Szabadidő

Meghalt Terry Pratchett

Elhunyt Sir Terry Pratchett brit fantasy- és sci-fi-író, a világsikerű Korongvilág-regények szerzője.

Kiadójának közleménye szerint a bestselleríró 66 évesen, Alzheimer-kórban halt meg csütörtökön otthonában, családja körében, alvó macskájával az ágyán.

A Transworld Publishers szerint Terry Pratchett halálával “egyik legfényesebb, legélesebb elméjét veszítette el a világ”, több mint 70 könyvével az író “oly módon gazdagította a bolygót, mint csak nagyon kevesek előtte”. Pratchett regényeit több tucat nyelvre fordították le, köztük magyarra is, és 65 milliót meghaladó példányban adták el eddig.

A szerző 2007-ben jelentette be, hogy az Alzheimer-kór egy ritka, korán bekövetkező változatában szenved. Betegsége ellenére tovább alkotott, utolsó könyvét – a Korongvilág-sorozat egy újabb darabját – 2014 nyarán fejezte be, még mielőtt a kór végső stádiuma teljesen megfosztotta volna munkaképességtől. Irodalmi munkásságáért II. Erzsébet angol királynő lovaggá ütötte az írót.

Betegségének évei alatt Pratchett a kegyes halál aktivistája lett, emellett egymillió dollár adománnyal támogatta az Alzheimer-kór kutatását.

Meghalt Terry Pratchett

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top