Szabadidő

Tukánbűnözés: megszökött a francia majmok elől

Mostantól csuklyás cerkófokat is láthatunk a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Egy időre csökkent is a lakók létszáma: elszabadult Tuki, a kalandvágyó tukán, napokig körözött a hatodik kerület fölött. Mindeközben Nyíregyházán sárgaszakállú maki született.

Csuklyás cerkófokkal gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert. Bár a városligeti intézmény az elmúlt másfél évszázadban többféle cerkófmajmot is bemutatott már, ezzel a fajjal eddig még nem találkozhatott a fővárosi közönség. A három állat közül ketten Franciaországból, egy pedig Svédországból érkezett. Az állatok első pesti heteiket karanténban töltötték, majd a Madagaszkár-házba költöztették őket, összeszoktatásuk folyamatban van. Mindhárman hímek, mert az Állatkert egy legénycsapat elhelyezésével vesz részt a faj tenyészprogramjában.

A legidősebb cerkóf a Svédországból érkezett Burundi, nyolcéves. A La Palmyre-ből érkezett állat neve Kongó, hétéves múlt. A Lyonból Budapestre került Fozea, akit az állatápolók csak Fozinak becéznek, még csak ötéves. A fentiekből kiderül, hogy Burundi és Fozea már korábban is találkoztak. Az Állatkert tervei között szerepel a cerkófok összeszoktatása a gorillákkal, így a két faj közösen használhatná a nagy füves kifutót.

Tukánbűnözés: megszökött a francia majmok előlHárom főt számlál a csuklyás cerkófok budapesti legényegylete 

A csuklyás – más nevén nyerges – cerkóf (Cercopithecus lhoesti) Közép-Afrika délkeleti részén őshonos. Általában az erdős területeket részesíti előnyben: főként a trópusi erdőségekkel borított hegyek között, 2500 méteres tengerszint feletti magasságban találkozhatunk velük. A nőstények 2-4 kilogrammosak, a hímek 6 kilósra is megnőhetnek. A hím állatoknak feltűnő, kék színű herezacskójuk van. A mindenevő csuklyás cerkófok kisebb csoportokban, általában a talajszinten kutatnak táplálék után. Leginkább a reggeli és a késő délutáni órákban aktívak. A nőstények öt hónapos vemhesség elteltével általában egyetlen utódot hoznak a világra.

A faj vadonbeli állománya sajnos csökkenőben van, az erdőirtás és vadászatuk miatt. A faj természetvédelmi helyzete sebezhető, emiatt az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége tenyészprogramot tart fenn állatkerti szaporításuk összehangolása érdekében. A tenyészprogramban szükség van olyan állatkertekre is, amelyek vállalják legénycsapatok elhelyezését. A Fővárosi Állat- és Növénykert is erre vállalkozott.

Néhány napon át az Állatkert környékén “kirándult” Tuki, a pálmaházi nagycsarnokban lakó fehértorkú tukán (Ramphastos tucanus). Az impozáns külsejű madár normál esetben a látogatók által is bejárható Nagycsarnok légterében repked és tizenegy évig nem is repült ki az ajtaján. Múlt csütörtökön azonban Tuki végre megtalálta a kijáratot, a gondozók pedig arra lettek figyelmesek, hogy a Pálmaházzal szomszédos fák ágain, illetve az állatházak tetején tollászkodik. Megpróbálták befogni, ami még altatópuskával sem sikerült. Közben Tuki nekibátorodott, s a Dózsa György út felett átrepülve a közeli autómosó környékén, az egyik Szondi utcai ház tetején, illetve a Szondi utca és a Dózsa György út sarkán álló Ibis Hotelnél vert tanyát. Közben az állatorvosok és a gondozók többször is megpróbálták befogni, hangszórón lejátszott tukánhanggal csalogatva, de a biztonság kedvéért azért altatópuskával is felfegyverkezve. Utóbbi használata azonban szombaton kevéssé volt lehetséges, mert a követségi negyedben, ráadásul a Budapest Pride felvonulás szomszédságában feszültséget okozott volna egy puskás ember látványa…

Tukánbűnözés: megszökött a francia majmok elől

Tuki pár napig a magasból figyelte Budapest belvárosát

Tukit végül hétfőn, az Állatkertben sikerült befogni, ugyanis kisebb-nagyobb kirándulásai után mindig visszatért, csakhogy a Pálmaházba nem tudott visszajutni. Így a szomszédos Ausztrál-ház oldalában sikerült meglőni, fúvócsővel. A bódult madarat már könnyűszerrel nyakon lehetett csípni. Tuki egyelőre elkülönített röpdében van, később visszakerül a pálmaházi nagycsarnokba. A bejárati ajtókra várhatóan olyan függönyt kell felrakni, amely megakadályozza, hogy ismét kereket oldjon, ha valaki a bejárati ajtót nyitva hagyná.

Ritka félmajom, sárgaszakállas maki (Lemur fulvus mayottensis) született a Nyíregyházi Állatparkban. A kicsivel már 6 tagot számlál az országban egyedülálló makicsapat.

Tukánbűnözés: megszökött a francia majmok elől

Mayotte-ról Nyíregyházára – a makik telepítése sikertörténet

A 3 hónapos kölyök 130 napi vemhesség után született. Eleinte anyja hasába-hátába kapaszkodva töltötte mindennapjait, most már egyedül mászik, ismerkedik a külvilággal. A kis hím állat igazi akrobata, többnyire a lombok között tartózkodik, ott eszegeti zöldségekből, valamint édes gyümölcsökből és levelekből álló eledelét. A makierdőben testközelből is láthatjuk őt, az elefántcsorda kis elefántjával egyetemben, hiszen az elefántborjú a mamájával a makik szomszédságában él.

 A sárgaszakállas makik lemurfélék. Gyűjtőnevük, a lemur pedig a lemures (szellemek) szóból származik, mivel az első európai felfedezők szellemeknek hitték a maki féléket. A lombok sötétjében ugyanis csak kiáltásukat hallották és rikító sárga szemüket látták.

További állatságok az NLCafén:

Megtámadták a bébizsiráfot az Állatkertben

A vidéki állatkertek legcukibb lakói – akikért érdemes útra kelni!

Így pancsol apukájával az állatkert kiselefántja – cuki videó

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top