Szabadidő

Magyar szellemvárosok nyomában

Mikor hétvégi túrázásról van szó, a legtöbb embernek a Budai-hegység, Pilis, Normafa háromszög jut eszébe. Pedig van Magyarországnak ennél sokkal izgalmasabb oldala is. Ha szeretnéd magad egy hazai horrorfilmben érezni, akkor tarts velünk a magyar szellemváros kiránduláson!

A borzongató téma iránt érdeklődőknek egy internetes oldal is segít. Ezt böngészve könnyen megtervezhetünk egy izgalmas kirándulást. A térképet nézegetve hamar kiderül, hogy a szellemvárosok egyik kincsesbányája Veszprém megye, ahol egymáshoz közel három elhagyatott érdekességet is megnézhetünk. Mi budapesti indulással kényelmesen bejártuk az utat nyolc óra alatt. A cél pedig a hajmáskéri tüzérlaktanya, a szentkirályszabadjai panelek és a hajagi elhagyott katonai bázis volt.

Amennyiben az ember már az út elején szeretne hangulatba kerülni, érdemes Törökbálint felé indulni a M1-en, hiszen az út mellett látszik az egykor nagy reményekkel elkezdett Tópark Lakópark váza, melynek építése a 2010-ben a válság miatt félbe maradt. Az épület azóta magányosan áll ott, egyelőre nem építik tovább, de nem is bontják le. A közelébe menni viszont sajnos nem lehet.

“Van bent róka, kutya és késes”

Az első komoly megállónk a hajmáskéri tüzérlaktanya és szellemkastély volt. Az épület könnyen megközelíthető, bent van a városban, vele szemben lakóépületek sorakoznak. A mára rendkívül rossz állapotba került épület 1901-1904 között épült uralkodói rendeletre. A létesítmény 1990-ig laktanyaként üzemelt, 1944-től szovjet katonák lakták. Erről az épület közelében a falba karcolt cirill betűs üzentek is tanúskodnak.

Bár az kastély nincs lezárva, rossz állapota miatt nem lehet bemenni. Erre tábla is felhívja a látogatók figyelmét. Ám az egykor szebb napokat látott kastélyba a kitört ablakokon keresztül be lehet kukucskálni, látható, hogy milyen impozáns lehetett.

Az ódon kastély közelében helyi kislányok labdáznak, amint meglátják, hogy érdeklődve nézzük az épületet segítőkészen odajönnek, és azonnal felhívják a figyelmünket a veszélyre. “Van ám bent egy nagyon nagy kutya meg egy róka, nem is szoktunk bemenni. Vigyázzatok ti is, egy késes csavargó is van ott” – mondják. Aztán arról is beszámolnak, hogy természetesen ők már jártak bent. Arra a kérdésre pedig, hogy milyen volt, megvonják a vállukat, és így válaszolnak: “mint egy horrorfilmben”.

Megnézem
Összes kép (1)

Nem szokványos randihely

A következő úti célunk egy olyan hely volt, ami már joggal viselheti a szellemváros nevet. Szentkirályszabadjára látogattunk, az elhagyatott panelekhez. A kiüresedett lakóparkhoz egy rossz állapotú földút vezet, látszik, hogy az egykor itt lakó orosz és ukrán katonák számára egy elszeparált lakóközösséget akartak kialakítani.

Az elhagyatott helyen legalább öt panelépület áll, és ha elég bátrak vagyunk bemenni a sok gaz és szemét közé, akkor lepusztult téglaházakat is találunk. A vasbeton panelépületek szikáran merednek az ég felé, és bár belül az összes le van harcolva, falaik és lépcsőik még mindig állnak. Nem is meglepő, hogy láttunk kisebb stábokat dolgozni a területen, sőt sokan barátjukkal, barátnőjükkel jöttek egy kis romantikus borzongásra. Ha több órát szánunk arra, hogy bejárjuk az elhagyatott lakótelepet, akkor játszótér, óvoda és mozi maradványait is megtalálhatjuk a pusztulásra ítélt laktanyavárosban.

Megnézem
Összes kép (1)

Már nem szól a rádió

Utunk utolsó állomása gyönyörű környezetben van. A Középső-Hajag csúcsán egy elhagyott szovjet rádióállomás emlékeztet a rendszerváltás előtti időszakra. A hegyre autóval is fel lehet menni, de a sárga turistajelzésen, az erdőn keresztül is meg lehet közelíteni.

A ma már rozoga állapotban lévő, rozsdás rádiótornyok egyáltalán nincsenek elkerítve, így szabadon oda lehet menni hozzájuk. Mivel itt sem voltunk egyedül, szemtanúi voltunk annak, hogy akik ismerik a környéket, és gyakran keresik fel ezt a borzongató helyet, előszeretettel másznak fel az egyik torony tejére, melyen még megvan a létra, annak ellenére, hogy ez életveszélyes.

A föld felszínén egykori óriásgarázsokat és romos állapotban lévő őrházat is láthatunk. Ám a katonai állomás alatt különleges bunkerrendszer is található, melyet atomtámadás esetére építettek. Elemlámpa és helyismerettel rendelkező vezető hiányában ez alkalommal nem merészkedtünk le ide, talán majd a legközelebbi szellemtúránkon.

Fontos megjegyezni, hogy a szellemvárosok bejárása nem kisgyerekes program, bár tizenéves lurkókkal már neki lehet vágni, mi ezt nem ajánljuk. Aki mégis így dönt, az mindképp megfelelő öltözetet, főleg strapabíró túracipőt válasszon. A legtöbb elhagyatott helyen rengeteg üvegszilánk, szemét és rozsdás fémtárgy található.

Megnézem
Összes kép (1)

A cikkben szereplő fotókat a szellemvárosok.hu szerkesztőjétől kaptuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top