Szabadidő

Rekordszámú maskarás az idei busójáráson

Minden eddiginél több, 1200 maskarás űzi el a telet az idei busójáráson, amely február 12-én veszi kezdetét Mohácson.

Az érdeklődők szórakoztatásáról 44 busócsoport 1100 busója és 100 egyéb maskarása gondoskodik, de emellett rekord az is, hogy a fesztivál idejére 250 népművész, iparművész, kézműves, vendéglős kapott engedélyt a Duna-parti városban való árusításra. A busójárás 6 napja alatt mintegy 30 helyszínen reggeltől estig 70-nél is több programra várják az érdeklődőket.

A húshagyó keddi főtéri koporsóégetéssel záruló népszokás rendezvényei között lesz farsangi felvonulás, dudástalálkozó, népdaléneklési verseny, többféle táncház és számos néptánc-előadás, sokácbál, busólakodalmas, valamint maszkfaragó foglalkozások és kiállítások is neves művészek által készített busóálarcokból.

A fő programokat február 15-én, farsangvasárnap rendezik: a busók ekkor kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát Mohács főterén.

A szervezők arra számítanak, hogy az UNESCO által az emberiség szellemi kulturális örökségeinek listájára 2009-ben felvett busójárás kiemelt rendezvényeire a helyszínen a tavalyihoz hasonlóan 70-80 ezer ember lesz kíváncsi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top