Szabadidő

Március 15: Kokárda készítése otthon

Egyre több helyen lehet kapni kokárdát, ahogy közeledik a március 15-ei nemzeti ünnep, de mégis csak az az igazi, ha te magad készítened el. Megmutatjuk, hogyan csináld.

Amire szükséged lesz a kokárda elkészítéséhez:

  • nemzeti színű szalag, kb. 30 cm
  • piros cérna
  • varrótű
  • biztosítótű
  • olló
Március 15: Kokárda készítése otthon

A kokárda elkészítése:

Vágd félbe a 30 cm-es nemzeti színű szalagot. Az egyik 15 cm-es rész két végét varrd össze, ügyelve arra, hogy a színek ne csússzanak el. A “szalag-karika” zöld részének külső szélét varrd körbe apró, kb. 2 mm-es öltésekkel. Húzd meg a cérnát, és el is készült a kokárda feje.

Hajtsd össze a másik 15 cm-es darabot úgy, hogy “V” alakot formáljon. Ezt a tetejénél fogva varrd hozzá a kokárda rózsájához, körülbelül középtájon rögzítsd, a húzásnál. Kész is van, nem tart az egész 15 percnél tovább. 

A magyar kokárdát március 15-én, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján viseljük. A hagyomány szerint Petőfi és Jókai szerelmeiktől, Szendrey Júliától és Laborfalvi Rózától kapták az első kokárdákat a forradalom estéjén. Rendhagyó módon nem a kalapjukra tűzték, hanem a kabátjuk hajtókájára vagy a mellrészére, a szív fölé. Mindenki, aki nemzeti színű kokárdát viselt a forradalom idején, az jelezte a világnak, hogy magáénak tudja az úttörő eszméket. 
 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top