Szabadidő

Húsvéti tojásfestés természetesen

Egyre többen keresitek és szeretitek a természetes dolgokat, és ez húsvétkor is igaz, nem mindenki rajong a tarkabarka, giccses húsvéti tojásokért. Megmutatjuk, mivel válthatjátok ki a hagyományos tojásfestéket, ha a tojásfestést is a lehető legtermészetesebben szeretnétek megoldani.

A természetes tojásfestés kellékei: 

  • fehér héjú tojások
  • egy kis ecet
  • 1 ecetes céklakonzerv
  • 3-4 evőkanál kurkuma
  • 3-4 nagy sárgarépa
Húsvét 2015: Tojásfestés természetesen

Elkészítés:

A tojások héját alaposan tisztítsátok meg, majd főzzétek meg őket. Ha esetleg pecsét van rajtuk, akkor az egy alkoholos vattával könnyen eltávolítható. Amikor megfőttek a tojások, tegyétek őket
hideg vizes fürdőbe.

Ameddig a tojások főnek, elkészíthetitek a természetes tojásfestékeket. Ez nagyon egyszerű, minden alapanyagot 1 liter vízzel fel kell főzni, majd 30 percet lassan forralni:
– 1 liter vízhez 3-4 evőkanál kurkuma
– 1 liter vízhez 1 üveg ecetes cékla (lével együtt)
– 1 liter vízhez 4-5 nagyobb sárgarépa összedarabolva

Ne ijedj meg, ha a zöldségek szétfőnek, a természetes tojásfesték zavaros trutyira hasonlít majd, nem lesz olyan tiszta, mint amit hagyományos tojásfestésnél használsz. Ha elkészültek,
szűrjük le a festékeket, hogy ne ússzanak benne nagyobb zöldségdarabok. Vigyázat! Ne használj a húsvéti tojásfestéshez olyan fehér vagy világos színű műanyag tálat, amit sajnálnál kidobni. A zöldségek alaposan befogják az edényeket, szinte lehetetlen kitisztítani őket. 

Tipp: Készíthetsz koncentráltabb tojásfestékeket is. Csökkentsd a víz mennyiségét, vagy használj több a színezőanyagot, úgy gyorsabban fog a tojásfesték, és intenzívebb színű húsvéti tojásokat is kaphatsz.
 

A főtt tojásokat tedd bele a természetes tojásfestékekbe, és hagyd őket állni egy éjszakán keresztül. Reggel vedd ki, majd töröld őket szárazra. Kicsit be is olajozhatod a színes tojásokat, hogy szép fényesek legyenek. Ha mintát rajzolnál rájuk, akkor használj ecetes fültisztító pálcikát.

A természetes színezőktől ne várjatok olyan élénk színeket, mint a bolti tojásfestékektől, inkább a természet, a föld színeiben ragyognak majd a tojások húsvétkor, de cserébe nyugodtan megehetitek őket, sőt még finomabbak is lesznek, mint a tiszta vízben főtt társaik.

Tojásfestés természetesen, virágmintával:

Még több húsvéti cikk a Nők Lapja Cafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top