Szabadidő

A Plútót így még soha nem láthattuk – fotó

Minden eddiginél részletesebb felvételeket készített a New Horizons űrszonda a Plútóról. 9 év után, órákon belül célba ér.

A New Horizons űrszondát  2006. január 19-én indították útnak a Plútó irányába, azzal a céllal, hogy közelről vizsgálhassák a törpebolygót, annak négy holdját és a Kuiper-öv néhány objektumát. Az űrszonda a tervek szerint július 14-én, azaz ma, 13 óra 49 perckor  kerül majd a Plútóhoz a legközelebb, 12 500 kilométerre, de már eddig is értékes felvételeket készített. Az alábbi képet július 12-én rögzítette, amikor 2,5 millió kilométeres távolságban volt a törpebolygótól.

A Plútót így még soha nem láttad
A Plútó és legnagyobb holdja, a Charon
Fotó: NASA/JHUAPL/SRI

Az egyik legizgalmasabb kérdés, melyre választ várnak a tudósok, hogy a Plútó felszínén látható négy, egyenként nagyjából 480 kilométer átmérőjű sötét folt pontosan mi lehet. Egyelőre nem tudni még azt sem, hogy fennsíkok vagy síkságok, esetleg csupán a fények játéka egy sima felületen. 

Forrás: Space.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top