Szabadidő

Ő lehet az új Indiana Jones – a Jurassic World főszereplőjével, Chris Pratt-tel beszélgettem

Ő talán a legamerikaibb filmsztár, akivel valaha találkoztam. Laza magabiztosság, összekacsintós humor, vagányság. A jóisten is filmsztárnak teremtette. A Jurassic World főszereplőjével, Chris Pratt-tel egy párizsi hotelszobában beszélgettem.

Egy angol talk showban nemrég vallottad be, hogy hivatalos figyelmeztető levelet kaptál az NBC tévétársaságtól, amiért a Városfejlesztési osztály sorozat forgatásán a kolleginád meghökkentése kedvéért teljesen pucérra vetkőztél. A Jurassic World forgatását megúsztad figyelmeztetés nélkül?

Sajnos szokásom csak úgy előkapni a micsodámat. (nevet) Mostanáig megúsztam, de ki tudja, mit hoz a jövő? Most, hogy pár napon át egyfolytában a sajtóval beszélgetek…

A Galaxis őrzői óta mindenki téged akar megszerezni a nagy nyári akciófilmek hősszerepeire. Ez milyen érzés?

Megtisztelő, és hatalmas mázlistának érzem magam. Voltak olyan szakaszai a karrieremnek, amikor munkát is alig kaptam, és minden energiám arra ment el, hogy kaparjak az újabbnál újabb melókért. Utoljára akkor éreztem magam rosszul a bőrömben, amikor még pincérként dolgoztam, közvetlenül az első szerepeim előtt. Amióta színészkedhetek, egyszerűen boldog vagyok, és ilyen szempontból tényleg majdnem mindegy, hogy Indiana Jonest játszhatom el, vagy egy fogpasztareklámban kell mosolyt villantanom.

Mindig hittél magadban?

Mindig. Még akkoriban is, amikor úgy festett, hogy belőlem sosem lesz igazi színész.

Ő lehet az új Indiana Jones - A Jurassic World főszereplőjével, Chris Pratt-tel beszélgettem

Gyerekkorodtól színész akartál lenni?

Igen, de sosem voltam az a típus, aki lépésről lépésre megtervezi, hogyan érheti el a célját. Egyszerűen csak volt egy ilyen álmom. Játszottam iskolai darabokban, mindig én akartam mondani a beszédeket, és egyszerűen élveztem, ha rám figyelnek az emberek. Ha valaki akkoriban odajött volna hozzám azzal, hogy húsz év múlva én leszek a Jurassic World főszereplője… Tutira megkérdeztem volna tőle, hogy “Te időutazó vagy? Minek pocsékolod az időutazásodat olyasvalakire, mint én?”. (nevet) Egyébként örülök, hogy nem tudhattam előre, mert ha tudtam volna, biztosan elrontom valahogy.

Úgy tudom, egy ideig Hawaii-n éltél hajléktalanként. Pont ott forgattátok a Jurassic World nagy részét is. Nagy különbség volt most visszamenni?

A Jurassic World sztárjaként egy kicsit jobb ellátásban részesültem, az biztos. (nevet) Viszont sokkal kevesebb volt a szabadidőm.

Miután sok éven át nagyon kevés pénzből éltél, mi volt az első nagyobb dolog, amit sztárként magadnak vettél?

Vettem egy házat édesanyámnak. Ó, várj, az nem magamnak volt. Magamnak egy jókora terepjárót vettem először.

A Jurassic Worldben egy igazi hőst játszol. A privát életedben mi a leghősiesebb tulajdonságod?

Hű, te, annyi van… Nem tudom, hol is kezdjem… Vagy talán egy se lenne?

Esetleg az, hogy apa vagy?

Igen, ez jó válasz. Megvettem. (nevet)

Ő lehet az új Indiana Jones - A Jurassic World főszereplőjével, Chris Pratt-tel beszélgettem

Megváltoztatott az apaság?

A spontaneitás szép lassan eltűnt az életemből. Egy gyerekkel mindent meg kell tervezni. Aztán ott a prioritásaim. Ami korábban fontos volt, mind hátrébb került a prioritási listámon. A feleségem (Anna Faris – a szerző) is színész, és korábban mindkettőnknek a munkája volt a legfontosabb. Korábban, ha kaptam egy szerepet, amiért hat hónapra Afrikába kellett költöznöm, nem gondolkodtam, hanem azonnal igent mondtam. Most, hogy apa lettem, az ilyesmit alaposan át kell gondolnom. Lesznek olyan ajánlatok, amiket emiatt vissza kell majd utasítanom.

Ez előfordult már?

