Szabadidő

Élőben az Oscar-gáláról: így került egyszer gulyás az asztalra

Wolfgang Puck mesterszakács az Oscar-gálát követő híres fogadások "házigazdája". Az ízek és illatok mellett a látvány is pazar: valódi miniatűr műalkotások fognak eltűnni a hírességek egy-egy harapásától február 22-én. Wolfgang főztjébe néhány órával az Oscar-gála előtt én is belekóstolhattam, és ha receptet nem is, konyhatitkokat azért elárult nekünk.
Szerzőnkről:
Vida Virág Los Angelesbe keveredett magyar újságíró, aki a párját követte az óceán túlpartjára. “Ha hét évvel ezelőtt nem ismerem meg a miskolci Cinefest Filmfesztiválon amerikai filmes férjemet (ezúton is hála és köszönet a szervezőknek), akkor talán minden másképp alakult volna… Most viszont évek óta rendszeresen belekóstolhatok a kaliforniai életérzésbe, testközelből figyelhetem Hollywoodot és az angyalok városának filmes forgatagát. És – szakmai ártalom – meg is írom nektek!”
Virág korábbi írásait, itt találjátok!

“Jaj, de jó! Akkor mi szomszédok vagyunk! Végre valaki a közelből!” – csillant fel a mesterszakács szeme, amikor bemutatkoztam neki, és megemlítettem, hogy magyar újságíró vagyok. Kapva a lelkesedésén arról kezdtem érdeklődni, hogy a magyar konyha milyen hatással volt, van legendás pályafutására. 

Így, hogy ilyen “rokoni” szálak fűznek bennünket össze (osztrák sógor), biztosan jobban ismeri a mi konyhánkat, mint más országokét. Volt már arra példa, hogy a magyar konyha valamilyen fogása vagy eleme bekerült az Oscar-menübe?

Az az igazság, hogy mindig is volt egy kis magyar “fűszerezése” a konyhámnak. Körülbelül húsz évvel ezelőtt készítettem gulyást az Oscarra, és szerették a vendégek. Közben az Egyesült Államokban nyitott éttermem étlapjára is felkerült, és nagyon népszerű fogásnak számított. Szegedi paprikával ízesítettük, és volt olyan változat, amit tejföllel bolondítottunk meg. Egyszer szerepelt az Eszterházy torta is Oscar-gálán, ami szintén nagy kedvenc volt.

Élőben az Oscar-gáláról: így került egyszer gulyás az asztalraWolfgang Puck és Vida Virág
fotó: Rory Muirhead

Hogy érzi, fog a jövőben is inspirálódni a magyar konyha által?

Biztos, hogy fogok! Nagyon ízletes konyha. Lehet, hogy kicsit modernizálnám, de az alapvonásokat megtartanám. Az az igazság, hogy kóstolnom kellene újra valódi magyar ételeket, de nem jártam Magyarországon legalább 25 éve. Szóval ezen nyáron mindenképpen el kell mennem Budapestre!

Ha lenne magyar résztvevője a Governor’s Ballnak, mit ajánlana neki, mi lenne ön szerint az idei menüsorból az a fogás, ami a legközelebb állhat a magyar ízvilághoz?

Nos, ha tudnám, hogy magyar vendége is van a fogadásnak, akkor feltétlenül időt szánnék rá, hogy valamilyen hazai különlegességgel kedveskedjek neki. De nem tudok róla, hogy lenne idén magyar Oscar-jelölt… igaz?

Sajnos nincs…

Bár tudom, hogy van azért néhány magyar Oscar-díjas. Nekünk van egy nagyon híres (osztrák) színészünk, Christopher Walz (Christoph Walz), ő két Oscar-díjat is nyert már. Ha jön a Govenor’s Ballra, akkor neki mindig sütök külön egy kis bécsi szeletet.

Vannak még olyan sztárok, akiknek hasonlóan a kedvében szokott járni?

Ó, igen! Például George Clooney imádja a báránybordámat borecettel, azt minden alkalommal elkészítem neki. Már nem is emlékszem, hogy ki szereti a csirkés pad thai-t, de azt is minden évben meg szoktam főzni valamelyik sztár kedvéért.

Élőben az Oscar-gáláról: így került egyszer gulyás az asztalrafotó: Rory Muirhead

Ön mit fog enni az Oscar estéjén?

Én úgy vagyok vele, mint a jó háziasszony, hogy eltelek az étel illatával, és a sok-sok kóstolás miatt nem fogok leülni vacsorázni. Időm sem lenne rá. Biztos, hogy személyesen fogom felügyelni a padlizsánkrémet, a tonhalsalátát, a miniburgert, az édességeket – és hát mindent. Lesz mit ennem!

Ha mégis választania kellene, akkor mi lenne az idei kedvence?

A ropogós burgonyakosárkába tekert füstölt lazac és kaviár.

 

Ezt nekem is sikerült megkóstolnom (háromszor), és még Puck úr ajánlása előtt a kedvencemnek szavaztam a finomságot – mármint a trüffeles kókuszos macaron és a Marsmallow-val glazúrozott édes-keserű csokis “cupcake” után. A kóstolást követően Mr. Puckkal elkészítettük a kötelező közös fotót és kedvesen utánam szólt még:

Óh, egyébként üdvözlöm a barátomat, Collen Bradley Bellt Budapesten! Most választották meg az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetévé. Nyáron feltétlenül meglátogatom!

Nagyszerű! Én is szeretettel várom zuglói otthonomban. Majd összedobok egy jó lecsót…! – válaszoltam. Szerencsére Mr. Pucknak jó a humorérzéke, és látszólag örömmel fogadta a meghívásomat, szóval készülhetek a lecsóra az Oscar mesterszakácsával

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top