Szabadidő

Ez lett a 2014-es év európai múzeuma

Orhan Pamuk isztambuli múzeuma kapta az elismerést.

Az Orhan Pamuk Nobel-díjas török regényíró Az ártatlanság múzeuma című regényének tárgyi illusztrálására hivatott, azonos nevű isztambuli gyűjteményt tüntette ki a 2014-es Év Európai Múzeuma díjjal az Európai Múzeumi Fórum nevű szervezet. A fődíjjal járó vándortrófeát, Henry Moore A tojás című alkotását egy évig teheti közszemlére saját kiállításán az elismerést elnyert intézmény.

Forrás: masumiyetmuzesi.org
Orhan Pamuk és múzeuma – Forrás: masumiyetmuzesi.org

Az indoklás szerint a 2012-ben megnyílt múzeum “minden további nélkül a 20. század második felének isztambuli hétköznapjait dokumentáló történeti múzeumnak tekinthető, ugyanakkor az író azonos című képzelt szerelmi történetének önálló, tárgyiasult változata”. Az ártatlanság múzeuma kicsi és személyes, helyi és fenntartható modellje az új múzeumi koncepcióknak, innovatív, új gondolkodási modelleket ösztönöz a múzeumi szférában – áll az indoklásban.

Az ártatlanság múzeuma (Masumiyet Müzesi) című, 2008-ban kiadott, magyarul 2010-ben megjelent regény egy üzletemberről szól, aki éveken át megszállottan gyűjti a szeretett nőhöz kapcsolódó tárgyakat. Pamuk az isztambuli Beyoglu negyedben valódi múzeumot hozott létre a regényben szereplő tárgyaknak, amelyeket maga gyűjtött össze. A történet – és a hozzá kapcsolódó tárgyi gyűjtemény – korhű képet fest az 1970-es évek modernizálódó, de még nem teljesen nyugatias török társadalmáról és az isztambuli mindennapokról.

Forrás: masumiyetmuzesi.org
Forrás: masumiyetmuzesi.org

A múzeumnak helyet adó házat az író maga vásárolta, és német építészek segítségével alakította át, alapítványok támogatásával.

Orhan Pamuk az első török íróként nyerte el 2006-ban az irodalmi Nobel-díjat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top