Szabadidő

A nő, aki tudta, hogyan kell nőnek lenni – Muráti Lili titkai

103 vagy 104 éve, 1911. vagy 1912. július 22-én született a színésznő – legalábbis így véli a nyilvánosság. Hogy mi a valóság, az más kérdés, mivel Muráti Lili előszeretettel tagadott le a korából akár 8-10 évet is. Ez azonban életének csak az egyik rejtélyes momentuma.

Semmi nem tudta megtörni

Muráti Lilit valósággal bálványozták Magyarországon egészen addig, amíg a második világháború során nyilasnak nem bélyegezték őt és férjét, Vaszary János írót, és akkor Spanyolországba menekültek. Figyelemben azonban ezután sem szenvedett hiányt. Egyedi hangjával, elbűvölő kisugárzásával, gyönyörű külsejével és tehetségével elvarázsolta a külföldi közönséget is. Szerencsésnek tarthatjuk, mert pályatársai közül szinte csak az ő személyisége és karaktere volt alkalmas arra, hogy élethűen alakítsa a tudatos, erős, de mégis kacér és szinte állandóan szerelmes nőt.

A nő, aki tudta, hogyan kell nőnek lenni – Muráti Lili titkai
Muráti Lili és Páger Antal (1944)

És hogy hogyan sikerülhetett neki ez ennyire jól? Úgy, hogy Muráti Lili nem volt más az életben sem. Sikeres, erős nő volt, akit még az sem tudott megtörni, hogy nyilasnak bélyegezve 1945-ben majdnem fejbe lőtték egy elhagyatott ház kertjében, hogy el kellett menekülnie férjével együtt, élelmet koldulva, mezítláb végiggyalogolva egész Ausztriát. Minél több rossz történt vele, ő annál inkább túl akarta élni a megpróbáltatásokat. És sikerült.

Spanyolországba érkezve 1947-től új élet várta. Pár hónap alatt megtanult spanyolul, olyannyira, hogy a madridi rádió hírolvasója lett, majd saját színtársulatot hozott létre férjével, amíg Magyarországon még a nevét sem lehetett kiejteni évtizedekig. 50 évvel később, az 1990-es évek közepén játszott csak újra Budapesten, mert a magyar közönség nem felejtette el őt. Itt is ünnepelte 90. születésnapját, vagy ki tudja, hányadikat. Az igazság az életkorával kapcsolatban ugyanis soha nem derült ki, mivel a születési anyakönyvi kivonata a háborúban eltűnt.

A nő, aki tudta, hogyan kell nőnek lenni – Muráti Lili titkai

Tudta, mi fán terem a sztárság

Muráti Lili azon kevesek egyike volt, aki nemcsak a “deszkákon” tudta a dolgát, hanem a kulisszák mögött is. Tudta, hogyan kell állandóan a figyelem középpontjában lenni és maradni. Mondhatjuk úgy is, hogy értett a “sztárcsináláshoz”. Humoros, sokszor rejtélyes nyilatkozataival, életéről szóló sejtelmes történeteivel folyamatosan fenntartotta az érdeklődést maga iránt. Értett a hatáskeltéshez a mindennapi életben is, ezért minden partiról késett legalább néhány percet, hogy amikor megérkezik, minden szem rá szegeződjön. Molnár Gál Péter színikritikus szerint: “Élete merő bújócska. Sosem mondott igazat. De mindig őszintén és mély hittel tódított.”

Férje is segítette őt ebben, hiszen a kifejezetten neki írt szerepekben és darabokban olyan karaktereket kapott, amelyek a közönség kedvencévé tették őt. A színésznő úgy vélte, hogy bár ő is jól végezte a dolgát, mégis férjének köszönhette a karrierjét. A legnagyobb női és férfi színészek oldalán láthatta a közönség, mind a színházakban, mind a filmekben, többek között Jávor Pál partnereként. A színésznőnek saját bevallása szerint ő volt a kedvence, és ha szerelmi jelenetre került a sor, vele mindig szívből tudott csókolózni.

A függetlenség és a felejtés volt a boldogságának titka

Muráti Lili élete tele volt titkokkal és érdekességekkel. A szerelem rejtélyeiről könyvet is írt, Szeretni kevesen tudnak címmel. A házasságról például azt tartotta, hogy jó a férfi a háznál, de csak addig, amíg mind a ketten jól érzik magukat egymás társaságában. Amikor megunják a közös időtöltést, mindenki menjen szépen haza. Muráti Lili és férje ugyanis bár egy házban, mégis külön lakásban éltek, a színésznő szerint azért, hogy házasságuk sokáig megmaradhasson.

Független nő volt, aki külön háztartást vitt, külön autóval járt, rengeteget dolgozott, így volt boldog. Ő az, akire ma azt mondanánk: modern nő. Nemcsak a férfiakat kápráztatta el, hanem a nők is követendő példának tekintették. Egyedi ruháival divatot teremtett, viselkedésével megmutatta, milyen az igazi nő. És ami talán mindennél fontosabb volt számára a túléléshez és a sikerhez, a képesség arra, ami sokak számára csak vágyálom: tudott felejteni. Talán ez a tulajdonsága tudta mindig előbbre lendíteni őt, és nem ragadt le a múltban. Ahogyan barátnőjének, Mezey Máriának küldött levelében írta: “Talán velem az van, hogy én menekülök minden elől, ami elmúlt.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top