Szabadidő

Reese Witherspoon és Brad Pitt is versenyben – Ezek a filmek küzdhetnek jövőre az Oscarért

1600 kilométert legyalogló Reese Witherspoon, a szüfrazsettmozgalom élére álló Meryl Streep, tankparancsnok Brad Pitt, és a nagy visszatérő Michael Keaton. Már most tudjuk, melyik filmek lesznek ott a jövő évi Oscaron.

Sráckor

Egyszerű, de nagyszerű ötlet: vegyük fel egy kissrác felnőtté válását úgy, hogy minden évben forgatunk vele és a családját játszó színészekkel pár napot tizenkét éven át. Mivel ilyen szerződést a gyakorlatban lehetetlen kötni a színészekkel, és egyetlen biztosító sincs, amelyik ebbe belevágna, marad a gerillafilmezés. A Sráckor idén végre elkészült, és zseniális lett. Ott van benne az egész fiatalságunk.
Hazai premier: 2014. szeptember

Wild

Jean-Marc Vallée rendező idén Oscart hozott Matthew McConaughey-nak és Jared Letó-nak a Mielőtt meghaltammal, az új filmjével pedig Reese Witherspoonak ad egy esélyt. A Wild Cheryl Strayed memoárján alapul, és arról szól, hogy a nő egy trauma feldolgozásaként több mint 1600 kilométert (!) gyalogolt/túrázott a nagyvilágban. Felejtsd el a női magazinok címlapjairól ismert glamúros sztárt! A filmben Reese poros, túrabakancsot és gigahátizsákot visel, és előbb találkozik medvével, mint egy jó pasival.
Hazai premier: 2014 vége – 2015 eleje

Reese Witherspoon és Brad Pitt is versenyben – Ezek a filmek küzdhetnek jövőre az Oscarért

Foxcatcher

Az idei “igaz történet alapján” mezőny prominens tagja már bemutatkozott Cannes-ban, ahol mindenki körbedicsérte a furcsa edző-birkózó drámát, amiben az egyébként komikusként ismert Steve Carellt olyan randára maszkírozták, hogy még a saját anyja is nehezen ismerne rá. Sötét dráma várható egy csúnya gyilkossággal, amiben még Channing Tatum színészi oldalára is fény derülhet.
Hazai premier: 2014. november

Suffragette

Egy téma, amiről nem illik a férfiaknak filmet forgatnia, így nem csoda, ha egy női forgatókönyvíró (Abi MorganA Vaslady) tollából forgatta le egy rendezőnő (Sarah Gavron). A szüfrazsettmozgalmak eredettörténetét bemutató filmet el sem tudnám képzelni Meryl Streep nélkül, aki magát Emmeline Pankhurstöt alakítja, de viszontláthatjuk a filmben Helena Bonham Cartert és Carey Mulligant is.
Hazai premier: nincs adat

Reese Witherspoon és Brad Pitt is versenyben – Ezek a filmek küzdhetnek jövőre az Oscarért

Whiplash

Első ránézésre talán nem tűnik túl bizalomgerjesztőnek egy fiatal dzsesszdobosról és a kissé kemény mesteréről szóló dráma, de ez az a film, ami egyszerűen akkor is torkon ragad, ha totál hidegen hagy a dzsessz. A Whiplash a látszattal ellentétben nem a zenéről szól, hanem a tökéletességről. Arról, hogy meddig szabad elmenni a tökéletesség elérése érdekében, és mit szabad feláldozni érte. Véres dobverők és egy zseniális mester és tanítványa viszony az év egyik legfeszültebb filmjében, amiért ha van igazság, J. K. Simmons Oscart fog kapni.
Hazai premier: 2014. ősz

Inherent Vice

Ha Paul Thomas Anderson az elmúlt években filmet forgatott (The Master, Vérző olaj…) annak többnyire Oscar-jelölés lett a vége, így nem kell nagy jóstehetségnek lennem ahhoz, hogy ez idén is összejöjjön. Az 1970-es évek Los Angelesében egy nyomozó egy exbarátnője eltűnése ügyében áskálódik, és mivel a két főszerepet A nyughatatlanban egymás mellett már bizonyított Joaquin Phoenix és Reese Witherspoon (akinek ez simán a második jelölése lehet) játsszák, a határ itt tényleg a csillagos ég.
Hazai premier: 2015. január

