Szabadidő

Egy önpusztító író – 11+1 érdekesség a 215 éve született Balzacról

Ma 215 éve annak, hogy megszületett Honoré de Balzac, aki a világirodalom legjelentősebb és legkülönlegesebb írói közé verekedte magát. Nemcsak azért, mert műveivel Victor Hugo szerint "álarcokat szakított le", hanem mert igencsak "tömény" életet élt.

Ezen a héten Nyáry Krisztián – kommunikációs szakember, író, irodalomtörténész – a Nők Lapja Café vendégszerkesztője! Hétfőtől naponta találkozhattok írásaival és olyan témákkal, melyek kidolgozásában Krisztián segített kollégáinknak!
Nyáry Krisztián cikkei:
– 10 nő, akikre érdemes odafigyelni

1. Kitaszítottként nőtt fel – Balzacot anyja eltaszította magától, mondván, hogy kényszerházasságból született. Szerelmi viszonyából született másodszülött fiát sokkal jobban szerette. Az író egész életét meghatározta gyermekkori elhanyagoltsága.

Egy önpusztító író - 11+1 érdekesség a 215 éve született Balzac-ról2. Pénzért kapott nemesi címet – Bár neve arra utal, nem volt soha nemesi család sarja. Apja önkényesen illesztette nevük elé a főúri rangra utaló “de” szócskát, és pénzért vásárolt régi nemesi címert. Ezek a nagyra törő vágyak Balzacot is jellemezték.

3. Szerelmi ponyvaregényekkel kezdte – Félbehagyta az egyetemet, és elhatározta, hogy író lesz belőle. Mivel meg is kellett élnie ebből a mesterségből, megélhetési íróvá vált, eleinte kénytelen volt különböző álneveken romantikus ponyvaregényeket írni.

4. Összetévesztette a valóságot a “mesével” – Állandóan adósságai voltak, ezért napi 16 órákat kellett dolgoznia. Sokszor annyit írt, hogy összetévesztette a valóságot a megírt történeteivel, igazi ismerőseit pedig regényeinek szereplőivel.

5. Temetőkben kereste könyveinek szereplőit – Balzac műveiben mániákusan ragaszkodott a valószerűséghez, ezért térképeket tanulmányozott, és a temetőket járta, hogy hőseinek megfelelő neveket találjon és adhasson.

6. Hibás műveket jelentetett meg – A gyors munkatempó miatt számos regényét át kellett írnia az első kiadások után, mert rengeteg pontatlanságot és hibát tartalmaztak. Ennek oka az volt, hogy ha gyorsan akart pénzhez jutni, gyorsan is kellett dolgoznia.

7. Nem tudott helyesen írni – Balzac ugyan csodálatos történeteket írt, rendkívül jól megfogalmazva, viszont sohasem tanult meg helyesen írni. Már az iskolában komoly gondjai akadtak a helyesírással, és később a regényeinek írásánál is.

8. Nem tudta kiejteni Jókai nevét – Fiatal kortársával, Jókai Mórral hosszas levelezéseket folytatott, és jókat mulatott azon, hogy az ifjú magyar író nevét képtelen volt kimondani, amikor kiejtette, az valahogy így hangzott: “zsoké”.

A Touraine tartományban álló Chateau de Sache kastély, Balzac otthona. Ma már múzeumként üzemel.
A Touraine tartományban álló Chateau de Sache kastély, Balzac otthona

9. Önpusztító életet élt – Szinte minden káros szenvedélynek hódolt. Dohányzott, mértéktelenül ivott és evett, és a megfeszített munkatempó miatt olykor naponta 50 csésze kávét is megivott, mert modern ajzószernek tartotta, és ihletet is várt tőle.

10. A nőket csak nyűgnek tartotta – Balzac nem volt vonzó férfi. Ennek ellenére a nők rajongtak érte, ám ezt ő csak problémának érezte. Úgy vélte ugyanis, hogy nem önmagáért szeretik őt a szebbik nem tagjai, hanem csak a hírnevéért.

11. Meghalt, amikor megkapta, amire vágyott – Életében egyszer volt csak szerelmes, egy férjes asszonyba, Eveline Hanska grófnőbe. A sors fintora, hogy amikor mindkét vágya beteljesült, 15 év után szerelem és ezáltal pénz is az övé lett, akkor halt meg.

+1 Ételeket neveztek el róla – Igazi gourmet volt, imádta az ínyencfalatokat. Ezért több különleges ételt is elneveztek róla, például az “Angolna Balzac módra” fogást: ez egy hagymás, paradicsomos, és persze boros mártással készülő sült hal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top