Szabadidő

Everest-expedíció: Klein Dávid feladta

Nem próbálja meg újra a csúcstámadást, ezzel véget ért a SPAR Everest Expedíció.

Az expedíció közlése szerint az időjárási viszonyok meggátolják a hegymászót abban, hogy az idén még egyszer megpróbálja megmászni oxigénpalack nélkül a világ legmagasabb hegycsúcsát.

Lavinaveszély

Klein Dávid visszatérve az alaptáborba a többi expedíció vezetőjével együtt elemezte a helyzetet, és arra jutottak, hogy a mostani havazás még legalább két-három napig folyatódik, esetleg már a monszun előszele. Az Everest északi oldalán a kettes és hármas táborban olyan erősen havazik, hogy az expedíciók hátrahagyják felszereléseiket és az emberek lejuttatására koncentrálnak. Az egyes táborból levezető jégfal egyelőre járhatatlan, e felett a mászók fenn rekedtek. A havazás a rögzített köteleket végleg használhatatlanná teszi, a lejtők erősen lavinaveszélyesek.

Klein Dávidék kettes táborban lévő sátrát elvitte a szél, az egyesben lévő sátruk beomlott, a benne lévő felszerelésüket talán majd a mögöttük egy-két nappal haladók le tudják hozni. A harmadik táborukat kölcsönadták az indiai mászóknak, azonban velük jelenleg nincs rádiókapcsolat.

Forrás: sparexpedicio.hu
Forrás: sparexpedicio.hu

Most az összes expedíció összepakol, hogy a következő napokban elhagyják a hófödte alaptábort, újabb csúcstámadásra senki nem lát biztonságos esélyt.

8. próba

Egyéni legjobb eredményét érte el az idén és a magyar expedíciózás történetében utoljára 2002-ben járt ilyen magasságban palack nélkül magyar alpinista. Tudomása szerint oxigénpalack nélküli sikeres csúcsmászás az idén nem is történt a Mount Everesten.

A hegymászó most nyolcadszor próbálkozott a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászásával, ami a világon eddig összesen mintegy 200 embernek sikerült, magyar mászónak még soha.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top