Szabadidő

Retrószerelem – a ’60-as évek legszebb szerelmes filmdalai

Mi lehet jobb egy szerelmes filmnél? A szerelmes filmdal. Már a szüleink is érzelmesebbnél érzelmesebb zenékből válogathattak anno, a ’60-as években. Én most kiválasztottam ezekből azt a tízet, amelyekre a mai fiatalok, akár én is, szívesen romantikáznának, így ötven évvel később is.

1.    Az “Egy könnycsepp az arcodon” című film két külön világból jött, szerelmes fiatal egymásra találásáról szól. Nemcsak a történet, hanem a zene is könnyfakasztó. Bobby Solo maga játssza a főszereplőt, és énekli az Una lacrima sul viso című dalt 1964-ben.

2.    Örök sláger az Álom luxuskivitelben és annak zenéje, Audrey Hepburnnel a főszerepben. Az 1961-es Moon river című dalt laza helyzetben énekli ugyan egy ablakban, de a szöveg és a dallam mindent érzelmet visz.

3.    Legendás francia film a Cherburgi esernyők 1964-ből, amelynek szerelmes szövevényeit Michel Legrand melódiája teszi még tragikusabbá. Nem hiába kapott Grammy-díjat legjobb filmzeneként.

4.    Fiatalság, bolondság, szerelem és végül happy end. 1964-ban Gianni Morandi, a Térden állva jövök hozzád című film és annak főcímdala állt minden slágerlista és mozi élén.

5.    Első hallásra talán már rongyos témának tűnik Rómeó és Júlia története, de Zefirelli 1968-ban készült filmje a két szerelmes fiatal tragédiájáról minden szempontból felülmúlhatatlan. Nino Rota zenéje pedig még erre is ráver egy kört.

6.    Az 1966-os francia film tragédiának indul, mindkét főhős elveszítette párját, szerelemről hallani sem akarnak, végül mégis egymásra találnak. Egy férfi és egy nő. Egyszerű, mégis bonyolult.

7.    Szerelem a megfelelő idegennel. Kicsit bizarrul hangzik, de egy olasz-amerikai romantikus miliőből ez sem hiányozhat. Jack Jones különleges orgánumával 1963-ban énekelte a film főcímdalát.

8.    A leggyönyörűbb és legnépszerűbb romantikus dalok közül nem hiányozhatnak a szívtipró Elvis Presley dalai sem. Az 1962-es Kék Hawaii a Can’t help falling in love-val letarolta mind a női, mind a férfi szíveket.

9.    Szerelem vagy karrier? Gianni Morandi végül az első mellett dönt az 1965-ös Ha már nem lennél az enyém című filmben, amelynek záródalára összeszorul az ember torka: feleségét és kisbabáját választja a csillogás helyett.

10.    Bár Magyarországon nem túl ismert, az olaszok szíve már 45 éve lázban ég a Zingara című filmtől, és annak főcímdalától. Néhány taktus, és ettől a daltól garantáltan szerelmesek lesztek azonnal ti is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top