Szabadidő

5 európai város Európán kívül

5 olyan tengerentúli nagyvárost hoztam, amelyek mindegyike magán hordozza az európai jegyeket, ez főleg az építészetben és a városok képében érhető tetten.

1. Montreal, Kanada

Kanada második legnagyobb városa és Québec tartomány legnagyobb városa. Párizs után a második legnagyobb francia nyelvű város a nyugati világban. A lakosság 68,8%-ának anyanyelve a francia, míg 18,9%-ának sem a francia, sem az angol nem anyanyelve és 12,3%-ának az angol. Montréalban több templom is található, emiatt a 19. században a 100 tornyú városnak is hívták. A városban több száz park, illetve egyéb zöld terület van. A legismertebb park a Mont-Royal, amelyet 1876-ban hoztak létre és a nagysága 2 km². A terveket az amerikai Frederick Law Olmsted készítette a New York-i Central Park alapján.

5 európai város Európán kívül

2. Melbourne, Ausztrália

Melbourne Ausztrália egyik legnagyobb városa, Victoria állam fővárosa. A város alapítója egy valamikori fegyenc fia, aki a régi fegyenctelep helyén új várost akart építeni – sikerült neki. Melbourne gyors fejlődéséhez az is hozzájárult, hogy Victoria aranymezőire csak úgy tódultak az 50-es években a gazdagságra vágyók. Az aranyláz és a letelepedők idézték elő végül a gazdaság fellendülését is. A 19. század végére pedig Melbourne lett Ausztrália ipari és pénzügyi fővárosa.

5 európai város Európán kívül

Bár Melbourne ízig-vérig ausztrál város, sokan úgy gondolják, hogy Európának köszönheti többek között a szabadtéri kávézókat (és a komoly kávékultúrát), a fákkal szegélyezett sugárutakat és a villamost.

3. Boston, USA

1630-as alapításával egyben az USA egyik legrégibb városa is. Közel 400 éves történelme az egyik leggazdagabb és az egyik leginkább egyedi városává is emelte. William Tudor, a város egy prominens lakója, az első amerikai irodalmi folyóirat, a North American Review alapítója adta a városnak a teljes Amerikai Egyesült Államokra gyakorolt kulturális és intellektuális hatásainak elismeréséül az “Amerika Athénja” (“Athens of America”) becenevet. 
5 európai város Európán kívül

A gazdag gyarmati történelemnek köszönhetően Bostonban meglepően sok európai vonás található. Pl. Londonhoz hasonlóan, ahol a Temze partján áll a Shard és a Gherkin torony, Bostonban a Charles fölött magasodik a Copley és a Prudential Center, de érdemes szót ejteni a macskaköves utakról is, amely a modernebb városokra már egyáltalán nem jellemző.

A további 2 várost, ami akár Európában is lehetne a Mert utazni jó, mert utazni érdemes blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top