Szabadidő

A világ 8 legfurcsább gyűjteménye

Emlékszem, gyerekkoromban én is gyűjtöttem szalvétát, szappant, radírokat, de ez mind semmi azokhoz a gyűjteményekhez képest, amelyeket egyes megszállottak hordtak össze, pénzt és időt nem sajnálva. Őket még az sem zavarja, hogy a tárgyak lassan szinte kiszorítják őket a saját lakásukból.

1. A világ legnagyobb és legdrágább játékgyűjteménye

Michael Thommason évek alatt építette fel a videójáték-gyűjteményét, amit idén nyáron végül eladott. A különös hobbinak indult gyűjtögetés a végére jó üzletnek bizonyult, a Guinness-rekordként számon tartott 11 000 darabos kollekció 750 000 dollárt, azaz több mint 170 millió forintot hozott neki.

A világ 8 legfurcsább gyűjteménye

2. A leghatalmasabb kólásdoboz-gyűjtemény

A Colaplaza nevű oldal holland működtetője közel harminc éve gyűjti coca-colás fémdobozait, és mostanra már több mint 8000 különböző darabbal büszkélkedhet. Ez egyébként nem elég a megszállott gyűjtőnek, a dobozoknak ugyanis a padlótól a plafonig érő polcokon katonás rendben kell sorakozniuk.

A világ 8 legfurcsább gyűjteménye

3. Bizarr hátvakarók gyűjteménye

Elsőként biztos, hogy az a kérdés ötlik fel bennünk: mégis kinek jut eszébe hátvakarókat gyűjteni? Nos, azt nem tudni, honnan vette a különös ötletet Gideon Weiss, de azt igen, hogy igen nagy örömét leli ebben, mert már több mint kétszáz példány sorakozik a kollekciójában a legmodernebb daraboktól a legősibbekig.

A világ 8 legfurcsább gyűjteménye

4. Autogramgyűjtemény egy kicsit másképp

Paul Schmelzer egészen különösen szórakoztatja a sztárokat. Autogramot kér ugyan tőlük, de nem a hagyományos módon. Nevük helyett ugyanis a saját nevét íratja le velük. Persze volt olyan eset is, amikor elutasították a kérését, vagy amikor nem is értették, mit akar, de ez őt nem zavarja abban, hogy tovább bővítse különös gyűjteményét.

Yoko Ono kézírása
Yoko Ono kézírása

5. Guinness-rekordot döntöttek a Micimackók

Talán eleinte gyerekesnek tűnhet, hogy egy 48 éves nő Micimackókat gyűjtsön, mindenesetre a hóbortja eredményeképp már közel 9000 mesefigurája van. Deb Hofmann kétéves kora óta gyűjti a mackókat, így házának már négy szobája foglalt. Előfordult, hogy 24 órát vezetett egy olyan Micimackó kedvéért, amely még hiányzott a gyűjteményéből.

A világ 8 legfurcsább gyűjteménye

6. Nem a mennyiség számít, hanem a minőség?

Az indiai Tushar Lakhanpar nemcsak rengeteg, 14 000 különböző formájú és méretű ceruzát halmozott fel, hanem ezek mindegyike egyedi is. A gyűjteményben megtalálható például két, díszdobozban tárolt aranyozott ceruza is, amelyek II. Erzsébetéi voltak; egy 8 láb hosszú, 29 centiméter széles óriásceruza; és egy csupán 4 centiméter hosszú íróeszköz is.

A világ 8 legfurcsább gyűjteménye

7. Megfontolandó, hogy lyukasszunk-e jegyet a buszon

A világ legnagyobb buszjegy gyűjteménye egy cseh férfié, aki 22 év alatt 400 ezer buszjegyet szedett össze, 57 különböző országból. Ezzel 2009-ben bekerült a Guinness-rekordok könyvébe. A legrégebbi darab 1929-ből való, a legértékesebbek pedig Kínából, Ecuadorból és Nepálból származnak.

A világ 8 legfurcsább gyűjteménye

8. A sztárok is “bekattanhatnak”   

Hihetetlennek tűnhet, hogy Johnny Depp szabadidejében Barbie-babákkal foglalatoskodik, pedig így van. A színész évek óta bővíti a kollekcióját, különösképpen egyedi darabokkal, az egyik kedvence például egy Beyoncéról mintázott baba.

A világ 8 legfurcsább gyűjteménye

Az egykori szupermodellről, Claudia Schifferről sem gondolná az ember, hogy a legtöbb nővel ellentétben rajong a rovarokért, bogarakért, és hatalmas lepkegyűjteménye van.

Tom Hanks pedig a régi írógépekért van oda, amelyek most már szinte ellepik a házát, hiszen kétszáz darabot szedett össze. A gépeket gyakran és szívesen használja is forgatókönyvei írásakor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top