Szabadidő

Városliget: Vége az önfeledt kutyasétáltatásnak

A Fővárosi Közgyűlés a közelmúltban 18 igen és 13 nem szavazattal elfogadta a Városliget építési szabályzatának tervrajzát. Búcsút mondhatunk néhány kedvenc fánknak, és kutyáink is morcosak lesznek.

Most fogja magát (meg kutyusát) a fővárosi ember, leballag (vagy eltrolizik) a Városligetbe, és hurrá, beleveti magát a zöldbe. Nagyrét és tágas közpark: számos domb, mező és szeglet között válogathatnak az ebek a fűben nyargalászáshoz. A nagy szabadság korszakának azonban vége, a Városliget nemrég elfogadott építési szabályzata szerint póráz nélkül már csak egy elkerített futtatón lehet majd sétáltatni négylábú barátainkat. A Greenfo.hu Garay Klárával, a Városliget Barátai nevű Facebook-oldal gazdájával arról beszélgetett, mi hová fog épülni, és az ő meglátásuk szerint ezért mennyi áldozatot hoznak majd a városlakók.

Városliget: Vége az önfeledt kutyasétáltatásnak

Ami már biztos a tervrajz szerint: le kell mondaniuk tizenöt “dendrológiailag értékes fáról”. “Az én számításaim szerint egyébként sem tizenöt, hanem több száz olyan fa van a Ligetben, amit értékesnek nevezhetünk, és amelyek létét veszélyezteti a múzeumépítési projekt” – mondja Garay Klára. – Nem a »dendrológiai értékességen« van a hangsúly, hiszen egy közpark éppen a területén található teljes és változatos faállománytól lesz értékes. (…) E kifejezés használata csak arra szolgál, hogy bagatellizáljuk a Városliget elpusztítását.”

Ami a kutyákat illeti, ők az Ajtósi Dürer sor Zichy Géza út és Cházár András utca közötti területen kapnak egy “futtatót” a jelenlegi teljes park helyett. A Nagyrét ugyan megmarad, de Garay Klára szerint funkciója annyi lesz, hogy biztosítsa a rálátást az Új Nemzeti Galériára. “Írásban is feltettem a kérdést, készült-e bármiféle becslés arról, hogy hány kutya számára kell ezt a futtatót megvalósítani. Nem készült még ilyen, természetesen. (…) Ha egy ilyen kicsi helyre zsúfoljuk be az összes kutyát, abból várhatóan komoly konfliktusok adódnak” – véli a civil aktivista.

Félő az is, hogy a Kertem nevű, igen népszerű kiülős helyről is le kell mondanunk, ide ugyanis  a Magyar Zene Háza és egy szabadtéri színpad kerül. Egy jó hellyel kevesebb (ahol szürcsölhettük a macifröccsöt). Hogy eggyel több-e? Ezt csak remélhetjük.

Városliget: Vége az önfeledt kutyasétáltatásnak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top