Szabadidő

Éjszaka egy magyar múzeumban

Ben Stiller karácsonykor már harmadjára tölt el egy éjszakát feléledt múzeumi relikviák társaságában, pedig nemcsak Amerikában vannak értékes kiállítási tárgyak, amik életre kelve feldobnák a napját.

Árpád fejedelem újra hont foglal (Feszty körkép)

Helyszín: Ópusztaszer
“A magyarok nyilaitól ments meg Uram, minket”. Biztos, hogy én is ilyesmiket hebegnék-habognék, ha hirtelen ott találnám maga Feszty Árpád életre kelt monumentális festményének közepén, egy csomó lovas őshonfitársam között. Ha egy nyílvessző nem végezne ki rögtön, és valahogy Árpád fejedelem színe elé járulhatnék, tutira azt tanácsolnám neki, hogy bármennyire frankónak tűnik a helyzet itt a Kárpát-medencében, ha már idáig elvándoroltak, igazán mehetnének egy kicsit nyugatabbra is, mert később ez a befektetés biztosan meg fog térülni.

Éjszaka egy magyar múzeumban

Múmiamánia

Helyszín: Természettudományi Múzeum
Nem kell ahhoz a British Museumba menned vagy Egyiptomba repülnöd, hogy múmiákat láthass, mert most épp szép fővárosunk is teli van mumifikálódott testrészekkel, testekkel egy spéci kiállításnak köszönhetően. Ráadásul az itteniek nem annyira a befátyolozott divatot követik, hanem sokkal vadabbak annál. Isten ments, hogy Ben Stiller után szabadon egy éjszakát kelljen eltöltenem egy olyan múzeumban, ahol ilyen élőhalottak mászkálnak.

Éjszaka egy magyar múzeumban

Újraéledő költészet (Arany János ülőszobra)

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum
Nem minden újraéledő műtárgy félelmetes. A Magyar Nemzeti Múzeum előtt helyet foglaló (szó szerint) Arany szobor például biztosan egyfolytában a bajszát pödörné, miközben szabadságharcos anekdotákkal szórakoztatná a közönségét. Kicsit olyan lenne, mint Robin Williams Teddy Rooseveltje, csak szónoklatok helyett versekkel kommunikálna. És meg ne mondd neki, hogy Andy Vajnáék elkaszálták a Toldi filmtervet, mert éktelen haragra gerjed.

Éjszaka egy magyar múzeumban

A lovag a dárdával (Sárkányölő Szent György szobra)

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum
Egy életre kelő lovas szobor egy hatalmas dárdával jókora fenyegetést jelent egy magányos éjszakai múzeumjáróra, főképp akkor, ha folyton egy sárkányt keresve tör zúz a termek között. A középkori lovagok nem éppen jó modorukról és finom természetükről voltak híresek, így én inkább kerülném a társaságát.

Éjszaka egy magyar múzeumban

Magyar nazgul a parkban (Anonymus szobra)

Helyszín: Városliget
Tudom, Anonymus elhíresült ülőszobra nem múzeumban látható, hanem a Városliget közepén, mivel azonban ez a legparásabb szobor, ami valaha magyar földön állt – oké, ült , egyszerűen jó elképzelni, ahogy újraéledve magyar nazgulként kísérti végig Vajdahunyad várának környékét. Csakhogy ő az egy gyűrű helyett az igazi nevét keresi…

Éjszaka egy magyar múzeumban

A tolvaj cicus (ülő egyiptomi macskaszobor)

Helyszín: Szépművészeti Múzeum
Ben Stillernek kis idegesítő majma van, nekünk meg egy kis tolvaj cicusunk egyenesen a Krisztus előtti 6-7. század környéki Egyiptomból, aki éjszaka feléledve járja a Szépművészeti termeit, hogy doromboljon, és elcsenjen ezt-azt. Klasszikus horrorfilmes elem, amikor a főhős hall valami gyanús zajt, lassan odaoson, majd a szekrényt kinyitva hirtelen egy macska ugrik elő. Nem kívánok senkinek hasonló élményt.

Éjszaka egy magyar múzeumban

A fáradt magyar munkásember támadása (Munkácsy Mihály – Az ásító inas)

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria
Képzeld el a múzeumok hatalmas, sötét tereit, amint éjszaka egy hatalmas ásítás tölti be őket. Egy fáradt magyar munkásember járkál, hogy végre fekhelyet szerezzen magának, és ha szembe mész vele, de nincs nálad egy kölcsön kispárna vagy pokróc, éktelen haragra gerjed. Vagy csak ásít még egyet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top