Szabadidő

Budavári misztikum legendákkal és pletykákkal

Budapesti városnéző túrám ezúttal a Várnegyedre koncentrálódott. Mihálka Andreával, a UniqueBudapest túravezetőjével fedeztük fel a környéket egy legkevésbé sem klasszikus városnézés keretében, így száraz történelmi tények és adatok mellett misztikus történetekből, legendákból és pletykákból sem volt hiány. Hogy milyen volt eredetileg a Palota belseje, és mit reggelizett I. Ferenc József felesége magyarországi tartózkodása idején? A túra során mindenre fény derült.

Befalaztatott háremhölgyek, kincsek és szellemek nyomában

A Dísz térről kezdtük a közel háromórás városi túrát, és Andrea rögtön belevágott a mesélésbe:  a budai Várhegy egy ementáli sajthoz hasonlító üregrendszer, az itt található barlangokhoz számtalan rémtörténet, legenda kapcsolódik. Az elmúlt századokban például azt rebesgették, hogy egy-egy budai pasa a megunt háremhölgyeit a mélyben falaztatta el, de sokan eredtek az állítólagos török kincsek után is a Várhegy gyomrába, természetesen nem sok eredménnyel. A múlt században “fekete grófok” tanyáit, szellemek lakóhelyeit képzelték a föld alá. A mai kor kutatói azonban sem a megunt háremhölgyeket, sem a kincseket, sem a grófok csontvázait nem találták. Helyettük annál több érdekesség, misztikus történet maradt fenn és él a mai napig a köztudatban.

A Budai Várat az 1250-es években kezdték el építtetni. A II. világháború csúnyán megtépázta, az egykor reneszánsz pompában díszelgő vár helyén ma egy lecsupaszított, lényegesen egyszerűbb épületegyüttest találunk. Az átépítés után 900 terméből egyetlen helyiség maradt meg, a mostanában is megtekinthető Nádor-kripta.

Miközben lépkedtünk a macskaköves úton, idegenvezetőm mesélt, fotókat, videókat mutatott az egykori épületekről – például a királyi istállóról és a Teleki-palotáról –, én pedig egyre jobban kizártam a kürtöskalács levegőben terjengő édes illatát és a mai, modern világot. A Budai Várnegyedtől a várból látható gyönyörű kilátással búcsúztunk és az egykori polgári város felé vettük az irányt. Az itt található régi budai városháza tetejét óratorony díszíti. A városi pletykák szerint a kereskedők ellenezték a torony felépítését, ezért az építők megviccelték őket, és fordítva helyezték fel a mutatókat az órára, hogy a kalmárok ne tudják leolvasni, mennyi az idő. A városháza alatt a legenda szerint börtön is működött, ami annyira kicsi volt, hogy a rabok nem tudtak felegyenesedni a cellájukban.

A ruszwurmi kuglóf és jegeskávé legendája

A Mátyás-templom és a Halászbástya után a Hilton Hotelt céloztuk meg. Számomra ez volt a túra legjobb, leglátványosabb és legélvezhetőbb része. Az eredetileg a szálloda helyén álló, 13. századi domonkos rendi kerengő és kolostor mára a modern Hilton Budapest belső részét képezi, az esti fényekben pazar látványt nyújtott. Túravezetőm zökkentett vissza a jelenbe, aki a kolostor maradványait az ötcsillagos hotel halljából is megmutatta.

Itt azonban nem ért véget a meglepetések sora. Sokan nem tudják, hogy a szálloda alatt található a Kerengő, ahol középkorból származó tárgyi emlékeket állították ki, a terem közepén egy kivilágított kúttal. Még izgalmasabb, hogy a török időkből fennmaradt pincerendszerbe is le lehet sétálni, amely mintegy 8-10 méter mélyen húzódik a föld alatt, ráadásul a mélységbe levezető lépcső alján egy hangulatos borospince várja vendégeit.

Misztikus budavári városnézés legendákkal és pletykákkal

Visszatérve a felszínre, a Táncsics utcában fejeztük be túránkat, az előtt a ház előtt, ahol Kossuth Lajos és Táncsics Mihály is a börtönbüntetését töltötte. Andrea végül elmesélte, hogy Kossuth a közeli Ruszwurm cukrászdából kapott mindig reggelit, imádta a kuglófjukat. A szóbeszéd szerint a Ruszwurm már Sissi királynénak is nagy kedvence volt, a szolgálójával mindig fodormentacukrot és jegeskávét hozatott magának a ma is működő édességboltból.
A túra végére egy kicsit ugyan átfagyva, de sok új információval, könnyed, de annál érdekesebb városi pletykával, legendával gazdagodtam.

Megnézem
Összes kép (1)
– 1–4 fő esetén egységesen 30 000 Ft/csoport a túra díja, ami magába foglalja a belépőjegyek árát.
– 5–9 fő esetén 4500 forint/fő, 10 fő felett pedig 3000 forint/fő a túrák ára.
– Bejelentkezés a túrára: legkésőbb 24 órával az indulás előtt
– Városnézéssel egybekötött csapatépítő programokat is szervez a UniqueBudapest, külföldieknek is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top