Szabadidő

FIFA 16: kitört a balhé a videojáték-lányok miatt

Az EA Sports nevű videojáték-fejlesztő cég bejelentette, hogy a FIFA 16 című focis játékba ezentúl a női nemzeti válogatottak is bekerülnek. A twitterező, szexista trollok nem örülnek.

Az EA Sports az egyik legnagyobb játékfejlesztő cég, a sportjátékok kategóriájában pedig abszolút éllovas: a FIFA, az NBA, az NFL, vagyis a Föld legnagyobb sportligái közül mindegyiknek az EA fejleszti az évente kiadott “hivatalos” videojátékát. Bár az amerikai kosárlabda fellegvárának, az NBA-nek is van női ligája, ahogy a FIFA-nak is, a játékokból eddig rendre kimaradtak a női sportolók.

Az EA Sports most változtatott ezen, amikor bejelentették, hogy a jövő évi szezonra készülő, szeptemberben érkező FIFA 16-ban már 12 ország (Nagy-Britannia, Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Olaszország, Mexikó, Spanyolország, Svédország, USA) női válogatottja is szerepelni fog. A bejelentést egyébként a júniusban startoló női labdarúgó-világbajnokság apropója indokolta.

Akár az életben (EASports.com)
Akár az életben (EASports.com)

“Az egész csapat hihetetlenül izgatott – nyilatkozta a brit Telegraphnak Steph Houghton, a brit női válogatott csapatkapitánya. – A női labdarúgás szempontjából nagyon izgalmas év előtt állunk, itt a világkupa, ráadásul szerepelni fogunk a FIFA 16-ban is, ami nagyon különleges érzés. Reméljük, ez is segít majd, hogy a női labdarúgás nagyobb figyelmet kaphasson.”

“Amikor elkezdtem focizni, el sem tudtam képzelni, hogy valaha bekerülhetek a válogatottba, nem is beszélve arról, hogy felkérjenek egy videojáték szereplőjének” – mondta a Yahoonak adott nyilatkozatában Abby Wambach, az Egyesült Államok csapatának csatára, akit 2012-ben a FIFA év játékosának választottak.

Valósághű játékosok, nem szilikonbabák

A videojátékokban a női karaktereknek, szereplőknek jellemzően elég mostoha sors jut: ritkán jut nekik a biodíszletnél nagyobb szerep, ráadásul a főként férfiak által dominált játékfejlesztők világában nem ritkaság a Lara Croftot is megszégyenítő, természetellenes idomokkal, pornófilmbe illő jelmezekben ábrázolt nők látványa.

A Mass Effect című videojáték egyik női szereplője,
A Mass Effect című videojáték egyik női szereplője, “praktikus” űrpáncélban

Az EA Sports játéka ehhez képest teljesen valósághű, a játékosok arcát és mozgását a filmiparban is használt motion capture technológia segítségével alakítják számítógépes grafikává. Itt minden olyan, mint az életben: a játékosok izzadnak, a mezük koszolódik, a hajuk csapzott, vagyis pont úgy néznek ki, mint az élsportolók.

“Fontos, hogy az emberek megértsék, a női változat nem egy lebutított verzió lesz, hanem pont olyan kemény, ahogy játszunk a pályán – tette hozzá Wambach. – Emiatt várom leginkább a játék megjelenését.”

“Hát ez nagyon kemény! – írta Twitterén a kanadai csapat védőjátékosa, Kadeisha Buchanan. Soha nem gondoltam volna, hogy ez megtörténik az én életemben. Imádom!”

Nem mindenkinek tetszik az ötlet…

A bejelentést hangos felzúdulás követte, és a Twittert, valamint az egyéb közösségi csatornákat elárasztották a szexista megjegyzések.

  • “A feminizmus nyert. Meg vagyok bántva!” – írta az egyikük.
  • “Szóval, akkor most már nők is lesznek a FIFA 16-ban, miért kell a nőknek mindenbe beleütni az orrukat?!?” – így egy másik.
  • “Azért játszunk a FIFA-val, hogy elmeneküljünk a nők elől, most meg az EA ide is beerőlteti őket!” – dohogott egy harmadik.

Igen, mind férfiak, akárcsak a kommentelők tucatjai a témával foglalkozó angol nyelvű cikkek alatt.

Jennifer Gordon, az equalizersoccer.com szakírója két mondattal osztotta ki a nyafogókat: “Hé srácok, ha nem tetszik, hogy nők is lesznek a FIFA 16-ban: ne válasszátok azokat a csapatokat és kész! Nem értem, hogy mi a bajotok ezzel…”

Egyetértünk.

További cikkek a női labdarúgásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top