Szabadidő

Megtanította a jelnyelvet a macskáinak – videó

Amikor a siket Kim Silva nyugdíjba ment a siketek iskolájából, hamar hiányozni kezdett neki a tanítás.

Bár addig kizárólag emberek oktatásában voltak tapasztalatai, az asszony úgy döntött, megpróbálja megtanítani a jelnyelvet a macskáinak, akik szintén siketek. Az, hogy a kutyák taníthatók a jelnyelvre, már korábban bebizonyosodott, ám hogy a macskák is képesek ugyanerre, a mai napig is vita tárgya.

Bobcat nevű macskája mindenesetre az egyik jelet a másik után sajátította el, és ez ösztönzőleg hatott a  másik cicára, Bambira is, aki másolni kezdte Bobcatet. A harmadik macska, Bear viszont már túl öreg volt, így őt már nem lehetett tanítani. Amikor azonban az idős cicus elpusztult, egy újabb macska, Thomasina került a családhoz, aki szintén sikeresen tanult meg egy sor jelet.

A három macsek ma már rengeteg jelet ismer, többek között az ül, a gyere, a pacsi, a játék, az alvás, a marad, a forgás, a vége, a konzerv és még a tánc jelét is, de maguk is jelelnek. Bambi például megtanulta, hogy hogyan jelezze a gazdájának azt, ha játszani szeretne a labdájával.

Kim szeretné a macskái tudását tovább fejleszteni, most például azon dolgozik, hogy megtanítsa őket jeleléssel enni kérni.

Forrás: Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top