helyzet, amire nem igazán létezik jó megoldás. A film az amerikai hadsereg életének egy olyan részébe nyújt realisztikus betekintést, amit korábban még nem nagyon láthattunk. Bár Cruise nagyot alakít az éles eszű katonai jogász szerepében, Jack Nicholson mindent elsöprő jelenlétével még ő sem tud versenyre kelni.
Érdekesség: A forgatókönyvbe beleírtak egy Tom Cruise és Demi Moore közti szexjelenetet, amit végül nem forgattak le, mert úgy érezték, nem lesz rá szükség.

A nagy Tom Cruise toplista – Megnéztük és sorrendbe állítottuk mind a 38 filmjét

1.    Esőember (1988)

Azon talán lehet vitatkozni, hogy valóban az Esőember-e Tom Cruise legjobb filmje, de az tény, hogy az Esőember Tom Cruise legfontosabb filmje. A film rávilágított egy olyan betegségre, az autizmusra, ami korábban nem szerepelt a köztudatban, és megismertette a világgal. Tény, hogy mindenki Dustin Hoffman alakítását dicsérte egekig, és nem Cruise-ét, de ne feledjük, hogy Hoffmané volt a hálásabb szerep, emberünk pedig élete egyik legjobbját nyújtotta a szeretet nélkül felnövő testvér szerepében, akinek a kőszíve azért a megfelelő pillanatban mégis meglágyul.
Érdekesség: Ez volt Diana hercegnő kedvenc filmje.

A nagy Tom Cruise toplista – Megnéztük és sorrendbe állítottuk mind a 38 filmjét

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top