Szabadidő

Óvatosan a Facebook legújabb hülyeségével!

A közösségi hálózat legújabb húzása, hogy a hírfolyam tetején megjelenő üzenetekkel próbálja rávenni a felhasználókat, kezdjenek el használni bizonyos szolgáltatásokat.

Eléggé meglepődtem, amikor ma reggel a Facebookra belépve a lenti üzenet fogadott. Na hurrá! Mintha úgy hiányzott volna, hogy mostantól azt lássam, ahogy a távoli ismerősök általam egyáltalán nem ismert embereknek kívánnak boldog névnapot. Tudom, állítsam be úgy a hírfolyamomat, hogy ne lássam azokat, akikre nem vagyok kíváncsi. Viszont egy ilyen üzenettel azt fogják elérni a drága Zuckerbergék, hogy még több ismerőst leszek kénytelen megszűrni.

Óvatosan a Facebook legújabb hülyeségével!

A névnap minek van?

Bizonyára nem vagyok egyedül, de én már a születésnapi köszöntőktől is tikkelni kezdek. Mármint, félreértés ne essék, nem vagyok mizantróp, de a mások falára kipakolt csillámos-kiscicás-coelhós giccsben nem azt látom, hogy valaki mennyire szereti a másikat, hanem azt, hogy a többiek tudtára is akarja adni, hogy ő aztán mennyire figyelmes. Szerencsére a közösségi oldalon van üzenetküldési funkció, így ezt meg lehet tenni diszkréten és privát úton, ami azért egy fokkal mégiscsak személyesebb.

A névnap létjogosultságát ennél is kevésbé értem. A születésnap megünneplése ugye onnan is fakad, hogy régebben tényleg volt teljesítményértéke annak, ha valaki hússzor-harmincszor megérte a krumplikapálást, hiszen kibírta a téli fagyot, a nyári aszályt és még a farkasok vagy a medvék sem fogyasztották el egy balszerencsés hajnalon. Na de könyörgöm, abban mi a teljesítmény, hogy kit hogyan neveztek el a szülei?!?

Persze, értem, hogy figyelmesség, ha felköszöntünk valakit a névnapján, de ezzel az erővel felköszönthetnénk akkor is, ha teszem azt, fodrásznál volt. Főleg, mivel a névnap intézménye rajtunk kívül csak igen kevés országban létezik, szóval ezen a ponton okkal feltételezhetjük a gerbera-, és díszdobozosbonbon-lobbit a háttérben. Arról nem beszélve, hogy elég igazságtalan módon a gyakoribb neveket évente többször is ünnepelhetnénk, míg szegény Atanázok, Özsébek, Menták, Amarilliszek és Zselykék névnapját évente egyszer elég letudni, oszt’ jónapot.

Facebook, te kis hazudós!

A Facebook ráadásul nem riad vissza egy kis megtévesztéstől sem, ugyanis a képen az látható, hogy állítólag 4 ismerősöm is telepítette már a funkciót. Egyiküket meg is kérdeztem róla, de annyit mondott, soha nem állított be ilyesmit, nem is tudta, hogy létezik névnap funkció. Innentől minimum megkérdőjelezhető, hogy ez a funkció valójában mit is takar, de nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy Zuckerberg újabb adatgyűjtő akciójáról van csupán szó.

További cikkek a Facebookról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top