Szabadidő

8 budapesti legenda nyomában

Tényleg bennszülötteket mutogattak az Állatkertben? Mit jelentenek a furcsa betűk a Deák téren? Igaz, hogy öngyilkos lett a lánchídi szobrász? 8 legenda – és a valóság, ami mögötte van.

Afrikaiakat mutogattak a Fővárosi Állatkertben

A 19. század végén állítólag egy külön, elkülönített területen afrikai törzs tagjait lehetett  megtekinteni, hogy megcsodálhassák őket az emberek.

A valóság: a legenda megdöbbentő, de úgy tűnik, hogy igaz. Legalábbis megerősíti, hogy a Vasárnapi Újság 1896. augusztus 30-i száma valóban beszámol a szenzációról és a látványosságról. 

8 budapesti legenda nyomában

Öngyilkos lett a szobrász

A Lánchidat díszítő oroszlánok tragédiát jelentettek készítőjüknek, legalábbis így tartja a legenda. Állítólag a szobrász öngyilkos lett, miután észrevette, hogy a szobrok nyitott szájába nem készített nyelvet.

A valóság: a kőoroszlánok fogyatékosságát egy inas fedezte fel, és a szobrászt, Marschalkó Jánost tényleg sokan gúnyolták ugyan, de nem lett öngyilkos. Sőt állítólag bebizonyította illusztrációkkal az őt gúnyolóknak, hogy az oroszlánok nyelve hasonló fej- és szájtartásnál a valóságban sem látszik. Persze az is lehet, hogy ez már csak egy másik legenda…

8 budapesti legenda nyomában

Szerelmére várt a kővé vált lány az erkélyen

A Thököly út egyik erkélyén egy nőalakot ábrázoló szobor áll, melyről az a hír járja, hogy egy szerelmes nőről mintáztatta a férje. A legenda szerint a nő nem hitte el férje halálhírét, az erkélyen várta, hogy hazaérkezzen a férfi, amikor pedig az tényleg megérkezett, a nőnek boldogságában megállt a szíve, és meghalt. Férje ezután szobrot állíttatott az erkélyre felesége emlékére.

A valóság: az épületen valójában egy erkélyt imitáló dísz látható egy mellszoborral, melyet díszítésnek szánt Ybl Lajos, a ház tervezője. Az ötlet egyébkén Párizsból származik.

Fotó: Gerenda Ingrid/utikatalogus.hu
Fotó: Gerenda Ingrid/utikatalogus.hu

Valaki lakik az Alagútban

Állítólag a budai Alagúton keresztül nemcsak közlekedni lehet, hanem lakóknak is otthont ad, bár a lakásnak nincsen ablaka.

A valóság: a lakás sajnos már lakhatatlan, de néhány évvel ezelőtt valóban laktak még az Alagútban. Sőt ablaka nagyon is volt az otthonnak, méghozzá a Lánchídra nézett csodálatos kilátással. A lakást egyébként a Lánchíd hídmestere és az Alagút gondnoka, Fazekas János lakta.

Fazekas János az Alagút gondnoka (Fotó: Mervai Márk)
Fazekas János, az Alagút gondnoka (Fotó: Mervai Márk)

Titkosírás látható a Deák téren a metró aluljárójában

Többek szerint a deák téri metrómegállóban a betűcsempék titkosírással készült üzenetek, mások egyszerűen figyelemfelkeltő díszítésnek látják vagy valamilyen modern képzőművészeti alkotásnak.

A valóság:1994-ben ajánlották fel Lisszabonban a BKV küldöttségének egy festőművész alkotását. Az alkotás portugál költők versrészleteit tartalmazza magyarul – és magyar költők versrészleteit portugálul, többek között Ady Endre, József Attila Fernando Pessoa sorait.

Forrás: budapest23.eu
Forrás: budapest23.eu

Rabokkal építtettek bunkert a metróalagútba

Olyan titokban építtették a metróalagútban a bunkert Rákosiék, hogy a feladatot rabokkal végeztették, akik ráadásul mindvégig azt hitték, hogy az M2 vonalán dolgoznak, arról viszont egyáltalán nem volt fogalmuk a föld alatt, hogy Budapest melyik területe alatt vannak éppen.

A valóság: tényleg van bunker a metró vonalán, és valóban titokban építtették. Viszont szakemberek végezték a munkát, nem pedig rabok. A bunker nagyjából a Kossuth tér és a Szabadság tér között található, Rákosi megrendelésére készült. Mára az állapota meglehetősen leromlott, de próbálják hasznosítani a területet, felmerült például, hogy borospincévé vagy romkocsmává alakítják.

Fotó: stilblog.hu
Fotó: stilblog.hu

Öngyilkos lett a Nyugati téri felüljáró tervezője

Úgy látszik, szeretjük azt gondolni, hogy amint valaki rájön: hibázott, máris végez magával. Legalábbis a legenda szerint így tett a korábbi Marx tér felüljárójának tervezője, amikor a két széléről építeni kezdett felüljáró munkálatainak vége felé kiderült, hogy a részek középen nem találkoznak. Pontosabban egy szinteltérés miatt még csak össze sem érnek.

A valóság: annyira sürgette a városvezetés a kivitelezőket, hogy valóban le kellett bontani az elkészült felüljárót. Csakhogy nem azért, mert szinteltérés volt, hanem mert a sürgetés miatt egyes munkafázisokra nem maradt megfelelő idejük, így alakhiba keletkezett az építményben. Öngyilkos egyébként itt sem lett senki.

Fotó: Mezei Pál - Nyugati téri felüljáró építése (1980)
Fotó: Mezei Pál – Nyugati téri felüljáró építése (1980)

A Gerbeaud cukrászdában kiskanál a jel, ha idősebb nőre vágyik a férfi

Mások szerint persze nem kiskanál, hanem fordítva letett süteményes villa. Esetleg szóda vagy dobostorta rendelése. Egyesek szerint különszobába hívják félre a korosodó nők az így jelző férfiakat, néhányan pedig tudni vélik, hogy a szerencsésebbeket rögtön utána el is tartják az így megismert nők. Minden létező verzióban egyetlen pont a közös: ha sikerül a titkos jelet eltalálni, akkor a fiatalabb pasik itt idősebb nőket tudnak a jel segítségével felszedni, és akár még pénzt is kaphatnak érte.

8 budapesti legenda nyomában

A valóság: meglehetősen jól szórakoznak a pincérek ezen a mítoszon, a Gerbeaud-ban pedig tényleg érdemes dobostortát enni. Meg úgy egyáltalán bármilyen süteményt.

 (források: Urbanlegends, Retrolegends, RTL Klub, hvg.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top