Szabadidő

Ügyes ötlet mentheti meg a vízbe fulladástól a strandolókat

Minden szülő rémálma, hogy a gyereke lebukik a víz alá, és nem jön fel újra. Számukra nagy megnyugvást hozhat egy okos kis szerkezet, ami víz alatti légzsákként működik.

A Kingii nevű eszközre az Indiegogo közösségi finanszírozási oldalon gyűjtenek feltalálói, a jó hír viszont, hogy már 600 000 dollárt tudtak összegyűjteni, ami több, mint amire szükségük volt. A gyártás ezért már idén megkezdődhet.

Az eszköz lényege egy csuklóra csatolt doboz, amit vészhelyzetben az úszó felpattinthat. Ilyenkor egy beépített szén-dioxid-patron villámgyorsan felfújja a dobozba hajtogatott ballont, ami felhúzza a bajba jutott úszót a víz felszínére. A Kingii a patron cseréje után újra felhasználható.

Ügyes ötlet mentheti meg a vízbefulladástól a strandolókat

A mentésben is segít

A ballon a mentőmellényekhez hasonló élénk narancssárga színű, hogy az esetleges mentőakció során könnyebben észlelhető legyen. A Kingii feltalálói szerint akár két napon át is felfújva marad, az észlelést pedig egy beépített síp segíti. Az úszó a Kingii iránytűje segítségével pedig megmenekülhet attól, hogy elveszítse irányérzékét a hullámok között sodródva.

A Gizmodo szerkesztői világítottak rá egyetlen lehetséges hibájára, vagyis arra, hogy az aktiválás csak kézzel lehetséges, ami nem segít, ha az úszó elveszíti az eszméletét. Ezt a jövőben bizonyára könnyen orvosolni lehet, akár az okostelefonokból ismert mozgásérzékelő segítségével (ha az eszköz érzékeli, hogy az úszó nem saját erejéből mozog, csak az áramlás mozgatja a végtagjait, felfújja a ballont, ezáltal megmentve az úszó életét).

További cikkek a strandolás témájában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top