Szabadidő

10 dolog, amit tehetsz a boldog párkapcsolatért

Nem vitás, mind arra vágyunk elsősorban, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ehhez pedig szervesen hozzátartozik az is, hogy a párkapcsolatunk kiegyensúlyozott és boldog legyen. Felderítettük, mi az a 10 dolog, amit a boldog párkapcsolatban élők tesznek egymásért, és amit mi is megtehetünk a saját kapcsolatunkért, ha elégedetlenek vagyunk vele.

1. Képesek elengedni a múltat annyira, hogy az ne befolyásolja a jelenlegi kapcsolatukat

Előfordul, hogy szakítunk, a legtöbben nem úgy érkezünk egy kapcsolatba, hogy sosem volt előtte senkink. A legfontosabb azt felismerni, hogy az elmúlt szerelmekkel már nem kell foglalkoznunk, sem bosszút állnunk rajtuk, sem pedig akár csak gondolni rájuk. Kívánjunk nekik magunkban minden jót, engedjük útjukra őket, és koncentráljunk a jelenlegi szerelemre.

2. Értik az adok-kapok egyensúly lényegét

Egy harmonikus kapcsolat ugyanis erről is szól: egyensúlyban van köztünk az, amit mi adunk, és amit a párunk ad nekünk. Van úgy, hogy nőként túl sokat adunk és túl sokat várunk viszonzásképp a férfitól, miközben észre sem vesszük, hogy adna ő érzelmet, figyelmet, kedvességet, csak épp kicsit máshogy. Adjuk fel inkább az elvárásokat, és csak figyeljünk a jelekre.

3. Tudják, mikor van szükségük egy kis térre

Néhányan egyszerűen eltüntetik a személyiségüket, feloldódnak a kapcsolatban, leépítik a barátaikat, családjukat és hobbijukat, csak a párjukra koncentrálnak teljes erőből. Közben pedig elvesztik önmagukat. Pedig egy egészséges kapcsolathoz az egészséges határok is hozzátartoznak. Szükség van együttlét és különlét között távolságra egymástól. Teljesen rendben van, ha időnként egyedül akarunk lenni, olvasni, horgolni, barátokkal lenni, vagy csak elmerülni a habfürdőnkben. Sőt ettől sokkal jobban érezzük majd magunkat a párunkkal is.

4. Tudnak hitelesen kommunikálni

Gyakorolható képesség ez, csak azt kell tudnunk hozzá, hogy mit is érzünk valójában. Ha gyerekkorunkban nem tanultunk meg kiállni magunkért, és nem olyan családban nőttünk fel, ahol nyíltan lehetett volna beszélni az érzelmeinkről, akkor ezzel a ponttal nem lesz könnyű dolgunk. Meg kell tanulnunk, hogy bármilyen érzésünk, vágyunk is van, azt kommunikálnunk kell a párunk felé, mert ha nem tesszük, csak az állandó neheztelés költözik belénk, amiért nem találja ki a gondolatainkat.

5. Ismerik egymás szeretetnyelvét és gyakran használják is

Gary Chapman foglalta össze Az öt szeretetnyelv című könyvében az emberek szeretetnyelvét, érdemes elolvasni az egész könyvet, ha szeretnénk javítani a kapcsolatunkon. Ha mégsem szánnánk rá magunkat az olvasásra, akkor álljon itt az öt szeretetnyelv, melyek között ott lapul a sajátunk és párunké is. Ebben rejlik az, hogy úgy mutassuk ki felé a szeretetünket, ahogy az neki jó, és amiből érti, hogy tényleg szeretjük:

  • Elismerő szavak
  • Minőségi idő
  • Ajándékozás
  • Szívességek
  • Testi érintés

6. Megnevettetik egymást

A nagymamám mondta mindig, hogy olyan férfihez menjek hozzá, aki meg tud nevettetni, és mennyire igaza volt. A szürke hétköznapokban létfontosságú, hogy felvidítsuk egymást, egy jól elhelyezett poén kiránthat a legsötétebb hangulatunkból is, véget vethet a parttalan vitáknak, még mielőtt elfajulnának. 

7. Nincsenek földöntúli elvárásaik egymás felé

Fel kell ismernünk, hogy akárcsak mi magunk, úgy párunk is emberből van. Akadnak hibái, kudarcai, bizonytalan, néha önbizalom-hiányos, van jó és rossz oldala. Ha azt várjuk el tőle, hogy tökéletes legyen, akkor biztos, hogy elbukunk a kapcsolatban. Ugyanis a tökéletlenségünktől is szép az élet, és ha így szeretjük egymást, ahogy vagyunk, akkor nagy baj nem lehet köztünk.

8. Nem vetítik ki egymásra saját gyengeségeiket

Ez úgy szokott történni, hogy a bennünk lévő elutasított, negatívnak tartott tulajdonságainkat jól kivetítjük a másikra. Ezért is mondják azt, hogy a párunk a legjobb tükör, mert ami a leginkább zavar benne, az a mi saját sötét foltunk, amit nem tudunk elfogadni magunkban. Pedig ha a másikkal való elégedetlenség helyett elkezdenénk ilyenkor önvizsgálatot tartani, hogy miért zavar ez a tulajdonsága annyira, mi van bennünk, amivel szembe kell néznünk, akkor nagyban javíthatnánk a kapcsolatunkon.

9. Jót várnak, ezért jót is kapnak

Az önbeteljesítő jóslat működik, nem fér kétség hozzá. Ha azzal az elvárással vagyunk az élet felé, hogy minden balul sül el, akkor úgy is lesz. Ha azt gondoljuk, hogy úgyis meg fog csalni a párunk, úgyis inni fog, úgyis veszekedés lesz, tehát folyton a legrosszabb forgatókönyveket vetítjük le magunknak a fejünkben, akkor valószínűleg igazunk is lesz, és a legrosszabb következhet be a kapcsolatunkban. Ugyanannyi energiánkba kerülne pedig a legjobb jövőt felvázolni magunk előtt, és azt várni, hogy mennyi minden jó történik majd velünk és a párunkkal.

10. Szeretik saját magukat és egymást

Lehet, hogy ezt kellett volna első pontnak tenni, mert ez az alapja a boldog kapcsolatnak. Először is szeretni magunkat, hogy szeretni tudjunk másokat. Ha saját magunkat szeretjük úgy, ahogy vagyunk, akkor tudunk megnyílni teljesen a párunk felé, és így lehet igazi, őszinte szeretet köztünk, nem pedig elvárásokkal terhelt, kapaszkodással teli kapcsolat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top