Szabadidő

Mit keres egy 16 éves a tehetségkutatóban?

Mező Misi felemelné a korhatárt a Rising Starban, ha jól sejtjük, 18 évre. Elgondolkodtató ötlet, és annyiban jogos, hogy nem minden tizenéves bírja a popsztársággal járó médiafigyelmet.

A kérdés apropója a Rising Starból hétvégén kiesett Kovács Gyopár, aki mindössze 16 éves, és aki ellen Mező Misi hétről hétre szavazott. 

Tehetséges “gyerek”, de a szüleit sem értem

(…) “Kritikával illetünk valakit, aki egyébként egy nagyon tehetséges gyerek” – fogalmazott Mező Misi nagyon egyértelműen azzal kapcsolatban, mit gondol a diáklány koráról. “Te öt év múlva, x év múlva ismert, elismert, szerethető, rajongótáborral rendelkező előadó leszel, de most még nincs itt az idő.” (…) “Nagy hibát követünk el, ha adjuk a lovat alá, holott még nincs kész” – folytatta a zenész később, majd kereken kimondta, hogy véleménye szerint magasabb korhatárhoz kellene kötni a jelentkezést.

“Mi van, ha megnyeri a versenyt? Itt egy nagyon komoly darálóról beszélünk. Egy 16 éves lánynak nem feltétlenül ezzel kell foglalkoznia. Bedobni őt a mély vízbe… Azzal, hogy nemmel szavaztam, őt akartam óvni. Amúgy inkább a szülei irányában van bennem értetlenség.”

Azt viszont el kell ismerni, hogy a csatorna így is igyekszik óvni a fiatalabb énektehetségeket a kíméletlen versenytől. Jó példa erre az Ének iskolája, ami jelenleg a harmadik évad előtt jár. Ebben 7-17 év közötti gyerekek mutathatják meg tehetségüket, amit szigorú zsűri helyett tanárok értékelnek. Kiesés nincs, csak jó jegyek születnek, a hangsúly pedig a tanuláson és a tehetséggondozáson van, nem a folyamatos versenyeztetésen. Gyakorlatilag olyan az egész, mintha a szervezők a gyerekek érdekében szándékosan kerülnék a “médiasztársággal” járó hajcihőt.

Mit keres egy 16 éves a Rising Starban?

Fél év alatt kell felnőni?

“Én ugyanolyan idős voltam, mint Gyopár, fél év alatt kellett felnőnöm. Kétélű játék, vagy belebuksz, megtörsz, és eltűnsz, vagy van elég erőd, és felnősz félév alatt, hirtelen” – válaszolta Dér Heni Mező Misinek.

Radics Gigi szintén 16 évesen nyerte meg az Megasztárt, Tóth Andi, az X-Faktor tavalyi győztese még 16 sem volt. Szandi ehhez képest még 12 évesen lett 400 jelentkező közül a Mini Tini popénekes-pályázat győztese. Szinetár Dórát is gyerekként ismertük meg. Demagóg duma azt mondani erre, hogy de akkor még más volt a világ? Megkérdezni, hogy ki vigyáz ma ezekre a tizenévesekre? Vagy egy mai 15-16 éves már nem számít gyereknek?

Természetesen most sem az a kérdés, hogy vannak-e olyan ifjú tehetségek, akik azonnal fel tudnak nőni a feladatokhoz. Akik tudnak élni a lehetőségekkel, és akik nem készülnek ki a hirtelen jött felnőttkortól, hírnévtől, pénztől. Hanem az, hogy nem kellene-e változtatni a szabályokon azok érdekében, akik, tehetség ide vagy oda, a koruk miatt belebukhatnak a könnyen jött sikerbe. Mert ki és mit is veszít azzal, hogy ha vár még két-három évet? Befejezi legalább a középiskolát, többet jár énekórára, tapasztalatokat gyűjt, érik a személyisége. De lehet, hogy ez túl konzervatív hozzáállás Mező Misi részéről és mindenki részéről, aki egyetért vele.

Számos popsztárt ismerünk, aki felnőtt korában lett sztár, mégis kisiklott az élete – és vica versa, sztárokat, akik kiskamasz koruktól kezdve népszerűek, de köszönik szépen, jól vannak a mai napig.

Létezik ebben a kérdésben helyes döntés? Kiknek kell vigyázniuk a fiatal tehetségekre? Azoknak, akik a szabályokat írják, a szülőknek, vagy maguknak az érintetteknek?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top