Reese Witherspoon és Brad Pitt is versenyben – Ezek a filmek küzdhetnek jövőre az Oscarért

Holtodiglan

David Fincherre mostanság érdemes odafigyelni, mert akár dumadrámát (The Social Network – A közösségi háló), akár sötét krimit (A tetovált lány) rendez, néhány Oscar-jelölés szinte garantálható. A szőrén-szálán eltűnő feleségről szóló új mozija egyszerre bizarr romantikus történet és jéghideg thriller, a benne lévő szerepekért pedig bármelyik hollywoodi színész megnyalná mind a tíz ujját, úgyhogy Ben Affleck és Rosamund Pike igazán szerencsésnek érezhetik magukat.
Hazai premier: 2014. október

Fury

Hollywood egyik legnagyobb adóssága, hogy Brad Pittnek még sosem adott Oscart, és minden esély megvan rá, hogy idén ezt megpróbálja jóvátenni. A Fury egy kőkemény II. világháborús tankos akciófilmnek ígérkezik, amiben a kőkemény, Wardaddy névre hallgató Brad Pitt osztagparancsnokként az ellenséges vonalak mögé megy a csapatával. Hajrá, Brad!
Hazai premier: 2014. november

Csillagok között

Idén a Gravitációnak köszönhetően majdnem összejött egy sci-fi Oscar, ám a 12 év rabszolgaság közbeszólt. Jövőre talán sikerül megtörni az átkot. Ez már csak azért is igaz lehet, mert Christopher Nolan rendező két korábbi filmje (A sötét lovag, Eredet) összesen tizenhat jelölést kapott, ráadásul a féreglyukakban űrben utazós történet teli van Oscar-kompatibilis sztárokkal (Matthew McConaughey, Jessica Chastain, Anne Hathaway…) és fordulatokkal.
Hazai premier: 2014. november 6.

Birdman

Oscar szereti a nagy visszatérőket, és idén ez a cím könnyen Michael Keatonnek juthat. Minő véletlen, hogy a sztár éppen egy olyan sztárt alakít, aki annak idején eljátszott egy ikonikus szuperhőst, most pedig a magánéleti és karrierbéli válságán kell valahogy túljutnia. Az ex-Batman alakítása már az előzetesben is fergetegesnek tűnik, ráadásul olyan nevek segítik őt, mint Edward Norton, Naomi Watts, Emma Stone és Zach Galifianakis. Oscar nem nagy vígjátékrajongó, ezért a legjobb film kategóriában nem fog labdába rúgni a Birdman, de Keaton idén simán lehet titkos favorit.
Hazai premier: 2014. év vége felé

További esélyesek

Az üldözött
Ha az Akadémia szeretne egy posztumusz-Oscart adni Philip Seymour Hoffmannak, akkor ezért a kiváló ügynökfilmért illene jelölnie.

Rendíthetetlen
Angelina Jolie első rendezése ugyan pocsék volt, de ezzel az igaz történettel most szépíthet. A sztori egy egykori olimpikonról szól, akinek a II. világháborúban lelövik a gépét, és ő majd’ ötven napig a tengeren hánykolódik, majd a japánok hadifoglya lesz.

Reese Witherspoon és Brad Pitt is versenyben – Ezek a filmek küzdhetnek jövőre az Oscarért

Big Eyes
Amy Adamset eddig ötször jelölték Oscarra, de díjat egyszer sem kapott. Ebben az életrajzi filmben a festőnő Margaret Keane-t alakítja, és a legmegdöbbentőbb az egészben, hogy ezt az életrajzi filmet a fantáziafilmek mestere, Tim Burton jegyzi.

Reese Witherspoon és Brad Pitt is versenyben – Ezek a filmek küzdhetnek jövőre az Oscarért

Magic in the Moonlight
Ha van olyan, aki minden évben esélyes az Oscarra, akkor az Woody Allen. Új filmje kosztümös komédia Colin Firthtel és Emma Stone-nal egy nagy svindliről.

Trash
Stephen Daldry (Az órák) megbízható, Oscar-kompatibilis iparos, aki ezúttal utcagyerekekről forgatott filmet a harmadik világban. Az idei év Gettómilliomosa lehet…

Reese Witherspoon és Brad Pitt is versenyben – Ezek a filmek küzdhetnek jövőre az Oscarért

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top