Úgy nézek én ki, mint aki visszautasítja a munkákat? (nevet) Még nem jutottam el erre a pontra. Amikor egy munkára szerződök, rengeteg részletkérdést vitatunk meg előtte. Mennyi lesz a fizum, mekkora lakókocsit kaphatok, kérhetek-e csak zöld M&M csokigolyókat… Nos, most nálam ez úgy néz ki, hogy a legfontosabb, hogy kaphatok-e forgatás közben szabadnapokat, amiket a családdal tölthetek, és fizetik-e a repjegyeket, hogy a családom meglátogathasson munka közben. Azokat a munkákat részesítem előnyben, amelyekért nem kell otthagynom az Egyesült Államokat. Anna mostanában főként a tévének dolgozik, és emiatt az év tizenkét hónapjából kilencet L.A.-ben kell töltenie, ezért nagyon nehéz megoldanunk ezeket a találkozásokat. Legközelebb például csak egy hónap múlva megyek haza. Igazán sok időt talán csak karácsony környékén tölthetek majd a családommal.

Így motorozik Chris Pratt a Jurassic World forgatásán.

Igaz az, hogy a feleséged és te a megismerkedésetek előtt mindketten halott bogarakat gyűjtöttetek?

Igaz. Ez is bizonyítja, hogy rokonlelkek vagyunk.

Az édesapád egy ideig aranyásó volt és igazán keményen dolgozó ember. Mit tanultál tőle?

Kitartást, humort, és azt, hogy ha szükség van rá, feláldozzam a testem a munka kedvéért. Neki köszönhetően tudom igazán értékelni azt, amit mostanra elértem. Apám igazából csak egy nyarat töltött aranyásással, mert közben rájött, hogy sokkal jobb abban, hogy megépítse az aranyásók táborait, így inkább azt csinálta. Bármit képes volt megépíteni. Azt is tőle tanultam, hogyan lehet tettetni azt, hogy bármire képesek vagyunk. Neki például fogalma sem volt, hogyan kell buldózert vezetni, de amikor odamentek hozzá azzal, hogy tudja-e, hogyan kell vezetni a buldózert, kapásból rávágta, hogy igen, uram. Én is ezt csinálom, amikor megkérdik tőlem, hogy tudok-e velociraptorokat idomítani. (nevet)

Hogy tartod magad formában, amikor épp forgatsz, vagy különböző hotelekben adsz interjúkat?

Többnyire a hotelek konditermeit használom, de van ennél egy praktikusabb módszerem is, az úgynevezett börtönedzés. Ez mindössze tizenöt percet vesz igénybe reggel az életemből, bonyolult segédeszköz sem kell hozzá, így akkor is belefér, ha sűrű nap vár rám.

És az étkezés?

Ha valami jó, azt nem ehetem. (nevet) Távol kell tartanom magam a feldolgozott élelmiszerektől, a tejtermékektől, a cukortól – gyümölcsöt azért ehetek – , a burgonyától, és rizsből is csak egy-két fajtát ehetek.

Chris Pratt kaszkadőrködik a Jurassic World forgatásán.

Nagy a nyomás rajtad, hogy formában maradj?

Ez nem kötelező. Korábban egy egész karriert építettem arra, hogy nem voltam formában. Bizonyos szerepeknél azonban nincs más választásom. A színésznőknek egyébként már régóta így kell élniük, vagyis mondhatjuk azt is, hogy ez csak egy lépés az egyenjogúság felé. Csak ez nem úgy jött el, hogy a nők is jobban elengedhetik magukat, hanem abban a formában, hogy most már a pasiknak is jobban oda kell figyelniük magukra.

Viszont ha olyan szerepet választasz, amiben átlagosnak kell lenned, ismét annyit ehetnél, amennyit csak akarsz.

Ez így van, és már meg is csináltam korábban, de amikor az emberben ott van a tudat, hogy az akkor felszedett kilókat később majd le kell adnia, az étel sem esik olyan jól. Őszintén szólva semmi kedvem ismét meghízni.

Ahhoz mit szólsz, hogy a sajtóban mindenki téged emleget az új Indiana Jonesként? Nagyjából mindenki megegyezik abban, hogy olyan vagy, mint a fiatal Harrison Ford…

Ő egy csodás színész, nagyon tisztelem. Az első menedzserem – aki sajnos már nincs köztünk – adta nekem azt a tanácsot, hogy soha ne hasonlítsam magam senkihez, egyszerűen csak tegyem, amit tennem kell. Ezt anno azért mondta, mert amikor a tévében dolgozva láttam, hogy a kollégáimat egyfolytában meghallgatásokra hívják, engem meg alig keres valaki, kiakadtam, hogy én miért nem kellek senkinek. Azóta is gyakran eszembe jut ez a mondata, ami akkor helyre tett. Különben is, Chris Prattnek azt mondják, ő az új Harrison Ford, Harrisonnak meg azt mondták annak idején, hogy ő az új Gary Cooper

A Jurassic World-öt június 11-től játsszák a magyar mozikban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top