Szabadidő

Honnan nézd a tűzijátékot augusztus 20-án?

Újra itt a népnemzeti őrület, amikor kicsi és nagy vonul, és nyomakodik a belvárosban és a Duna összes partján, mint megannyi kis turistába oltott lemming, hogy megnézze, ahogy X-millió forintot színes robbanásokká változtatnak. Lássuk, hova érdemes stratégiailag elhelyezkedni, hogy tökéletes legyen a látvány.

Idén annyival van nehezítve a pálya, hogy fél Budapest úgy néz ki, mint Gdansk a szövetséges légierő támadásai után. Eleve kiesik tehát a budai rakpart a Margit-híd és a Lánchíd között, de az sem jár sokkal jobban, aki például a Fővám tér környékére szavaz, ott ugyanis a hétfői orbitális viharnak köszönhetően új térkapu kátyú nyílt meg az aszfalton, gyanítjuk tehát, hogy a helyszín megközelítése legalábbis problémás lesz, ha egyenesen nem lehetetlen.

Hát én immár honnan nézzem?

Adná magát a zsigeri válasz, hogy a Budai Vár, illetve a Halászbástya környékén igen jó kilátás nyílik a tűzijátékra. Igen ám, de oda egyrészt fel kell jutni, ami a Széll Kálmán tér állapotát nézve bonyodalmas – lásd még: Gdansk, a szövetséges légierő támadásai után. Arról nem beszélve, hogy ha valahol igazi augusztus 20-i tömeg lesz, az valószínűleg itt várható, hiszen itt alapfelszereltségnek számítanak a külföldi turistahordák. Szóval ezt csak sodronykötél-idegzetű versenyzőknek ajánlanánk.

Széchenyi (lánykori nevén: Roosevelt) tér

A Lánchíd pesti hídfője is népszerű választás, itt tud tényleg komolyan tetőzni a tömeg, mint pár évvel ezelőtt, a tragédiába fulladó augusztus 20-án. Két előnye van: a jó kilátás és a Deák tér viszonylagos közelsége, ezt azonban az itt tobzódó pár százezer néző rémképe ellensúlyozhatja kiválóan.

Honnan nézd a tűzijátékot augusztus 20-án?

Csónakból, a Dunáról

Ismét az emlékezetes augusztus 20-át tudnánk emlegetni, amikor hajók is összeütköztek a Dunán. Eleve bátor, aki ilyesmire szánja el magát, mivel ehhez először kell szerezni egy megfelelő vízi járművet, a hozzávaló személyzettel – hacsak valakinek nincs megfelelő dunai hajózási engedélye – illetve meg kell tenni az utat is a Duna pesti szakaszáig. Ahol viszont egyáltalán nem biztos, hogy nem gyűlik meg a hobbihajósok baja a vízi rendőrökkel, főleg, hogy ilyenkor le szoktak zárni bizonyos dunai szakaszokat a biztonság érdekében. Ráadásul a show végeztével lehet végigcsinálni az egész macerát visszafelé: visszahajózni, kikötni és onnan indulni haza vagy az esti buliba. Problémás, na.

Valamelyik magas épület tetejéről

Az ötlet nem rossz, de a hajóshoz hasonlóan bizonyos feltételeknek teljesülniük kell ahhoz, hogy kivitelezhető legyen. Az első ilyen a megfelelő magas épület megtalálása. Mivel azokon a Duna-parti szakaszokon, ahonnan a kilátás megfelelő, jellemzően szállodák és középületek találhatóak, ezért egy szállodás ismerős, vagy önkormányzati samesz szükségeltetik, ez pedig nem mindenki számára elérhető. Szóba jöhet még megfelelő kilátású lakásban élő ismerős, de az ilyenkor várható több százezres tömeget valószínűleg ők sem tudják befogadni erre az időre. Érdemes lehet esetleg az Airbnb-n és hasonló szálláskereső oldalakon szétnézni, hátha akad egy-egy (aranyáron) bérelhető lakás. Persze, ez pénzbe kerül, de garantált az exkluzív élmény.

A Gellért-hegy oldalából

A kilátás rendben, a megközelítés viszont problémás lehet, arról nem beszélve, hogy kevés a férőhely, ráadásul azok sem túl kényelmesek. Aki bevállalós, az bemászhat a susnyásba és a bokrok közül szemlélheti a látványosságot, de ilyenkor érdemes felkészülni a szúnyogokkal, a bokrok alá dobált szeméttel, illetve mindenféle állati és emberi végtermékkel való találkozásra is.

Honnan nézd a tűzijátékot augusztus 20-án?

Valamelyik híd korlátjától

A felvetés jogos, elvégre innen a legjobb a kilátás. Ilyenkor még az is előfordul, hogy az északi Árpád-híd déli járdáján és külső sávjában is nyomul a jónép, elképzelhető ezek után, hogy a Lánchídon vagy az Erzsébet-hídon milyen tömeg várható. Aki nagyon bevállalós, az tegye nyugodtan, de készüljön arra, hogy kora délután nekiindul, ha még jó helyet akar találni az esti bulira.

A megoldás?

Bárki kövezzen meg, de szerintem 2015-ben egy tűzijáték már nem akkora szám. A rendszerváltás előtt, amikor évente egyszer volt hasonló látványosságban része az országnak, akkor persze még más volt, de mostanság, amikor már egy közepes kategóriájú maffiózó vállalkozó neve napján is úgy durrogtatnak, mint szilveszterkor, egy tűzijáték egyszerűen már nem viszi át annyira az ingerküszöböt. Tudom-tudom, nemzeti ünnepünk, meg minden, de valahogy nekem az izzadt testek között, az ég felé fordított fényképezőgépek erdejében nyomakodva valahogy nem jön át az a fene nagy áhítat. Én a magam részéről egy pohár borra, egy kényelmes kanapéra és legfeljebb a bekapcsolt tévén nézett tűzijátékra szavazok. Kellemes augusztus 20-át mindenkinek!

Honnan nézd a tűzijátékot augusztus 20-án?

További cikkek augusztus 20-ról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top