Szabadidő

Elűzte a hőség a gólyákat

A szokásosnál hamarabb, már két héttel ezelőtt útnak indultak az első gólyák délnek. A rendkívül meleg idő miatt a száraz réteken élő rovarok eltűntek, s így a gólyáknak nincs elegendő táplálékuk.

Az elmúlt 40-50 évben fehér gólyáink rendszerint augusztus 20-án kezdték el a vonulást, és általában 7-10 nap alatt kiürül az ország. Az elmúlt egy-két évben azonban az figyelhető meg, hogy az augusztus 20-ai indulás akár 2-3 héttel is előrébb tolódhat – számolt be az Inforádió.

Már úton vannak
Már úton vannak dél felé

A fehér gólyák a közhiedelemmel ellentétben nem halat és békát esznek elsősorban, táplálékuk nagyobb részét a száraz gyepek rovarjai képezik. Amikor ennyire melegek a nyaraink, ezt a gólyák táplálékbázisai is megsínylik. Nagyon gyorsan kiégnek a nyár közepére, második felére a gyepek, és innen eltűnnek a rovarok. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a gólyák előbb elindulnak, egyszerűen azért, mert nem találnak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot maguknak.

 Még több gólyasztori az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top