Szabadidő

Tündérkedés és hamburgerorgia – 9 különleges nyári fesztivál Magyarországon

Nyakunkon a nyári fesztiválszezon, és a sok motoros- és színháztalálkozó, várjáték, bor-, sör- és pálinkafesztivál, valamint a nagy gasztro- és könnyűzenei fesztiválok mellett számos különleges kis fesztivált is tartogat az idei nyár. Ezekből szemezgetek.

A nagy hamburgerorgia

Hamburger Days Budapest 2015, Millenáris Park, június 18–21.
Gasztrofesztiválokkal teli az ország, és minden sarokra jut egy gulyás-, pörkölt- vagy halászléfőző-verseny, ezért ha már gasztro-, akkor olyan fesztivált kerestem, ami egyáltalán nem illik ebbe a képbe. A hamburger elég távol áll attól, hogy tradicionális magyar nemzeti ételnek nevezzük, épp ezért volt feltűnő a gasztrofesztivál-sokadalomban a négynapos Hamburger Days Budapest, ahol a szervezők a város legjobb hamburgerezőinek választékát ígérik, és az is biztos, hogy evőverseny is lesz. Hol lehet kitölteni a nevezési formulát?

A 10 legkülönlegesebb kis nyári fesztivál Magyarországon

Ki a legszebb kakas az országban?

XII. Heves Megyei Kakas Szépségverseny és Bográcsfesztivál, Poroszló, június 20.
Szépségversenyekre járni mindig móka és kacagás, kakasszépségversenyekre járni meg pláne, és igazából el se tudom képzelni, milyen lehet, de az biztos, hogy a szervezők komolyan gondolják, ami már a nevezési kategóriákból is kiderül. Külön kell nevezni a baromfi-kakasokat, a pulyka-kakasokat, a liba-gúnárokat és a kacsa-gácsérokat, szóval a mezőny mindenképp változatos lesz. Csak a végén a győztesek nehogy a bográcsokban végezzék a párhuzamosan zajló bográcsfesztiválon.

A 10 legkülönlegesebb kis nyári fesztivál Magyarországon

Rajzfilmek, ahogy a csövön kifér

12. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, június 24–28.
Filmeket nézni nemcsak ősszel az eső, télen meg a hideg elől bemenekülve jó, hanem nyáron is, animációs filmeket meg pláne, és erre Kecskeméten lesz is lehetőség. Az idei KAFF díszvendége Latin-Amerika lesz, és innen is üdvözlöm azt, aki kettőnél több animációs filmet fel tud sorolni a kontinensről kapcsiból. A magyar versenyprogramban idén összesen 18 rövidfilm, 13 diákfilm, 17 tévésorozat-epizód, 10 videoklip és 20 alkalmazott animációs kisfilm került versenybe, de lesz versenyük az európai animációs filmeknek is.

A 10 legkülönlegesebb kis nyári fesztivál Magyarországon

Tündérkedés Sopronban

Soproni Tündérfesztivál 2015, Deák tér, június 27.
Ha neked sincs fogalmad arról, milyen lehet egy tündérfesztivál, garantálom, hogy ezzel nem vagy egyedül. A honlap tájékoztatása szerint vérbeli családi szabadtéri program várható, pontosabban a Lőverek, a Fertő-Hanság és a harkai síkvidék tündéreinek és manóinak ünnepe, amire hivatalosak a környékbéli és a nem környékbéli gyerekek is. A szervezők arra biztatják az érkezőket, hogy öltözzenek tündérnek vagy manónak a hatás kedvéért. Lesz bűvész, zenés színpad, közös virágültetés, jönnek a gólyalábasok, lesz lovagi torna és persze viseletverseny is.

Tündérkedés és hamburger-orgia - 9 különleges kis nyári fesztivál Magyarországon

Lovakkal kajálás

Derby és Gasztroangyal Fesztivál a Kincsem Parkban, július 3–5.
Ha nem vagy lóversenyrajongó, akkor derbyt jó esetben szilveszterenként látsz, amikor egy forralt bor társaságában kilátogatsz a Kincsem Parkba. Pedig a dolog jó időben, kabát és forralt bor nélkül is működőképes program, és erre épít a Borbás Marcsi nevével fémjelzett Derby és Gasztroangyal Fesztivál, ami a lovak és a lovassport sztárjai mellé híres borászok, éttermek és gazdák legjobbjait kínálja.

A 10 legkülönlegesebb kis nyári fesztivál Magyarországon

Extrém sportok és muzsikaszó

LeszFeszt Kisvárda, Várkert, július 10–11.
Ha csak a zenei felhozatalt nézném (Ákos, Wellhello, Beatrice, Majka & Curtis…), jó eséllyel meg sem említeném ezt a kisvárdai fesztivált, viszont itt az esti muzsikálás mellé nappal jó kis sportprogramok várják a látogatókat. A vár tövében, a tó érintésével valósul meg például egy extrém mountain bike verseny, lesz freestyle foci (ennek jelentésére magam is kíváncsi vagyok), sőt streetfighter motorosok is színesítik a programot. A belépő szokatlanul olcsó, a helyszín szokatlanul szép, szóval érdemes tenni egy próbát.

A 10 legkülönlegesebb kis nyári fesztivál Magyarországon

Kortárs kreatívok a Balcsinál

ARTPlacc Kortárs Művészeti Fesztivál 2015, Tihany, július 22–26.
A tihanyi rév pár nap erejéig az ország kulturális közepévé változik. “Kiállítások és mozi, zenekarok, dizájn, DJ-k és fotóbloggerek, étel, ital, kortárs tánc, színház, irodalom és függőágyak” – legalábbis ezt ígérik a szervezők. Mindezt a hazai kortárs művészeti élet legnagyobb intézményeitől és alkotóitól kaphatjuk meg, kellemes nyári piknikhangulat közepette. Workshopok, beszélgetések, interaktív foglalkozások, családi programok, gyerekszínház és annyi kreativitás, amennyi csak Tihanyban elfér.

Tündérkedés és hamburger-orgia - 9 különleges kis nyári fesztivál Magyarországon

Filmzene-mámor a Balaton partján

II. Zamárdi Filmzene Fesztivál, augusztus 7–9.
Zamárdiban pár nap erejéig a Kertmozi, a Kossuth Lajos utca és a Kiss Ernő sétány néhány nap erejéig filmzenétől lesz hangos. A szervezők a filmzenék megünneplését nemcsak nagyzenekari művek értő tolmácsolásával, hanem pörgős és bulizós filmslágerek előadásával segítik elő, vagyis nem kell ahhoz betéve fújni James Newton Howard vagy Howard Shore műveit, hogy itt valaki jól érezze magát. Egy kis ízelítő videó arról, milyen volt a hangulat tavaly.

Puskák és favágók

Országos Favágó Verseny és Regionális Vadásznap 2015, Bükkzsérc, augusztus 29.
A bükkzsérci rendezvénypark a nyár végén puskalövésektől és a fába csapódó fejsze zajától lesz hangos. Még sosem jártam favágóversenyen, így elképzelni sem tudom, milyen lehet, de a dolog kellően kattantnak tűnik ahhoz, hogy ott legyen a helyem. Míg jár a fejsze és húz a fűrész, addig a bográcsokban különböző vadételek rotyognak – csak aztán nehogy egy kósza sörét kilyukassza a tányérunkat.

A 10 legkülönlegesebb kis nyári fesztivál Magyarországon

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top