Szabadidő

Másképp tekint az orvosára, aki túl sok Grace klinikát néz

Grace klinika, Dr. House, Vészhelyzet, A sebész, Dokik… Ha sok kórházsorozatot nézünk, tényleg okosabbak leszünk az egészségünkkel kapcsolatban? Vagy csak okosabbnak hisszük magunkat? Itt a válasz.

Napokat lehet eltölteni az olyan kórházsorozatok követésével, mint a Grace klinika, a Dr. House, a Vészhelyzet, és akkor az olyan klasszikusokat még nem is említettem, mint a Klinika vagy a Jóban Rosszban. Köztudott, hogy az ilyen szériák ma már komoly orvosszakértőket foglalkoztatnak, hogy minél hitelesebb legyen mindaz, amit látunk, hallunk. Legalábbis Amerikában. A naiv ember azt gondolná, ha már ennyi időt tölt a tévé előtt, talán ragad is rá valami a gyógyászatból. Ez azonban nem feltétlenül igaz. A The Atlantic újságírója szakértők seregének segítségével nézett utána, mi az, ami igaz a kórházsorozatokban, és mi az, amin nem árt elgondolkodnunk néha. Az eredeti cikket itt olvashatjátok, de mivel nagyon hosszú, összefoglalom nektek néhány pontban a legfontosabb tudnivalókat.

6. A sorozatokban a hétköznapi betegségek nem túl hangzatosak, ezért minél ritkább kórképekkel próbálják sokkolni a nagyérdeműt. Ennek hatására például alig esik szó mondjuk, a cukorbetegségről, míg az ennél sokkal ritkább és “egzotikusabb” problémák és brutális balesetek szinte mindennaposnak tűnhetnek a gyanútlan néző számára.

5. Mivel a sorozatokban szükség van sikerélményekre, az olyan eseteknél, mint a szívroham, sokkal több a túlélő, mint a valóságban. A kórházsorozatok miatt a defibrillátorok hatékonyságát sokkal többre tartjuk annál, mint amilyen hatékonyak a valóságban.

4. A Dr. House sokat rontott az orvosok megítélésén. A sorozatfüggők hajlamosak az orvosaikra szívtelen, rideg, barátságtalan és ideges emberekként tekinteni.

3. A kórházsorozatok rendszeres nézői hajlamosak az orvosaikat afféle mindentudó lángelméknek nézni, pedig a valóságban egy helyes kórkép felállításához sokszor orvosok és specialisták egész csapatának összmunkájára van szükség.

2. A sorozatoknak azért előnyük is van. Aki sok kórházas szériát néz, hajlamosabb úgy tekinteni az orvosaira, mint akik a gyógyítás megszállottjai, és tényleg mindent megtesznek azért – akár a törvényes kereteken is túllépve –, hogy segítsenek a pácienseiken.

1. A sorozatokban szinte mindennaposnak számít az orvos és beteg közti viszony, szerelem. A valóságban ez súlyos orvosi etikai vétségnek számít, így ha egy jóképű doki sétál szembe, nem baj, ha inkább a bajodra koncentrálsz a flörtölés helyett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top